Kültür ve Sanat

Fotoğrafçılar Çanakkale Kuşlarını Görüntüledi

Doğa ve Ekosistemi ile Dünyanın sayılı ekosistemler arasında yer alan Çanakkale yöresindeki Kazdağları, endemik bitkilerinin yanı sıra, barındırdığı hayvan türleri ile de dikkat çekiyor.

Doğa ve Ekosistemi ile Dünyanın sayılı ekosistemler arasında yer alan Çanakkale yöresindeki Kazdağları, endemik bitkilerinin yanı sıra, barındırdığı hayvan türleri ile de dikkat çekiyor. Çanakkale Belediyesi hayvan türlerinden bir olan Çanakkale’nin kuşlarına yönelik bilgi vermek amacı ile  Ekosistemin vazgeçilmez halkası olan kuşları farklı açıdan gören fotoğraf sanatçılarının çektiği fotoğraflardan oluşan “Çanakkale'nin Kuşları” sergisi açıldı.
 
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri tarafından hazırlanan, Çanakkale Belediyesinin de destek verdiği ‘Çanakkale’nin Kuşları’ sergisi Kent Müzesinde kapılarını açtı. Düzenlenen açılış törenine   Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, Belediye Meclis Üyesi Bilge Şimşek, Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal, Yaban Hayat Fotoğrafçısı Cenk Polat, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Kuş Gözlem Topluluğu üyeleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlginin yoğun olduğu serginin açılışında bir konuşma yapan ve serginin amacı hakkında bilgi veren  Dr. Öğr. Üyesi İbrahim Uysal  “Sergimizin aslında başında bizlerle kuş çalışmalarını Çanakkale’de ilk başlatan ve bizlerin hocası Prof. Dr. Murat Tosunoğlu önderliğinde gerçekleşti. Sergimizde bulunan bütün fotoğraflar Çanakkale’de çekilmiş fotoğraflar ve aslında yaşadığımız ekosistemi paylaştığımız dostlarımız olarak biz onlara hitap ediyoruz. Bizler, Çanakkaleli vatandaşlar olarak Çanakkale’ye geldiğimizde ‘burası yaşanacak, burası mükemmel bir şehir’ derken, kuşlar da aynı şekilde Çanakkale’nin mükemmel bir yer olduğuna kanaat getirmişler ki oldukça yüksek kuş çeşitliliğimiz ve popülasyonumuz var. Türkiye’de gözlemlenin kuş türü sayısının yüzde 70’i Çanakkale’de gözlemleniyor. Şu ana kadar gözlemlerimizde 316 farklı kuş türünü kaydettik” dedi.
 
“ Kuşlar  Ekosistemi Dengede Tutuyor”
 
Uysal, konuşmasının devamında kuşların ve Atmosferin orantılarına değinerek, kuşların yedikleri ve bıraktıkları ile Atmosferi dengede tuttuklarını söyledi. Dr. Uysal “Bu kuşların burada olması, bizler için ekosistemi sağlıklı izlememize de olanak sağlıyor. Çünkü kuşlar ekosistem bozulduğunda alanı ilk terk edecek olan omurgalı sınıfı,  Kuşları izlemek demek buradaki ekosistemin sağlıklı olduğunu bizlere gösteriyor. Aynı zamanda bizler için birçok ekosistem fonksiyonunu da yerine getiriyor. Yaydıkları tohumlar, tozlaşmaya yardımcı olmaları, madde döngülerinde kattıkları katkı, zirai zararlı olarak tabir ettiğimiz böceklerin popülasyonlarını dengede tutmaları, görsellikleri ile insanoğluna kattıkları hoş duygular, kuşların insanlara sağladığı faydalardan bazıları. Yedikleri böcekler ya da tükettikleri zararlı popülasyonunda kontrol altında tutmaları çok önemli bir ekosistem fonksiyonu. Çünkü bizler o zararlıları bertaraf etmek için çok daha fazla zirai ilaç, çok daha fazla tarım ilacı kullanmak durumunda kalıyoruz ve bu dönüşte aslında bizim sağlığımıza, bizim yaşamımıza etki eden bulgu oluyor” bilgisini verdi.
 
