Bozcaada'da, Sahil Güvenlik Çanakkale Grup Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü ve Degak-05 Dalış Timi ekipleri Bozcaada konuşlu Sahil Güvenlik botları ile birlikte kaçak avcılığa karşı 2 operasyon gerçekleştirdi. 1 Ocak'tan itibaren yürürlüğe giren ve ceza kapsamı genişletilen, 1380 sayılı su ürünleri kanunu kapsamında kaçak avcılara ceza yağdı; teknelerin istihsal vasıtalarına el konuldu.
Ekipler, ilk operasyonu 9 Şubat tarihinde Bozcaada'nın kuzeyinde yaptı. Özel bir teknenin yasadışı deniz patlıcanı avcılığı yaptığı Drone vasıtasıyla tespit edildi. Sahil Güvenlik botlarını gören balıkçılar teknede bulunan bidon ve çuvalları denize attı. Dalış timleri Drone kayıtlarından yararlanarak 3 adet 50 kilogramlık bidonlar içerisinde ve 1 adet 140 kilogramlık file içerisinde yasadışı avlanmış deniz patlıcanı tespit ettiler. Ceza kapsamında, tekne sahibi M.Ö.'ye 2 bin 500 TL, N.Y. ve B.M.'ye bin 700 TL olmak üzere toplam 5 bin 900 TL para cezası uygulandı.
Teknedeki dalış ekipmanlarına el konuldu. Canlı durumda olan 250 kg deniz patlıcanı ise denize bırakıldı.
CEZA YİYEN TEKNELERE SIKI TAKİP
Operasyonlarına ara vermeden devam eden ekipler ikinci operasyonu 18 Şubat tarihinde gerçekleştirdi. Yasadışı deniz patlıcanı avcılığına karışan teknelerin tespiti ve delillerin karartılmasının önüne geçilmesi için yapılan operasyonda bir teknede arama yapıldı. İkisi dalgıç biri sivil üç kişilik avcılar 'Sünger Avcılığı İstihsali İzin Belgesi' ile çalıştıklarını beyan etseler de teknedeki bidonlarda deniz patlıcanı kalıntıları fark edildi. Dalış timi teknenin bulunduğu alanda deniz tabanında 2 adet çuval içinde yaklaşık 80 kilogramlık deniz patlıcanı buldu.
Tekne sahibi S.G. 2 bin 500 TL, T.Y. ve O. E. ise bin 700 TL'lik toplam 5 bin 900 TL'lik para cezasına çarptırıldı. Tekne ekipmanlarına el konuldu. Canlı olduğu belirlenen deniz patlıcanları denize bırakıldı.
Bölgede yasadışı su ürünleri avcılığına dair denetimlere sıkı bir şekilde devam edilecektir.