Çanakkale genelinde görev yapan basın mensuplarının katıldığı etkinlikte ağırlıklı olarak Çanakkale basınında çıkan kadına şiddet haberleri değerlendirdi. Proje yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın Projeyi Ulusal platformlara taşımak istediklerini dile getirdi.

Çanakkale Valiliği, Çanakkale Cumhuriyet Başsavcılığı, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ile Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü iş birliğinde gerçekleştirilen ‘Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans’ projesinin bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, ile yerel basın arasında yapılan fikir alış verişlerinin ardından oluşturulan projede, yerel basının kadına yönelik şiddet yönündeki haberler değerlendirildi.  Kadına yönelik şiddet haberlerinde  Medyanın gözü ile değerlendirildiği projenin eğitimleri ise devam ediyor. Daha önce Çanakkale Merkez’de görev yapan basın mensuplarına  bilgiler verilirken bu kez de İl genelinde görev yapan gazetecilere yönelik eğitimler verildi.

Örnek Haberlerle Gazetecilere Bilgiler Verildi

“Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” Projesinin Yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın, Doç. Dr.  Gülenay Pınarbaşı, Doçent Doktor Serhat Çoban ve Öğretim Görevlisi Onur Bayram Çanakkale Basınında Şiddet Haberleri değerlendirme ve haber yazma çalışması ile ilgili katılımcılara önemli bilgiler verdiler.  Çanakkale genelinde görev yapan basın mensuplarının katıldığı bilgilendirme toplantısında  ağırlıklı olarak Çanakkale basınında çıkan kadına şiddet haberleri değerlendirdi. Eğitimde gazete, tv ve sosyal medya haber sitelerinde çıkan kadına şiddet haberlerinde özendirme nedeni ile kullanılmasına dikkat edilmesi gereken haber başlığı ve olay bilgisi ile ilgili konularda çıkan haberler örnek gösterilerek bilgiler verildi.

Şiddeti Çağrıştıran Temalar Başlıkta Yer Almamalı

 Eğitimin sonunda açıklama yapan Doçent Doktor Serhat Çoban” Bugün daha çok gazetelerdeki haber başlıkları ve haber içeriklerinde kadına yönelik şiddete dair nelere dikkat edilmesi gerektiğini ele aldık. Çünkü kadına yönelik şiddet oldukça önemli bir konu. Ve medyanın da bu konuyu ele alış biçiminin daha duyarlı bir biçimde olması gerekiyor.  Çünkü medya çok etkili bir aygıt. İnsanları etkileyebiliyor ve ifade ettiği yaklaşımlar, görüşler bir başkasını Pekiştireç olarak da ele alınabiliyor.  Bundan dolayı da kadına yönelik haberlerde oldukça dikkat edilmesi gerekiyor. Başlıklarda yöntem kesinlikle belirtilmemeli.  İşte bıçak darbesi, kan, şiddet, buna ilişkin temaların başlıklarda yer almaması gerekmekte. Yine giriş kısımları oldukça önemli. Giriş kısımlarında özellikle cinayeti işleyen kişinin ifadesine yer vermemek çok önemli ve fotoğraflar tabii ki fotoğraflarda da Yine ölen kişinin fotoğrafının çoğu zaman açık verildiğini görüyoruz.  Bu da bir başka sıkıntı. Yani haberi yaparken aslında şuna dikkat etmek gerekebilir. Hani basın mensupları olarak empati yapmak oldukça önemli. Biz de bizim de bir yakınımız benzer bir durum yaşayabilir.  Biz o zaman ne düşünebiliriz? algısı oluşmalı. Biraz da çalıştay buna ilişkin bir farkındalık yaratma kaidesiyle gerçekleşti.” dedi.

 Eğitimleri Tamamladık

“Kadına Yönelik Şiddet Haberlerinde Sıfır Tolerans” Projesinin Yürütücüsü Doç. Dr. Hicran Özlem Ilgın’da eğitin sonrası yaptığı açıklamada “Kadına yönelik şiddet haberlerinde sıfır tolerans projemizde geçen ay seçimlere denk gelmesi nedeniyle yapamadığımız eğitimimizi bu ayki eğitimimizde birleştirerek dört hocayla birlikte bu eğitimi bugün tamamladık. Bugün neler yaptık? Bugün ulusal basında özellikle iki bin yirmi ikiden bugüne kadar çıkan kadına yönelik şiddet ve cinayet haberlerini ele aldık ve hep birlikte bunlar üzerine bir Gerçekleştirdik. Ayrıca yerel basında yer alan son dönemde kadına yönelik Çanakkale medyasında yer alan bütün haberleri analiz etmeye çalıştık. Birlikte yorumladık haberleri. Acaba biz olsak nasıl yazardık? Bunun üzerinde durduk sıklıkla. İleriki süreçte yapmayı hedeflediğimiz şey bir eğitim modülümüz daha kaldı. Onun için uygulamalar ile bunu tamamlayacağız. Gazetecilikte robotik uygulamalarla ilgili özellikle yapay zeka kullanımıyla ilgili olan eğitimimiz bir sonraki eğitimimiz. Bu önümüzdeki ay eğitimi de tamamladıktan sonra aslında eğitim sürecimizi tamamlıyoruz. Bundan sonra artık yerel medyada özellikle çıkan şiddet haberlerimizi ve kadın cinayetleri haberlerimizi inşallah kadın cinayeti haberine denk gelmeyeceğiz. Haberlerimizin analizini gerçekleştirdikten sonra bir sonuç sunacağız. Bir sonuç raporumuzu zaten halihazırda projemiz valiliğimiz, başsavcılığımız ve üniversitemiz koordinasyonunda devam ediyor projemiz. Bu sonuç raporu sunduktan sonra illerde projenin uygulanması için iletişim başkanlığıyla, Cumhuriyet Başsavcılığımızla ve valiliğimizle, üniversitemizle bir çalışma yürüterek diğer illerde de aynı eğitim modelinin uygulanması ve basın temsilcilerimizde ayrıca kadına yönelik şiddet haberlerini yazmaya ilişkin bir farklılık oluşturmasına gayret gösteriyoruz. Çalışmamızın bir sonraki etabı ulusal yani.” dedi.

 

Şerife Erdem