Röportaj

Yaz mevsiminde cildi korumanın tüyoları

Güzellik Uzmanı Sibel Kartal yaz tatilinde sık görülen cilt hastalıkları ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Yaz tatilinde deniz ve ya havuzda geçirilen sürenin uzaması ve güneşin etkisiyle bazı cilt hastalıklarının ortaya çıkma riskinin artığını anlatan Güzellik Uzmanı Sibel Kartal, bu dönemde sıklıkla rastlanan mantar, pişik, böcek sokması, güneş alerjisi ve yanık gibi rahatsızlıklardan korunmak için bazı önlemler alınması gerektiğine dikkat çekti.

Güzellik Uzmanı Estetisyen Sibel Kartal, “Yazın gelmesiyle yüz ve boyun güneş ışınlarından çok fazla etkilenir. Ve onun için her zamankinden daha özel bir bakıma ihtiyaç duyar. Cildimizin en önemli sorunları olan siyah noktalar, sivilceler, yağlanmalar veya kurumalar, hepsinden öte yaşla birlikte oluşan kırışıklıkla baş etmenin yaz aylarına has reçeteleri var. İşte cildinizin yaz boyunca daha güzel ve sorunsuz olmasını bu doğal reçete ve yöntemlerle sağlanabilir. Her mevsim kendi koşullarına göre cildimiz ve vücudumuz üzerinde çeşitli etkilerde bulunur. Kış zamanlarında soğuklar, sert rüzgârlar, dış ve iç ortamlardaki sıcaklık değişimleri cildimizin yapısının bozulmasına neden olurken yaz zamanlarında ise sıcaklar, kuru rüzgârlar, sıvı kaybı, klimalar, terleme ve onlarca sebepten dolayı cildimiz üzerinde oldukça yoğun bir baskı meydana gelir. Pek çok cilt sorunun meydana geldiği yaz aylarından bunlardan sakınabilmek için doğru ve doğal bir cilt bakımı gerçekleştirmek unutmamamız gerekenler arasında yer alıyor. Kadınların yazın doğal cilt bakımı gerçekleştirmek için unutmamaları gereken en önemli konulardan bir tanesi yeterli miktarda su içmek. Cildin nemini koruması ve böylece dış etkenlere daha dayanıklı hale gelmesi ancak ve ancak su tüketimi ile sağlanabildiğinden dolayı günde 8 bardaktan daha az su içilmesi gerekli. Yeterli su tüketimi sayesinde cildinizdeki sarkma ve kırışmalardan kurtulabilirsiniz” dedi.
Yaz aylarında makyajdan yapmaktan kaçının
Cilt bakımına özellikle de bayanların dikkat etmesi gerektiğini belirten kartal, yaz döneminde yüz bölgesine ağır makyaj, yoğun kremler ve kapatıcı uygulamalardan kaçınılması gerektiğini ifade etti. Kartal, bu tip uygulamaların gözeneklerin tıkanmasına ve siyah nokta, kozmetik akne dediğimiz sivilce benzeri döküntülerin oluşmasına neden olabileceğini kaydederek, şöyle konuştu: "Cilt temizliğine dikkat edilmeli, geceleri cilt tipine köpük ya da jel temizleyiciler ile yüzü yıkayıp hafif nemlendiriciler ile bakım yapılmalıdır. Ayak bakımları da yaz döneminde ihmal edilmemesi gereken bir durumdur. Yaz döneminde terlik, sandalet giyilmesi, çıplak ayakla kum, sert zemine temas ayak tabanı ve topuklarda kalınlaşmaya neden olur. Kozmetik görünüm kaygısı yanında kalınlaşan deride zamanla yarık ve çatlaklar oluşabilir ve özellikle diyabet-şeker hastalarında bu durum enfeksiyon için bir giriş kapısı teşkil eder. O nedenle yaz dönemlerinde ayaklara günlük bakım kremleri ile nemlendirme sağlanmalı, kalınlaşma olduğu durumlarda salisilik asit içerikli kremler gibi kalın dokuyu inceltici etkili ürünlerden yardım alınmalıdır. Yaz döneminde ciltte meydana gelebilecek herhangi bir değişiklikte alerjik, reaktif ya da mikrobik sebepler açısından dermatoloji uzmanından yardım alınmalıdır" şeklinde konuştu.
Güzellik uzmanı Kartal, bronzlaşmak isterken, sağlığın elden gidebileceğine dikkat çekti.