 “Milyonlarca Kuş Çanakkale Üzerinden Başka Yerlere Göçüyor”
 
Uysal, sergi amaçlarına da değinerek, şunları söyledi: “Çanakkale, Türkiye’nin batısında çok önemli bir konumda çünkü her yıl milyonlarca kuş Çanakkale üzerinden üreme alanlarına geçiyor, kimisi gelip burada üremelerini sağlıyor, kimisi de sadece şehrin üzerinden geçiyor. İlkbahar döneminde 20-30 bin leylek üzerinden sessizce göç ediyor. Kimisi burada geliyor ve burada kalıyor, kimisi soğuklardan kaçıyor ve Çanakkale’ye sığınıyor. Sergideki en büyük amacımız, onları koruyabilmemiz için onları tanımamız ve aslında tanıtmamız gerekiyor diye düşündük. Çanakkalelilere, Çanakkale’de yaşayan kuş türünü tanıtmak birinci amacımızdı.”
 
“Sadece Halk Bahçesinde 98 Çeşit Kuş Olduğu Tespit Edildi”
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan da sergi hakkında düşüncelerini paylaşarak, “Öncelikle çok güzel bir sergi olduğunu söyleyebiliriz. Üniversite topluluğumuza, sizlerin buradaki çalışmalarınızla ve değerli sanatçımızın çabalarıyla güzel bir sergi oluşmuş. Çanakkale’nin çevresi noktasında mücadelelerimiz var. Sularımız kirlenmesin, çevremiz kirlenmesin, ormanlarımız yok edilmesin derken tam da bunu söylüyoruz. Bu bir örnek, çok da güzel bir sergi olmuş. Çanakkale ilinde Türkiye popülasyonun yüzde 70’i burada var. En çok popülasyona sahip ilk 10 ilin içinde.  Bir de burası göç yolu. Ama başka bir bilgi var. Halk Bahçemizde ki metrekaresi belli, 98 çeşit kuş olduğu tespit edilmiş. Bu da güzel çünkü demek ki orada barınabiliyor. Kirlilikten mustarip değil ve orada hayatını sürdürüyor. Zaten sabahları orada çok güzel bülbül sesleri olur. Halk Bahçesi’nin de 98 çeşidi barındırıyor olması ve Çanakkale’de yüzde 70 popülasyonunun barınıyor olması şu anda çevremizin bozulmamış olduğu gösteriyor ama bu yarın bozulmayacağı anlamını taşımıyor. Mücadelemiz bunu muhafaza etmek, bunun yok olmamasını sağlamak. Yüzde 70, yüzde 40’a düşmemeli. Hatta daha fazlası yuva yapması için fırsat olsun. Onun için üniversitemizin bu şekilde bilinçlenmesi çok önemli. Çanakkale’mizin ekolojik yapısını, doğasını sürdürmemiz çok önemli. Ağaçlar arasındaki polen değişiminden tutun da zararlıların kontrol altına alınmasına kadar hepsini sağlayan kuşlar. Biz ilaçlıyor ve kuşlara da zarar veriyoruz. Toprağı aşırı ilaçladığımız zaman kuşların da bundan etkilenmesi söz konusu. Mücadelemizi sürdürmemiz lazım. Çanakkale’de böyle bir hareketlilik güzel. Çok teşekkür ederiz” ifadelerini kullandı.
 
 ‘Çanakkale’nin Kuşları’ isimli fotoğraf sergisine katkıda bulunanlar isimleri ise şu şekilde; Pınar Gündoğdu, Mehmet Kıran, Caner Gönel, Yakut can Aşıkoğlu, İnanç Sevim, Alper Tükel, Necla Çetin, Bora Yetimoğlu, Ertuğrul Birel ve simge Kutlubay. Sergiyi gezmek isteyenler 17 Aralık tarihine kadar Kent Müzesi’ni ziyaret edebilecek.
 
 Şerife Erdem