Kültür ve Sanat

Prof. Dr. Şimşek Laodikeia'daki son gelişmeleri anlattı

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), canlı yayın seminerlerine Pamukkale Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile devam etti.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), canlı yayın seminerlerine Pamukkale Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile devam etti.   Prof. Dr. Şimşek Laodikeia'daki son gelişmeleri anlattı.

Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ÇARO), canlı yayın seminerlerinin bu haftaki konusu, UNESCO Dünya Kültür Mirası geçici listesindeki, Pamukkale ilçesinin Eskihisar Mahallesi yakınında yer alan Laodikya Antik Kenti oldu.
Pamukkale Üniversitesi Klasik Arkeoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı ve Laodikeia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek ile devam etti.   Prof. Dr. Şimşek hem Laodikeia'daki son gelişmeleri anlattı hem de profesyonel turist rehberlerinin sorularına yanıt verdi.

“TURİST REHBERLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ”
Kazı alanında yoğun bir şekilde çalışmalarına devam eden   Prof. Dr. Şimşek, konuşmasına, “Turist rehberleri bizim için çok önemli.  Ben birçok turist rehberi ile hem kazı alanında hem de birçok etkinlikte bir araya gelerek, çalışmalar hakkında bilgilendirme yapıyorum.   Tüm dünyayı etkileyen salgın nedeni ile birçok konferans ve seminerimiz iptal olsa da sosyal medyanın olanaklarından faydalanarak bizleri bir araya getiren başta oda başkanı Cihan Müşterioğlu olmak üzere tüm meslektaşlarınıza teşekkür ediyorum.  Konuşmama başlamadan Ramazan Bayramınızı da en içten dileklerimle kutluyorum.  Haziran ayı itibari ile tüm ören yerlerimizin de açılacağını biliyoruz. Umarım her şey yolunda gider. Bu süreçte çalışmalarını titizlikle yürüten Sağlık Bakanlığımıza ve sağlık çalışanlarımıza teşekkürü borç biliyorum” ifadeleri ile başladı.

“LAODİKEİA ANTİK KENTİ’NİN GÖZ ÖNÜNE ÇIKACAK”
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın tanıtım atağı içerisinde olduğunu ifade eden Şimşek, pandemi sürecinin atlatılmasının ardından Laodikeia Antik Kenti’nin göz önüne çıkacağını ve restorasyon çalışmalarının devam ettiğini dile getirerek, “Denizli'nin 6 kilometre kuzeyinde yer alan antik Laodikeia kenti, kuruluşundan 2 bin 200 yıl sonra bile ihtişamını koruyor. Asya'nın 7 ünlü kilisesinden birinin bu kentte bulunuyor. 2 bin 200 yıllık Batı Tiyatrosu orkestraya doğru dik eğimli ve Helenistik geleneğe göre tamamen doğal zemine oyularak yapıldığı bilinmekte. Tiyatro batı tarafa bakmakta olup, özellikle kentte öğleden sonra başlayan batı esintilerini alacak şekilde düzenlendiği belirtiliyor. Bu aynı zamanda erken kent yerleşimlerinin bulunduğu yön ve tiyatro 7 merdiven geçişiyle, 9 kerkides'e bölünmüştür. Batı Tiyatrosu'nun oturma basamaklarının yer aldığı kısımların restorasyonları devam ediyor” dedi. ÇARO Sözcüsü profesyonel turist rehberi, seminer moderatörü Onur Akgül de tüm katılımcılara ve Prof. Dr. Şimşek’e teşekkür ederek çok verimli bir semineri gerçekleştirmiş olmaktan dolayı memnuniyetini ifade etti. Akgül, bu yayın ve önceki yayınların   Çanakkale Bölgesel Turist Rehberleri Odası’nın Youtube üzerinden açtığı ÇARO TV kanalından da izlenebileceğini sözlerine ekledi.