Ekonomi

 Hububat Sektörünün Sorunları Konuşuldu

Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası işbirliği ile...

 
Çanakkale Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi, Toprak Mahsulleri Ofisi Bandırma Şube Müdürlüğü, Çanakkale Ziraat Odası, Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale Ticaret Borsası ve Biga Ticaret Borsası işbirliği ile   Çanakkale Ticaret Borsası Konferans Salonunda hububat sezonu öncesinde sorunların ve çözüm önerilerinin görüşüldüğü Hububat Sektörel Analiz Toplantısı düzenlendi.
Hububat sektörünün paydaşlarını bir araya getiren toplantıya Tarım ve Orman İl Müdürü  Erdem Karadağ, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü  Başak Egesel, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Fatih Kahrıman ve Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Harun Baytekin, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd.  Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi  Ayşe Aysel Güç, TMO Gelibolu Ajans Amiri Fazlı Avcı, Ziraat Odası Başkanı  İsmail Kaya, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Ayvacık Ziraat Odası Başkanı Ahmet Güler, TKDK İl koordinatörü Hasan İskender, Halkbankası Çanakkale Şube Müdürü Vahdettin Madyan, Ziraat Bankası Çanakkale Şube Müdürü Mehmet Çimen, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı S.Kaya Üzen, Meclis Başkanı Abdullah Deniz, Ticaret Borsası Meclis Üyeleri ve Ticaret Borsası hububat sektöründe yer alan kurul üyeleri katıldı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen , Ticaret Borsası olarak hububat sektörüne yönelik yapılmış olunan çalışmalardan ayrıntılı bir şekilde bahsederek yaptığı açıklamasında  “Lisanslı Depoculuk projesi ile önce üreticiler olmak üzere sanayiciler, ihracatçılar, imalatçılar hepsi bir kategoride ürününü hem değerlendirip hem de piyasada daha fazla kullanılabileceği bir noktaya gelecek. Alan ve satan risk ortamında olmadan gerçek kazancını görecektir. Borsamızda, zeytin ve zeytinyağı gibi buğday gibi lisanslı depoculuğa uygun ürünler işlem gördüğünü belirten Başkan Kaya Üzen, Meclisimizin almış olduğu karar gereğince Lisanslı Depoculuk Şirketine Çanakkale Ticaret Borsası olarak bizlerde ortak olduk.” dedi.
Başkan Kaya Üzen konuşmasının devamında   Ürün İhtisas Borsacılığı hakkında bilgiler vererek “Elektronik ürün senetlerinin (ELÜS) güven, serbest rekabet ve istikrar içinde şeffaf ve kolay bir şekilde işlem görebilmesini teminen Türkiye Ürün İhtisas Borsası A.Ş. (TÜRİB) kuruluşu gerçekleştirilmiş olup, faaliyete geçirilmesine ilişkin çalışmaların son aşamasına gelinmiştir. TÜRİB’in faaliyete geçmesiyle birlikte, Ticaret Borsalarının ELÜS’ere ilişkin borsacılık faaliyet yetkisi sona erecek olup, tüm ELÜS alım satım işlemleri sadece TÜRİB bünyesinde yapılacaktır. ELÜS’lerin alım satım işlemleri, yatırımcılar (üyeler ve üreticiler) tarafından aracı olmaksızın doğrudan emir girme yoluyla internet tabanlı bir alım satım sistemi üzerinden gerçekleştirilecektir. TÜRİB’in faaliyete geçmesi ile birlikte Ticaret Borsaları tarafından TÜRİB’e acentelik hizmeti verilecektir. Bu kapsamda Borsamız TÜRİB ile sözleşme imzalamak suretiyle TÜRİB Acentesi olmuştur” dedi.
“Zincirin Halkaları Zayıf Olmamalı”
Tarım ve Orman İl Müdürü Sn. Erdem Karadağ  ise gerçekleştirdiği konuşmasında çiftçi sorunlarında bahsederek “ Çiftçilerimiz üretim yapıyor. Üretim yapılan ürünün de en kaliteli olmasını arzu ediyor. Nicelikten çok niteliğe önem vermemiz gerekiyor. Yani kaliteli bir ürün elde etmemiz lazım. Kaliteli ürünü elde edebilmemiz için de işin başından sonuna kadar girdilerin, süreçlerin hepsinin kaliteli olması lazım. Zincirde hiçbir zayıf nokta olmaması lazım. Yani biz tohumun kaliteli olmasını sağlamamız lazım. Arkasından tarla işlemesine, gübrelemesi, toprak analizi, aklınıza gelen süreçlerdeki bütün işlemleri kaliteli yapmamız lazım ki sonuçta kaliteli ürünü elde edelim. Bunun bir ayağı zayıf olursa maalesef kaliteden ödün vermiş oluruz.  Bizler sadece buğday değil, hububat değil, üretimi yapılan bütün sebze, meyve, tarla ürünlerinin tamamında İl Müdürlüklerimiz, İlçe Müdürlüklerimiz Ziraat Odalarımız ve sivil toplum kuruluşlarımız ile birlikte ciddi işlere imza atmaktayız” dedi.
“Ekip Sayısını Attırdık”
Karadağ “Sahada arkadaşlarımız gece gündüz demeden çalışıyorlar. Bu sene hem ekip sayımızı arttırdık, 18 ekimiz vardı bu sene 20 ekibe çıkardık. Geçen sene 80 personelimiz sahadaydı bu sene 92 personelimiz sahada süne mücadelesi, domates güvesiyle ilgili, Akdeniz meyve sineği ile ilgili veya sirke sineğiyle ilgili bir sürü işlemlerin takibini yapıp, raporlarını hazırlamakla mükellefler. Zaten bu yaptıkları işlemler ve elde ettiğimiz bilgiler doğrultusunda biz ilaçlama, ona benzer ne gerekiyorsa çiftçimizin yapması gereken her şeyi sms ile kendilerine bildiriyoruz” dedi.
Karadağ konuşmasının devamında “İl Müdürü Karadağ, yine geçen sene yaptığımız surveyler sonucunda 513 bin dekarlık alanlık buğday alanında süne mücadelesi için ilaçlama ilanı verdik. Bu sene geçen yıla göre biraz daha az. 457 bin dekarlık alanda ilaçlama ilanı verdik. Yine bu yaptığımız survey çalışmalarında 230 köyümüzde 2500’e yakın çiftçimize birebir süne mücadelesi eğitimleri verdik. Bu çalışmalar sadece bizimle olacak iş değil, bir tek ziraat odasının işi değil, el birliği ile birlikte mücadeleleri gerçekleştirmeliyiz. Burada el birliği olmadan bu mücadelelerin sonucunda başarılı olamayız. biz zaten her mücadeleyi toplu mücadele olarak görüyoruz. Yani çitçimiz bir ayağında, İl Müdürlüğümüz, Ziraat Odamız, Borsamız bir ayağından tutması gerekiyor. Ancak böyle olursa başarılı sonuca ulaşabiliriz. İnşallah bu yıl geçen yıldan daha iyi, daha kaliteli verim alacağımızı ürün alacağımızı tahmin ediyorum. alanımız biraz az olsa dahi geçen sene kadar verim alacağımızı tahmin ediyorum. Kalitede de daha iyi olacağımızı düşünüyorum” dedi.

