Tarım ve Tarımsal yeniliklerin üreticilere tanıtılması amacıyla Çanakkale’de düzenlenen tarla gününde yeni silajlık soya ve mısır çeşitlerinin hasadı yapıldı. Söz konusu tarla gününe Tarım ve Orman İl Müdürü Erdem Karadağ, ÇOMÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Harun Baytekin, Çanakkale Ticaret Borsası Genel Sekreteri Sevcan Elver, Tarım ve Orman Şube ve ilçe Müdürleri, Muhtarlar, Kooperatif Müdürleri, üreticiler ve teknik personel katılım sağladı. Sarıcaeli Köyünde üretici Nevzat İnce’nin tarlasında gerçekleşen programda öncelikle Nevzat ince açılış konuşması gerçekleştirerek Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü yetkililerine teşekkürlerini sundu.
İl Müdürü Erdem Karadağ yaptığı konuşmasında “Hayvansal üretimin en önemli unsurlarından biri kaliteli yem üretmektir. 2017 yılı verilerine göre Türkiye silajlık mısır üretimi 4 milyon 739 bin615 dekar olup, verim ortalaması 4885 kg/da dır. İlimizde 153 bin 885 dekar alanda Silajlık mısır üretimi yapılmaktadır. İlimiz ülke üretimine %2.08 lik üretim oranı katkısı ile 8. Sırada yer almaktayız. Verim ortalamamız ise 5322 kg/dekar ile Türkiye ortalamasının üzerindedir. İlimizde hem danelik hem silaj amaçlı soya üretimi bulunmaktadır. Soya ve Mısırın birlikte silaj amaçlı üretimi ise İlk kez Çanakkale tarım ve orman müdürlüğümüzce kurduğumuz demastrosyonlarda yapılmaktadır” dedi.
ÇOMÜ Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Görevlisi Prof.Dr.Harun Baytekin silajlık soya ve mısır üretiminin önemine değinerek üreticilerin dikkat etmesi gereken hususlar ile ilgili bilgiler verdi.
Demastrasyon sorumlusu Ziraat Yüksek Müh. Volkan Can ise Daha kaliteli bir slaj elde edebilmek amacıyla yapılan çalışmalar hakkında üreticilere bilgiler verdi. Tarla günü hasat edilen silajlık soya ve mısırın karıştırılıp silaj yapılmasıyla sona erdi.