Doğal kaynakların sürdürülebilir kullanımı ilkesi içerisinde sürdürülebilir balıkçılık kavramı, su ürünleri kaynaklarımızın gelecek nesillere aktarılması amacı ile  Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde eş zamanlı olarak başlatılan  denetimler kapsamında Çanakkale’de de su ürünlerinde denetimler gerçekleştirildi.

 Dünya nüfusunun artmasına paralel olarak,  özellikle hayvansal proteine duyulan ihtiyaç önemli ölçüde artmıştır. Besin değerinin yüksek olması, önemli ölçüde doymamış yağları içermeleri ve zengin protein içeriği sebebiyle su ürünlerinin önemi her geçen gün artmaktadır. Tüm dünyada ve ülkemizde beslenme alışkanlıkları ve gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkması, su ürünlerine olan talebin artmasına sebebi ile deniz ürünleri de bilinçsizce tüketilerek deniz canlılarının popülasyonuna zarar veriliyor.  Deniz canlılarına verilen bu zararın en aza indirilmesini sağlamak amacı ile ile  Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü tarafından 81 ilde eş zamanlı denetimler başlatıldı.

Ssu ürünlerinin bilinçli tüketilmesi, avlanmanın kontrollü yapılmasını sağlamak amacı ile başlatılan 22-26 Nisan tarihleri arasında denetimlere Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri de katılım sağladı. Su ürünlerinin korunup geliştirilmesi, sürdürülebilir olması, ülke ekonomisine katkı sunulması ve yasa dışı su ürünleri avcılığında caydırıcılığın sağlanması amacıyla, ülke genelinde eş zamanlı düzenlenen denetimler kapsamında Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğüne bağlı denetim ekipleri, Deniz, iç sular, karaya çıkış noktaları,   Su ürünleri toptan ve perakende satış    yerleri,  Nakil güzergahları,  Soğuk hava depoları  gibi alanlarda denetim gerçekleştirdiler.

Burcu Erdal