Çinin Wuhan Kentinden Başlayarak dünyaya yayılan Koronavirüs nedeni ile turizm durma noktasına geldi. Bir çok sektörün etkilendiği Koronavirüsünden en çok zarar gören sektörlerin başında gelen Turizm ile ilgili değerlendirmelerde bulunan veren TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik, Turizmin geçen yıla göre yüzde 90 azaldığını belirterek, 1 haziranda başlayan nortmalleşme süreci ile oluşan iç Pazar ile ilgili umutlarını kurumaya devam ettiklerini belirtti.
Yaşanacak kentler arasında gösterilen Çanakkale bu yıl turizmde’ de büyük bir sıçrama yapmayı planlarken dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs salgını nedeni ile Turizm sektörü bu yıl sadece Türkiye’de değil dünyada da olumsuz etkilendi. Zor dönemi geride bırakmak için çalışmalar sürerken Çanakkaleli Turizmciler de sezonun işleyişi hakkında adımları atmaya devam ediyor. Çanakkale’de gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgi veren TÜRSAB Çanakkale Balıkesir Bölge Başkanı Ahmet Çelik , normalleşme sürecinin Turizme beklediklerinden az etki ettiğini belirterek “Öncelikle Koronavirüs süreci (Covid-19) Çanakkale adına gördüğümüz duyduğumuz kadarı ile takdir edilecek bir başarı sağlamış ve Çanakkale halkının kurallara sıkı sıkıya bağlı kaldığını görüyorum. Koronavirüs salgını sürecinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Öncelikle ne kadar çok kurallara uyarsak bu işin üstesinden gelebileceğimizi düşünüyoruz. Turizm olarak 1 Haziran tarihinde seyahat engeli kalkmasından sonra biz Haziran ayında biraz hareket bekliyorduk. Temmuz da bu hareketin biraz daha inme kazanacağını 15 Temmuz resmi tatili ile beraber kiraz kırılma yaşanacağını 15 Temmuz 15 Ağustos 15 Eylül’ e kadar geçen sene yaptığımız işlerimizin toplamının yüzde yirmi beşi ila yüzde otuz aralığında bir iş yapabileceğimizi bekliyorduk. Fakat görüyoruz ki 1 Haziran - 30 Haziran'a kadar seyahat engeli kalkmasına şehirlerarası seyahatlerin başlamış olmakta rağmen beklediğimiz hareketi göremedik. Vaka sayısının bunda önemli bir etken olduğunu düşünüyoruz. Dolayısıyla Haziran ayını pas geçtiğimizi söyleyebilirim.”
Turizmde Yüzde 90 Kayıp Var
Yaşanan salgın nedeni ile neredeyse sıfıra inen Turizm gelirleri geçen yıla kıyasla yüzde 90 kayıpların olduğunu belirten Ahmet Çelik “Temmuz, Ağustos ayında beklentimiz var. Ama yine de geçen seneki sayıları baktığımız zaman Haziran ayının geçen sene ile karşılaştırdığımızda Çanakkale turizmi ile ilgili seyahat acentaları, konaklama değil acentelar bazında yüzde 5’lerde gittiğini görüyoruz. Yani Geçen seneye göre %90 civarında bir kaybımız var. Önümüzde sadece 2 ay kalıyor Temmuz - Ağustos ayları Eylül 15'ten sonra zaten sonbahar kış sezonuna girdiğimiz için bir hareketle beklemiyorum.Krizin ilk günden beri hep böylediğimizin yine arkasında durmak istiyorum. 2021 Nisan ayına kadar açıkçası bir hareket beklemiyoruz. Seyahat acentaları olarakta kendimizi buna göre ayarladık, kendimizi buna göre hazırladık. 18 Mart'tan 2021’ den sonra bir hareket olmasını bekliyoruz ama burada asıl önemli konunun Coronavirüs aşısının bulunması Türkiye dahil tüm ülkelere ulaştırılması önemli bir kriter. Aşı bulunur ve ülkeler bu aşıyı kullanmaya başlar ise turizmde hareketliliğin 2021 yılının Nisan ayında olacağını ön görüyoruz” dedi.
İç Pazar İle İlgili Ümidimizi Koruyoruz
Çelik “Bu süreçte neler oldu derseniz, Alan Başkanlığı ile birlikte Çanakkale Turizm STK’ları Yakın mesafede bulunan İzmir, İstanbul ve Bursa özelinde bölgemizde iç pazarı (yerli Turist) çekmekle ilgili bir takım sosyal medya hesaplarında çalışmalarda bulunuldu. Yine Çanakkale Valiliğimizin markalaşma çalışmaları kapsamında “Bir Nefes Huzur” “Bir Nefes İlham” sloganlarıyla şehrimizle ilgili sosyal medyada görseller yayınlandı reklamlar yapıldı. Ve yine çok yakın Hürriyet gazetesinde ve Forbes dergisinde Çanakkale son dönemlerde yaşanabilir en iyi Kent seçildi. Bunların hepsinin derlenip aslında İzmir-İstanbul-Bursa Üçgeninde, aynı mesafeye sahip Çanakkale’ nin Çok iddialı bir tatil alternatifi olduğu dile getirildi. Dolayısı ile biz iç pazarda halen daha Ümidimizi koruyoruz. Özellikle hafta sonu yapılan YKS’nın akabinde bir hareket bekliyorduk. Bu hareketin biraz Bugünlerde kıpırdadığını görüyoruz ama 10 Temmuz'a kadar asıl hareketin olup olmayacağını da anlamış olacağız. Genel olarak beklentilerimiz Bunlar” dedi.
