Çanakkale Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Ali Çalışkan, COVİD-19 salgınının ekonomik etkilerini azaltmak için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ paketi kapsamında yürürlüğe giren ‘Nakdi Ücret Desteği’ hakkında açıklama yaptı.
Çalışkan yaptığı değerlendirmede şunları aktardı: “Covid-19 pandemisiyle beraber tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok iş yeri faaliyetine ara verdi veya kapandı, pek çok vatandaşımız ise işsiz kaldı. Sayın Cumhurbaşkanımız ise açıkladığı Ekonomik İstikrar Kalkanı paketi ile hem işverene hem de çalışana yönelik pek çok düzenlemenin müjdesini verdi. Paket içeriğinde de bulunan Kısa Çalışma Ödeneği için Çanakkale’mizde yaklaşık 3000 başvuru aldık ve Kurum olarak tüm personelimizle 7/24 çalışarak başvuruları çok hızlı bir biçimde sonuçlandırdık, sonuçlandırmaya devam ediyoruz. Ancak malumunuz yasa gereği son 60 günlük ve son 3 yılda 450 gün prim şartını taşımayan vatandaşlarımız bu ödenekten faydalanamıyor. Hem bu vatandaşlarımıza hem de işten çıkartılmış ancak işsizlik ödeneğine hak kazanamamış vatandaşlarımız için de ‘Nakdi Ücret Desteği’ devreye alınmıştır. Nakdi ücret desteğini hak eden her bir kişi için yapılacak ödeme, 39,24 Türk Lirası olarak belirlenen bir günlük tutardan damga vergisi düşüldükten sonra hesaplanan tutar ile ödemeye hak kazanılan gün sayısı çarpımı sonucu elde edilen tutara tekabül eder. Buna göre, ücret desteğinden 17 Nisan 2020 itibarıyla iş sözleşmesinin bulunduğu işveren tarafından ücretsiz izne çıkartılan ve kısa çalışma ödeneğinden yararlanamayanlar ile 15 Mart 2020 tarihinden sonra iş sözleşmesi feshedilen ve işsizlik ödeneğinden yararlanamayan işçiler yararlanacak. Nakdi ücret desteği ödenebilmesi için ücretsiz izne ayrılan işçilere ilişkin bildirimler işverence Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) işveren sisteminden (https://uyg.sgk.gov.tr/IsverenSistemi) yapılacak. Bildirimler aylık olarak, ücretsiz iznin verildiği ayı takip eden ayın 3’üne kadar gerçekleştirilecek. Bu işçiler için ilgili aya ait aylık prim ve hizmet belgelerinde eksik gün nedeni ‘28-Pandemi ücretsiz izin’ olarak gösterilecek. Nisan ayındaki ücretsiz izinlerin bildirimi 3 Mayıs’a kadar yapılabilecek. Daha önce bu işçiler için kısa çalışma ödeneği başvurusunda bulunulmuş ancak işçi gerekli koşulları sağlayamadığı için kısa çalışma ödeneği alamamış ise ay sonuna kadar bilgilerin güncellenmesi gerekiyor. Bu işverenler daha önce ‘18-Kısa çalışma ödeneği’ olarak gösterdikleri eksik prim gerekçesini ‘28-Pandemi ücretsiz izin’ olarak değiştirecekler. 15 Mart 2020 tarihinden sonra işverence iş akdi feshedilen ve işsizlik maaşından yararlanamayan işçiler ‘https://esube.iskur.gov.tr’ internet adresi üzerinden veya e-Devlet’ten “işsizlik ödeneği” başvurusu yapacaklar. Ancak, işten çıkartıldıktan sonra daha önce işsizlik maaşı başvurusu yapmış olanların yeniden başvurmaları gerekmiyor. İşsizlik maaşı koşulunu yerine getirmeyenlere nakdi ücret desteği verilecek.”
Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Ali Çalışkan son olarak şunları ekledi: “Devletimiz Covid 19 salgınını önleme ve tedavi etmede dünyanın sayılı ülkelerini geride bıraktı. Alınan önlemler sayesinde her geçen gün vefat eden sayısı azalırken tedavi edilen hasta sayısı artıyor. Bu süreçte adanmışlıkla çalışan sağlık çalışanlarımıza, market görevlilerine, banka çalışanlarına ve her kademede kendi Kurumum İŞKUR çalışanlarıma da bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Rehavete kapılmadan, tedbirli davranmaya devam ederek bu günleri inşallah geride bırakacağız. Vatandaşlarımız evlerinde kalsınlar, biz onlar için çalışıyoruz.”