“Güneşe maruz kalmak ciltteki pigment üreten hücreleri uyarır ve melazmanın oluşmasına ve tekrarlamasına neden olur. Bu yüzden güneşten ve solaryumdan uzak durmak, uygun ve yeterli miktarda güneşten koruyucu kullanmak melazmanın ve lentigonun oluşmaması için birinci şarttır. Özellikle bahar ve yaz aylarında yüz bölgesine tahriş yaratabilecek işlemlerin uygulanmasından kaçınılmalıdır. Bu tür işlemler leke oluşumunda veya melazmanın tetiklenmesinde rol oynar. Kimyasal soyucular, renk açıcı özellikli ürünler, lazer uygulamaları leke tedavi yaklaşımları arasında yer alır. Ancak sonuçlar her zaman yüz güldürücü değildir. Kullanılan yöntem ne olursa olsun tedavinin en önemli adımı, yapılan işlem sonucunu korumaktır. Tam iyileşmeden güneşe korunmasız çıkılması durumunda daha ilk günün sonunda lekelerin tekrarladığı görülebilir. Güneş koruyucuları melazma ve leke tedavisinde vazgeçilmezlerdir. Güneşten koruyucuların UVA ve UVB ışınlarına karşı etkili geniş spektrumlu fiziksel veya kimyasal koruyucuları içeren ürünleri yeterli miktarda ve sıklıkta uygulanmalıdır. Dışarı çıkmadan 30 dakika önce yüz ve boyun için yaklaşık iki parmak boyu sıkılan güneş koruyucu bütün gün güneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır. Leke tedavisinde güneşten korunmayla leke açıcı ilaçlı krem kombinasyonları etkili olmakla birlikte, belirgin bir etkinin ortaya çıkması için 3-4 ay gibi bir süre gerekmektedir. Güneş ışınları hayatın en önemli öğelerinden birisidir. Güneş ışınlarının sayesinde vücudumuza gerekli olan D vitamini sentezinin bir kısmı gerçekleşmektedir. Ayrıca dermatolojik birçok hastalıkta güneş ışınlarının tedavi edici etkisinden faydalanılır. Ancak belli dozun üzerinde alınan güneş ışığı, vücutta zararlı etkilerin oluşmasına yol açmaktadır. Çünkü güneş ışığı ultraviyole radyasyondur. Güneş ışınlarından yeterince korunulmadığı takdirde güneş yanıkları, cilt lekelenmeleri, çillenmeler, deride kırışıklıklar, mevcut ben sayısında artma ve benlerde DNA hasarına bağlı gelişen deri kanseri gelişimi oluşmaktadır. Dolayısıyla deri kanserlerinin önüne geçilmesinde güneşten korunma, hayati önem taşımaktadır” dedi.
Kartal’dan yaz ayında cilt bakımı için tüyolar;
Cilt temizliği: Cilt bakımı cilt temizliği ile başlar. Evinizde uygulayabileceğiniz doğal ve gerçekten işe yarayacak yöntemlerle cilt temizliği yapmak ve güzel bir cilde sahip olmak o kadar da zor değil…
Kuru cilt: Yatmadan önce yağı alınmış süte batırdığınız pamukla yüzünüzü silin ve 15 dakika bekleyin. Daha sonra ılık suya batırılmış pamukla yüzünüzü silin ve kurulayın. Sonra kremle masaj yapın.
Yağlı cilt: Eğer cildiniz yağlıysa günde iki defa şöyle temizleyin: Bir kaba sıcak su koyun. İçine bir avuç kadar kuru papatya ufalayın. 5 dakika bekletip süzün. Sonra küçük ve yumuşak bir havluyu bu suya batırarak iyice ıslatıp sıkın ve yüzünüze kompres yapın. Aynı işlemi 5 dakika devam ettirin. Daha sonra yüzünüzü gül suyuna batırılmış pamukla silin.
Normal cilt: Bir avuç üzümün suyunu sıkın ve bu suya batırdığınız pamukla cildinizi iyice silin, 15 dakika bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayıp kurulayın. Çok etkili bir cilt temizleme yöntemidir.
Sivilce: Yağ bezlerinin fazla çalışmasından dolayı sivilce oluşmaktadır. Sivilce kesinlikle sıkılmamalıdır. Aksi takdirde ciltte iz kalabilir. Ayrıca çok yağlı ve baharatlı yiyecekler yememek gerekir. Bir su bardağı ekşi nar suyuna yarım su bardağı sirke karıştırın. Bu suya bir parça pamuğu batırıp sivilce üzerine kompres yapın. 2 su bardağı suya 2 çorba kaşığı ıhlamur koyup 20 dakika kaynatın. Daha sonra temiz bir tülbentten geçirerek süzün. Bu suya batırdığınız yumuşak bir havlu ile sivilce üzerine kompres yapın. Yüzünüzü güzelce yıkayın. Sonra nemlendirici kremle 10 dakika kadar masaj yapın. 6 bardak suyun içine 1 avuç kuru papatya koyup 10 dakika kaynatın ve temiz ince bir tülbentten geçirerek süzün. Biraz soğuduktan sonra yumuşak bir havluyu ılıklaştırdığınız bu suyun içine batırıp yüzünüze koyun. Havlu soğuyunca işlemi tekrarlayın. Sonra temiz bir parça pamukla yüzünüzü silin. Yüzünüzü iyice yıkadıktan sonra sivilce üzerini alkolle ovun ve kuruduktan sonra cildinizi pudralayın. Yarım su bardağı limon kolonyasının içine bir avuç adaçayı koyup 2 gün bekletin. Sivilce kuruyana kadar küçük bir parça pamukla her gün sadece sivilce üzerine sürün. Akşamlan yüzünüzü yan yarıya sulandırılmış elma sirkesi ile silerseniz cildinizdeki lekelere de faydası olduğunu göreceksiniz.
 
Haber: Duygu Doğan