İkinci Teşvik Paketine İhtiyacımız Var
Yapılacak destekler hakkında da bilgi veren Çelik “2021’de dış pazarın açılacağını düşünüyorum. Genel olarak 12 ayın ortalamasına baktığımızda Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında biraz kıpırdama olup, geçen seneki aynı ayların % 25' i kadar iş yapabileceğinizi öngörüyoruz. Yani geçen sene 100 birim iş yaptıysak Temmuz, Ağustos ve Eylül aylarında 25 birim iş yapmayı öngörüyoruz. Covit -19’un Türkiye’ de başladığı 16 Mart’ı baz alırsak, seneye 16 Marta kadar beklentimizde bir önceki yıla 2019 yılına oranla ortaka yüzde 10 seviyelerinde iş potansiyeli bekliyoruz. Dolayısıyla KGF kredileri diğer krediler vesaire, teşvikler aslında devletimizin sunduğu teşviklerin çoğundan turizmciler yararlanmaya çalıştılar.teşvikler verildi bunlar için minnettarız ama şöyle bir endişemiz var. 6 ay geri ödemesizdi bu teşvikler 6 ayın sonu Ekim aylarına denk geliyor. Ekim ayı da Tüm Türkiye’ de, kendi sektörüm olan Turizm için konuşmak isterim, Ekim Kasım ve Aralık ayları, Ocak Şubat Mart’a kadar kış döneminde gelirimizin en çok düştüğü dönemi yaşıyoruz. Dolayısı ile bizim devletimizden yine beklentimiz ilk kredi geri ödeme taksitlerinin başlayacağı Eylül ve ekim aylarında ikinci teşvik paketinin devreye girmesi ve en azından altı ay daha turizmcileri 2021 sezonuna atacak bir teşvik paketinin ilan edilmesi” dedi.
Salgın Nedeni İle Çok Büyük Bir Şansıszlık Yaşadık
Çanakkale’de Turizmin canlandığı bir dönemde, dünyayı etkileyen Salgın nedeni ile şansızlık yaşadıklarını belirten Çelik “Aslına bakarsanız Çanakkale 2020’den önce ciddi anlamda başrolü oynayacak bir role soyunmuştu. Ama Coronavirüs salgın bütün hesapları altüst etti. Ama ben yine de 2021-20022 yılları ile ilgili düşüncelerim hayallerim olumlu.Çünkü geçmişe baktığınızda Dünyadaki büyük çaplı salgınlardan sonra Dünya ekonomileri hep rekor kırmış. Bunu geçmişteki figürler söylüyor. Bizim bu zamana kadar 2018 Troya yılı ile başlayan süreçte turizmle ilgili çok ciddi bir hazırlığımız olmuştu altyapı anlamında. Dolayısıyla Bunlar aslında tam görücüye çıkaracağımız ve meyvesinin yemeğe başlayacağız bir dönemde maalesef salgına karşı karşıya kaldık. Büyük bir şanssızlık yaşadık. 2021 Nisan ayı itibari ile ciddi bir potansiyelin bölgemize geleceğini düşünüyorum. Midilli seferleri, İstanbul'da her gün hemen hemen işte geçmiş sezonda olduğu gibi yine yeni Havalimanı uçak seferleri, Anadolu'ya Çanakkale’ye bağlayan Anadolujet’ in Ankara üzeri uçak seferleri, köprü bu bölgeye ulaşılabilirliği arttıracak. Önümüzdeki dönemlerde iddialı bir Turizm destinasyonu olma anlamında ciddi adımların atılmış olacağını göreceğiz.”
Uçak Seferleri Eski Gün Ve Saatlerine Dönmeli
Çelik “Buradan yetkililere uçakla ilgili bir kez daha seslenmek isterdim. Hem siyasilerimiz hem yetkililerimize. Çanakkale turizmini besleyen en önemli kaynaklardan bir tanesi Ankara'dan Çanakkale’ye gelen uçaktır. Bu sefer bizim bölgemizin Turizm potansiyelimizi Anadolu'ya bağlayan köprüdür. Eğer bu uçak seferlerinin eskisi gibi her gün sabah Ankara'ya gidip Her gün akşam örnek veriyorum sabah saat 6'da Çanakkale'den kalkıp dönüşü de Ankara'dan geri akşam 11’ de olması bizim Bölgemizdeki Turizmciyi çok rahatlatıyor. Çünkü insanlar Cuma akşamı 11.30’ da Çanakkale geliyorlardı direkt otellerine yerleşiyorlar. Cumartesi günü tam gün Çanakkale geziyordu, pazar tam gün Çanakkale’ yi geziyordu. Pazartesi sabahta uçağa binip başlayan mesaisine yetişebiliyordu. Bu serbest müşteri dediğimiz yada beyaz yakalı dediğimiz şehre para bırakan, ekonomiye destek olan, kaliteli, iyi iç Pazar yerli müşterisini bölgeye çekmemizi sağlıyordu. Fakat son dönemlerdeki, tabi salgın çok önemli bir faktör.Uçak seferleri ve saatlerinin eskiye dönmesi Çanakkale çok ciddi bir potansiyeli geri kazandıracaktır. Bunun üzerinde hassasiyetle durulması gerektiğine inanıyorum düşüncelerin bu şekilde” dedi.
Şerife Erdem