‘BAK ŞU EN ÇEVRECİLERİN YAPTIĞINA..!’
Avrupa’nın göbeğinden gelen bir haber, okuyucusunda şaşkınlık yaşatıyor.
Bir gecelik Yılbaşı ağacı, kimine pişmanlık yaşatmış, kimine ise kazanç kapısı aralamış..
Dünya basınının öne çıkan başlıklarından birine dönüşen ifadeler, şöyle geçiyor;
“Alman medyası, kişinin kesilen bir ağacı satın aldığında yaşadığı utancı ifade eden yeni bir terim olan ‘Baumscham’, yani ağaç utancı hakkındaki hikâyelerle çalkalanıyor.”
Almanların Yılbaşı ağacı telaşı için, Çevreci eylemlerin adresi Balaban’ın yaşayanları manidar sözler etti;
“ALMANYA’YA DA BİR EL ATIN..”
BİR GECELİK ‘AĞAÇ’ LAR İÇİN,
BALABAN’ LIDAN ÇAĞRI GELDİ..
Son günlerde, Çevre tutkunlarından tepki toplayan haberin detayları, Çevreci eylemlerin adresi Balabanlı’ dan çağrı çıkardı.
Balaban yaşayanları; “Bir gecelik ağaçlar için kıyım yapan, Altın borsasının yönlendiricisi Almanya’ya da bir el atın..”
Dünya basınında öne çıkan bir haberde; “Almanların yeni Noel arayışı: ekolojik bakımdan en sürdürülebilir yılbaşı ağacı” başlığıyla okuyucuyla buluşturuluyor.
Sosyal medyada paylaşılan ve internet haber portallarında çarpıcı ifadelerle geçen, Berlin imzalı haber metinlerinde;
“Yılbaşı ağaçlarını herkesten çok seven Almanlar her yıl 30 milyon ağaç satın alıyor.” vurgusu eşliğinde kaleme alınan detaylı bilgiler dikkat çekti.
Bir haber metninde; “Ancak bu yıl..” vurgusu ardından gelen bir anlatım şöyle oldu;
“Artan iklim değişikliği endişeleriyle beraber asırlardır süren gelenekleri ile çevresel etkisi hakkındaki ani suçluluk patlamasının arasında kalan Almanlar bir çıkış yolu arıyor.”
PEKİ YA NEDİR O ÇIKIŞ YOLU..?
Haber metinlerinde; “Alman medyası, kişinin kesilen bir ağacı satın aldığında yaşadığı utancı ifade eden yeni bir terim olan Baumscham, yani ağaç utancı hakkındaki hikâyelerle çalkalanıyor.” Anlıtımı eşliğnide gelen detaylar şöyle oldu;
“Yeşil Parti oylarının %20’yi aştığı ülkede günler sonra atılmak üzere alınan ağaçların kesilmesi alışkanlığı masaya yatırıldı.
Bu utanç duygusu ise kâra dönüştü. Berlinliler, Andreas Frädrich’in saksıda, kusursuzluktan uzak, eğri büğrü gövdeli yılbaşı ağaçlarını kiralamak için uzun kuyruklarda bekliyor. Yılbaşı ağacı kiralama sektörü bu yıl öyle canlı ki bazı satıcıların Noel’den bir ay önce elindeki tüm ağaçlar tükendi.
30 Euro’ya Frädrich’ten ağaç kiralayan bir Berlin sakini şu sözleri kaydetti: ‘Kızım olmasaydı bir tane bile almazdım.’
Birkaç yıl önce, iklim değişikliğine karşı eylemlere katılmak için sık sık okulu asan 15 yaşındaki Parvati Smolka, yılbaşından sonra ağacın çöpe atılmasını istemediği için ağacı sakladı ve annesiyle birlikte çalışarak türlü ev eşyalarını asabilecekleri bir askıya dönüştürdü.
Geçtiğimiz yıl ağaç almaktan tamamen vazgeçen Smolka, kalas parçalarından yapılan küçük bir ağaç alıp yeşile boyadı ve ‘Ağaç öldürdüğüm düşüncesiyle daha fazla yaşayamazdım.’dedi.
Çevre bilinci olan bazı Almanlar ise genel olarak kabul görmese de plastik ağaçları tercih ediyor, öyle ki Almanya’daki evlerin %12’sine yapma ağaçlar giriyor ve bu trend büyüyor.
Bu trende karşı olan bilim adamlarının yanı sıra hükümet ve şirketlere sürdürülebilirlik kapsamında tavsiyede bulunan Carbon Trust ise plastik ağaçların karbon ayak izinin gerçek bir ağacınkinden daha küçük bir hale gelesiye kadar en az 10 yıl boyunca kullanılması gerektiğini belirtiyor.”
BALABANLI SES VERDİ,
DİKKAT ÇEKEN ÇAĞRIYLA GELDİ..
Almanların Yılbaşı ağacı telaşı için, Çevreci eylemlerin adresi Balaban’ın yaşayanları manidar sözler etti;
Çevreci oluşumları desteklediği bilenen, Almanya kökenli vakıfların, Türkiye’de yıllardır tepki toplayan cinayetlerin de azmettiricisi olduğu bilgisini, basında yer alan haberlerden edindiklerini söyleyen, Maden karşıtı gösteri , eylem, miting ve konserlerin adresi bölgenin yayanları; “ALMANYA’YA DA BİR EL ATIN..” ifadeleri ile, çadırlarda nöbet tutan gneçleri Almanya için de göreve davet etti.
Erdem Sürek