  “Ellerini Taşın Altına Koysunlar”
Bir konuşma yapan Çanakkale Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kaya ise ekimde çiftçilere sattıkları ile kar edenlerin geri alırken de kar etmenin peşinde olanlara seslendi. Başkan İsmail Kaya  “Tarımda bir yıl emeğin, sabrın, umudun, bereketin ve bolluğun simgesi olan hasadın başladığı günlerdeyiz. Arpayla başlayan buğdayla devam etmekte olan hasat sezonu bölgemizde başlamış bulunmaktadır. Verimlerimizde üreticilerimizin beklentileri doğrultusunda devam etmektedir. Verim olarak da şu anda üreticilerimizin yüzleri gülüyor. Üreticilerimiz Ekim ve Kasım aylarında dikimden itibaren ciddi şekilde uğraşarak, çok emek sarf ederek, hasat ettikleri ürünlerini paraya çevirebilmek için son aşamaya geldikleri şu günlerde, fabrikacısından, tüccarına, TMO’sundan Tarım Kredi Kooperatiflerine kadar, elini üreticinin bin bir zorlukla yetiştirdiği ürünleri, üreticilerin zor günlerden geçtiği şu günlerde daha iyi paralara üreticiden almak için, ellerini taşın altına sokmaları gerekmektedir. Üreticilerimize üretim hammaddelerini satarken kazananlar, alırken de kazanmak arzusundan vazgeçip, verdikleri fiyatları bir kez daha gözden geçirip, üreticinin lehine rekabetçi fiyatlar oluşturmaları, üreticilerimizin bu tarzda çiftçi kurumlarından şu günlerdeki en büyük beklentisidir” dedi.

