Gündem

Dalgalandığın Her Yer, Bugün 30 Ağustos…

Sessizce Kutluyoruz; Çünkü Gururun Yeter ! Zafer’ in Yıl Dönümünde, Coşkuyu Göstermesek de İliklerimize Kadar Hissediyoruz…

Türkiye'nin geleceği için binlerce şehidin, milli birlik ve beraberlik ruhu içinde canları pahasına, özgürlük ve bağımsızlık meşalesinin sonsuza dek sönmemek üzere yakıldığı bu gün, Zaferin kenti Çanakkale’ de 30 Ağustos coşkusu kalplerde fırtına koparacak.
Vekil Av. Turan geçtiğimiz 15 Temmuz hainliğine dikkat çekip; “İkinci İstiklal savaşımızı verdik” hatırlatmasında bulunarak Zafer’ in gününe özel konuştu.
“TARİHTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE İSTİKLAL RUHUNU YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ” dedi.
Düğün bayram haliyle kutlanmasına, içinden geçilen süreçte verilen Şehitlerin acısı elvermezken, Şanlı Bayrağın dalgalandığı her yerin,  Bugün 30 Ağustos olduğunu Çanakkaleli haykırdı.
----------------------------------------
Coşkumuzu Kalbe Gömdük…
-------------------------------
Tarihi Zaferlerle dolu Türkiye’ de, bu gün Şanlı Zaferin 94. Yıl Gururunu yaşıyoruz.
30 Ağustos 1922'de zaferle sonuçlanan Dumlupınar Savaşı, Türk ulusunun yeniden dirilişi olmuştu.
Cumhuriyetinin kurucusu Aziz Atatürk'ü, silah ve dava arkadaşlarını, Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı'nın tüm kahraman Şehitleri bu gün aynı sevgi,  saygı ve minnetle Yurdun dört köşesinde yadediliyor.
30 Ağustos 1922'de Dumlupınar'da Mustafa Kemal'in başkumandanlığında zaferle sonuçlanan, Büyük Taarruz'u anmak için Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde,  her yıl olduğu gibi bu günde törenler yapılacak.
Atatürk'ün başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi adıyla da tarihe geçen Büyük Taarruz'un başarıyla sonuçlanmasından sonra, 94 yıl önce Yunan orduları İzmir'e kadar takip edilmiş; 9 Eylül 1922'de İzmir'in kurtarılmasıyla Türk toprakları Yunan işgalinden kurtulmuştu.
30 Ağustos sembolik olarak ülke topraklarının geri alındığı günü temsil etse de, İlk  Zafer bayramı kutlaması 1924 yılında Afyon'da Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştı.
30 Ağustos Zafer bayramı adı ile ise, 1926'dan bu yana kutlanan gurur gününe ilişkin açıklamalar dün den geldi.
Siyasetçisi, Sivil toplum kuruluşu temsilcisi başta olmak üzere toplumun hemen her kesiminden isimler duygularını dikkat çekmen sözlerle paylaştı.
İKİNCİ İSTİKLAL SAVAŞINI VERDİK…
Dikkat çeken açıklamalardan biri de, AK Parti Grup başkan vekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Bülent Turan’ ın sözlerinde gözlendi.
TURAN: “TARİHTEN ALDIĞIMIZ GÜÇLE İSTİKLÂL RUHUNU YAŞATMAYA DEVAM EDİYORUZ”
AK Parti Grup Başkanvekili ve Çanakkale Milletvekili Av. Turan, 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi’nin yıldönümüyle ilgili değerlendirmesini yazılı açıklama ile kamuoyuyla paylaştı.
Büyük Zafer’in baş mimarı olan Gazi Mustafa Kemal’i bu anlamlı gün de anarken, 15 Temmuz darbe girişimi karşısında sergilenen duruşu da ikinci İstiklal Savaşı’na benzeten Milletvekili Av. Turan;
“30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Muharebesi tarihe gömülmek istenen bir milletin işgalci güçlere karşı kazandığı zaferdir. Şanlı tarihimizin bir parçası olan 30 Ağustos ile İstiklal Mücadelemiz başarıya ulaşmış, işgal kuvvetleri topraklarımızdan püskürtülmüştür.
Tarihte sayısız kez kahramanlık destanı yazan milletimizin asil torunları 15 Temmuz’da ikinci İstiklal Mücadelesiyle bir kez daha işgalcilere geçit vermedi. Büyük zaferin mimarı başta Gazi Mustafa Kemal olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimize Allah’tan rahmet diliyorum.
Şehitlerimizin hatırasına sahip çıkıyor, tarihten aldığımız güçle istiklâl ruhunu yaşatmaya devam ediyoruz. 100 yıl önce mücadele ettiğimiz güçlerin, bugün taşeronlar aracılığıyla yeniden ortaya çıkması her zamankinden daha güçlü olmamız gerektiğini ortaya koydu. 15 Temmuz’da yaşadıklarımız darbe kalkışmasından öte bir işgal girişimiydi.
15 Temmuz’da milletimizin gösterdiği üstün dayanışma, cesaret ve kararlılık tarihimizden gelen bir mirastı. Dayanışmanın getirdiği milli duruş, ihtiyaç duyduğumuz İstiklâl ruhunun yansımasıydı.
Yaşadığımız zor günlerin aslında belli bir odak tarafından yönetildiğini bugün çok net görüyoruz. FETÖ’nün başarısız darbe girişimi sonrası sahneye terör örgütü PKK çıkıyor. PKK’dan sonra da IŞİD sahnedeki yerini alıyor. Aynı yerden talimat almışcasına hain eylemlerini sürdürüyorlar. Kim gelirse gelsin, milletimiz bütün bunların üstesinden gelecek ferasete, cesarete ve kararlılığa sahiptir. 15 Temmuz’da, işgalcilere karşı milletimizin geçit vermediğini bütün dünya gördü. Terör örgütleri için bu millete diz çöktürmenin kolay olmadığını milletimiz bir kez daha kanıtladı. İman ve inanç karşısında silahların, bombaların, tankların başarısız olduğuna hepimiz şahit olduk” dedi.
92 yıl önce bu gün; 30 Ağustos….
30 Ağustos günü, ilk kez 1924'te Dumlupınar'da Çal Köyü yakınlarında Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal'in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştı.
Zaferi kutlamak için iki yıl beklemenin en önemli nedeni ise, 1923 yılının yeni Türkiye’ si açısından hem ulusal hem de uluslararası alanda yoğunluğun had safhada olması olarak biliniyordu.
Çal Köyü'nde gerçekleşen gurur gününün o ilk kutlama töreninde Mustafa Kemal Atatürk,  milli ruhun canlı tutulmasının önemini vurgulamış ve Meçhul Asker Abidesi'nin temelini eşi Latife Hanım ile beraber atmıştı.
Türkiye’ de Başkumandan Zaferi 1926'dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaya başladı.

Erdem Sürek