Ekonomi

Biga’da İstihdam Değerlendirme Toplantısı Yapıldı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin katkıları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan önderliğinde geçtiğimiz Ocak ayında başlatılan İstihdam Seferberliği kapsamında Çanakkale’deki çalışmalar devam ediyor.

İstihdam çalışmalarının değerlendirildiği İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2019 yılı 3. olağan toplantısına Vali Orhan Tavlı Başkanlığında Biga’da gerçekleştirildi. Toplantıda Çanakkale’de yapılan İstihdam çalışmaları değerlendirildi. 
21 Ocak 2019 tarihinde gerçekleştirilen TOBB Türkiye Ekonomi Şurasına katılan  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın iş dünyasına çağrısı sonucunda; Hazine ve Maliye Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından ‘Burası Türkiye Burada İş Var’ sloganıyla başlatılan  İstihdam Seferberliği  tüm illerde olduğu gibi Çanakkale’den de destek bulmuştu.  İstihdam Seferberliği 2019 kapsamında, Yeni istihdama ücret desteği , Yeni istihdamın SGK Primine, Vergisine Destek ve Kısa Çalışma Ödeneği başlıkları ile istihdam seferberliği devam ediyor. 
Bu kapsamda Çanakkale’de devam eden istihdam çalışmaları kapsamında gerçekleştirilen ve değerlendirmelerin yapıldığı İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Olağan Toplantısı, Vali Orhan Tavlı başkanlığında Biga’da gerçekleştirildi.  Biga’da Vali Orhan Tavlı Başkanlığında gerçekleştirilen İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2019 yılı 3. olağan toplantısına Biga Kaymakamı Mustafa Can, Biga Belediye Başkanı Bülent Erdoğan, Karabiga Belediye Başkanı Ahmet Elbi, Gümüşçay Belediye Başkanı Adnan Pastırmacı, Biga Ticaret Borsası Başkanı Mesut Okyay, MÜSİAD Başkanı Şerif Mutlu ve kamu kurumlarının müdürleri, dernek ve federasyon başkanları ile özel sektör temsilciler katıldı. 

Biga Çanakkale’nin Lokomotif Gücü

İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu’nun 2019 yılı 3. olağan toplantısının açılış konuşmasını İŞKUR Müdürü Ali Çalışkan gerçekleştirdi.  Çalışkan, hem jeopolitik konumu hem de ekonomiye olan katkısıyla Biga ilçesini Çanakkale’nin lokomotifi olarak  gördüklerini belirterek  ‘‘Ekonominin ana faktörleri tarım ve hayvancılık. Son yıllarda sanayi sektöründe de önemli gelişmeler yaşanmakta. İÇDAŞ, Doğtaş, Güremen Orman Ürünleri gibi ilimizin gururu olan firmalar başta olmak üzere ilçede irili ufaklı 3500 civarı işletme bulunmaktadır’’  dedi.  Çalışkan, konuşmasının devamında, Biga İşgücü Piyasası hakkında da detaylı bilgiler verdi.

İstatistiklerdeki Genç Nüfus Değerlendirmesi Yapıldı
Toplantının 3. gündem maddesini ülkemizde gençlerin istihdamı oluşturdu. İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan ülkemizin genç nüfusunun potansiyeline dikkat çekip TÜİK’in Nisan ayında açıkladığı güncel genç istihdam oranları hakkında kurulu bilgilendirdi. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın ayrıntılı sunumuyla genç istihdam konusu derinlemesine konuşuldu. Aynı gündem başlığı kapsamında Çanakkale İŞKUR’da görevli İş ve Meslek Danışmanı Şeyda Topuz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın geçtiğimiz ay başvurularını aldığı ve 8 Temmuz’da öğrencilerin işbaşı yaptığı, üniversite öğrencilerinin yaz tatilinde kültürel-sosyal projelerde çalışıp tecrübe sahibi oldukları Sosyal Çalışma Programı hakkındaki sunumunu yaptı.
Kurumların Fikirleri Alındı
İstihdamla ilgili oda, borsa, kurum/kuruluş ve işletme sahipleri ile yöneticilerinin görüşleri alındı. Sanayi sektöründe ara eleman ihtiyacının en önde gelen sorunlardan biri olduğu ve bu ihtiyacın karşılanabilmesi adına çalışmaların ivedilikle yapılması hakkında tüm katılımcılar fikir birliğine vardı. Çanakkale Valisi Orhan Tavlı sanayideki ara eleman ihtiyacının bütüncül bir yaklaşımla çözülebileceğini, başta anne ve babalar olmak üzere tüm kamuoyunun bu konuda bilgilendirmesinin önemine dikkat çekti.   Toplantı, Engelli ve Eski Hükümlülerin Kendi işini kurma proje önerilerinin değerlendirilmesi, 2019 yılında açılması planlan kurs ve programların 2019 yılı Eğitim Planına eklenmesinin ve diğer gündem maddelerinin konuşulup kurul onayının alınmasının ardından sona erdi.

  İstihdama Katkı Ziyareti Kapsamında Doğtaş’a Ziyaret
 
Vali Orhan Tavlı, gerçekleştirilen istihdam toplantısının ardından  İstihdama katkı ziyaretleri kapsamında,  1972 yılından bu yana Biga’da üretim yapan, Türkiye ve Çanakkale’nin Mobilya sektöründe Gururu Doğtaş mobilya fabrikasını ziyaret etti.  Biga Kaymakamı Mustafa Can, Çalışma Ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan, Sosyal Güvenlik Kurumu İl Müdürü Hilmi Ercan’nın da bulunduğu ziyarette Vali Orhan Tavlı ‘ya Biga Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve Doğtaş yönetim kurulu üyesi Şadan Doğan tarafından fabrika hakkında bilgi verildi.   
  Bin 400 Kişiye İstihdam Sağlıyor
Oturma gruplarından yemek odalarına, genç ve çocuk mobilyalarından, yatak odalarına ve Türkiye'nin ilk CE Medikal Sınıfı belgeli yataklarına kadar uzanan geniş ürün yelpazesinde, uluslararası standartlarda üretim yapan Doğtaş Kelebek Mobilya Fabrikasının 32 ülkeye ihracat yaptığı bilgisini veren Şadan Doğan, Bin 400 çalışanlarının olduğunu söyledi. Ziyaretin ardından Türkiye ve Çanakkale’nin Mobilya sektöründe Gururu Doğtaş Kelebek Mobilya Fabrikası yönetim kurulu üyesi Şadan Doğan’a teşekkür eden Vali Orhan Tavlı, çalışmalarında başarı ve bol kazanç dileklerinde bulundu.

Cuma Deren