EĞİTİM

Arıcılara ‘Varroa’ ile toplu mücadelenin önemi anlatıldı

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda ‘Varroa İle Toplu Mücadelenin Önemi’ konulu eğitim düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ve Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği tarafından ortaklaşa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü toplantı salonunda ‘Varroa İle Toplu Mücadelenin Önemi’ konulu eğitim düzenlendi.
 
Toplantıya; Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, İl Müdür Yardımcısı Hakan Batıbeki, Hayvan Sağlığı ve Yetiştiriciliği Şube Müdürü Latif Candan, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, İlçe Müdürleri,  Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri, Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsünden Veteriner Hekim Dr. Mesut Şenel ve Dr. Hüseyin Ünal, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; “Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü olarak amacımız elimizdeki mevcut kovanlarla bal üretimini nicelikten çok niteliğe dayalı bir üretim gerçekleştirerek kaliteli bal üretmek. Ürettiğimiz bu balı bir marka haline getirip iyi bir pazarlama ve ardından arıcılarımızın istediği kazancı, geliri elde etmelerini sağlamak. Markalaşıp, kaliteli bir bal üretip pazarlaya bilmemiz için arı hastalık ve zararlılarıyla mücadele yöntemlerini çok iyi bilmemiz gerekir. Birlikte hareket edersek inanıyorum ki Arı Hastalık ve Zararlılarından en az zararı görürüz ve Çanakkale'de kaliteli bal üretimini istenilen seviyelere çıkarabiliriz” dedi.
 
Toplantıda Çanakkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Cahit İleri'de Varroa ile toplu mücadelenin önemi konusunda bir konuşma yaptı. Ardından; Pendik Veteriner Kontrol Enstitüsünden Dr. Mesut Şenel "Varroa mücadelesi" ve Dr. Hüseyin Ünal "Varroa ile Toplu Mücadelenin Önemi" konulu katılımcılara birer sunum yaptılar. Sunumlarında;  Varroa; Dünyada olduğu gibi Ülkemizde de büyük ekonomik kayıplara neden olan ve arıcılığımızı tehdit eden önemli dış parazit hastalıklarından biri olarak kabul edilmektedir. Tarım ve Orman Bakanlığımız bu sebeple Varroa'ya yönelik toplu bir mücadelenin yapılabilmesi amacıyla yetiştiricilere eğitim çalışması başlattığını vurguladılar. Toplantı arı yetiştiricilerinin varroa ve diğer arı hastalık zararlıları konusunda sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.