“Kurumlar Çiftçinin Yanında Olmalı”
Başkan İsmail Kaya Konuşmasının devamında “Yeni hububat üretim sezonunda Türkiye’nin en büyük çiftçi ailesiyim diyen Tarım Krediler ve genel müdürlük binasında, TMO çiftçinin kara gün kara gün dostudur diyen kurumların, bunu sözde değil özde de yapması gerekmektedir. Bu kurumların hasat başlamadan sahaya inip, üreticinin yanında taraf olmaları gerekmektedir. Üretici kazanırsa, tüccar, esnaf, un fabrikası ve yem fabrikası da kazanacaktır. Bu sebepten de üreticinin ürününü daha iyi fiyatlara almaları gerektiğini düşünmekteyiz, beklemekteyiz ve talep etmekteyiz” dedi.
Açılış konuşmalarının ardından Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Başak Egesel, TMO Bandırma Şube Müdür Yrd. Sn. Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi Sn.Ayşe Aysel Güç, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Baytekin’den oluşan konuşmacılarla panele geçildi.
Şube Müdürü Egesel kamu spotunun ardından Çanakkale İli Buğday-Hububat Üretimi Süne Mücadele Uygulamaları ile ilgili gerçekleştirdiği sunumda; Yıllara göre buğday ekim alanları, rekolteler, konukçular, İl Müdürlüğü ile olarak gerçekleştirdiği süne mücadelelerindeki; kışlak sürveyler ( sonbahar – ilkbahar ), program tespiti ve eğitimler, kıymetlendirme sürveyleri, yumurta parazit sürveyleri, nimf sürveyleri ve kimyasal mücadele hakkında ayrıntılı bilgiler verdi. Ayrıca Şube Müdürü Egesel; Çanakkale İli Süne Mücadelesi Yapılan Alanlar, 2018 yılı demonstrasyon sonuçları, buğday çeşitleri ve özellikleri, Kumkale buğday çeşit verim demonstrasyonu katılımcılara sundu.
TMO Bandırma Şube Müdür Yrd. Sn. Dursun Esen ve Alım Muhafaza Şefi Sn.Ayşe Aysel Güç TMO Alım Politikaları ile ilgili bir sunum gerçekleştirdiler.  TMO Yetkilileri gerçekleştirilen sunumda,2019 Dönemi hububat alım şartları,, 2019/2020 Hububat/Bakliyat alım fiyatları, alım esasları, ekmeklik buğday çeşitleri, alım noktaları, TMO alımları, ELÜS alımları ve Lisanslı Depoculuk ile ilgili destek ve teşvikler konularında detaylı bilgi verdiler.
ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Harun Baytekin, Buğday Üretimi, Hububat Üretimi, buğday, un,arpa,mısır,çeltik ithalatı ve ihracatı, yılara göre hububat fiyatları, yıllara göre gübre fiyatları, yıllara göre maliyet girdi fiyatları, desteklemeler ve ithalat politikaları hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Baytekin sunumunun sonunda ise neler yapılabilir konusunda görüşlerini şu şekilde bildirdi. İthalat’ta üreticiyi koruyacak tedbirler alınmalıdır, Gübre, mazot, ilaç, tohumda sübvansiyon uygulanmalıdır, Alım ve desteklemeler ekim öncesinde açıklanmalıdır, Gıda ve yem rekabeti gıda lehine çevrilmelidir, Küçük üreticiler desteklenmelidir, Hasat, harman ve depo kayıplarının önlenmesi için tedbirler alınmalıdır.  Konuşmaların ve sunumların ardından hububat sektör kurulu üyeleri, Tarım ve Orman Müdürlüğü, Ziraat Fakültesi ve TMO yetkililerine yönelttikleri soruların cevaplandırılması ile son buldu.

Adem Y. Bağ