Gündem

MARKA DEĞERLERİ KALEM KALEM ARTIYOR

Bayramiç’ in Marka Değerlerine bir yenisi daha eklendi. Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, Üretimi arttıran ekonomiye damga vuran her projeyi geliştiren titiz çalışmalara imza atıyor.


MARKA DEĞERLERİ BİR BİR ARTTI,
ÜRETİMDE DÜNYA LİGİNE GİRDİ…

“ÖNCE, NEFİS BEYAZI,
ŞİMDİ DE LAVANTASI …!”

Alp Dağları’ndan sonra, Dünya’nın ikinci önemli Oksijen deposu Kazdağları’nın eteklerinde, insan diksen, insan yetiştirecek bereketli topraklar, şimdi de Tıbbın emrinde.

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan; “Tarifsiz güzellikteki tat’ ların üretim merkezi Bayramiç, bundan böyle tıbbi aromatik Lavanta bitkisi üretimi için seferberlik halinde “ diye konuştu.

---------------------------------
MARKA DEĞERLERİ KALEM KALEM ARTIYOR,

BENZERSİZ TAT BAYRAMİÇ BEYAZI BİR YANDA,
TIBBİ AROMATİK LAVANTA DİĞER YANDA…
----------------------------------
Dünya’nın Alp Dağları’ndan sorar ikinci önemli Oksijen deposu Kazdağları’ nın etekleri, insanlığın emrine sunulan ürünlerin yetiştiği tek adrese dönüştü.
Bereketli toraklarına, insan diksen insan yetişecek bölgenin daha da kalkınması için gecesini gündüz eden Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, tıbbi aromatik Lavanta bitkisi üretimini arttırılması için adeta seferberlik ilan etti.

Yetişmesi için her türlü koşula sahip bölgede, Kazdağları'nın eteklerinde, tıbbi aromatik lavanta bitkisinin, Bayramiç Beyazı ardından üreticinin gözdesine dönüştüğü gözlendi.

İlçenin ve marka değerlerinin tanıtımı için gecesini gündüz eden Ziraat Odası Başkanı Pehlivan, Kazdağları iklimine tamamen uyum sağlayan lavantanın, Avrupa'da mutfaklarda ve tıp alanında büyük ilgi gördüğünü anlattı.

Bayramiç’ in, birçok endemik bitkiyi bünyesinde barındıran ve dünyada oksijen bolluğu açısından Alp Dağları'ndan sonra ikinci gelen Kazdağları sayesinde, tarımsal üretimde daha da gelişmesi için uğraşv erdiklerini söyleyen Pehlivan;

“Üreticimiz şimdilerde, Lavanta yetiştiriciliğine başladı. İnsanlık için önemli tat’ ları yetiştirmenin yanandı, Kazdağları eteğinde bulunan Toluklar köyünde üreticilerimiz farkındalık oluşturmakta.
Bahsettiğim farkındalığı oluşan lavanta bahçeleri ile fide bahçelerinde görmekteyiz.
Kazdağları; elma, nektarin ve diğer tarımsal ürünlerden sonra lavantada da ön plana çıktı. Dünyaca bilinen bir üretim merkezine dönüşeceğiz hedefimiz net şekliyle bu” dedi.

FARKLIYIZ, KAZDAĞLIYIZ..

Farkındalığı Kazdağları'ndan aldıklarını vurgulayan Pehlivan; “Dünyanın ikinci oksijen deposuyuz. Kazdağları'nın eteklerinde 110 çeşit ürün, dünyanın en iyisi olarak yetişmekte” ifadelerini kullandı.

“Lavanta, Cilt hastalıklarına faydalı”

Toluklar köyünde 35 dönüm lavanta ve fidesi yetiştiren eski sinema yönetmeni Bora Tarhan, Lavanta yağının faydalarını sıralamadan önce,” Bizim Kazdağları'na ektiğimiz lavanta türü angustifolia. Bu tür, tıbbi aromatik yağ olarak kullanılabilmekte” bilgisini verdi. Ardından da;

“Bu türden elde edilen yağda cilt bozukluklarına karşı; kaşınma, egzama, kesik ve yanık gibi dışarıdan müdahale edilmesi gereken cilt hastalıklarına faydalı ve şifalı bir türdür.” diyerek, Isparta'da yetişen Lavanta türleri içerisinde kafur maddesi olduğundan, bitkiden üretilen yağın söz konusu kullanıma uygun olmadığını da anlattı.

Çiçeklerinden bal üretimi için polen toplayan arıların, bu sayede şok şifalı balı kovanlara biriktirdiklerini söyleyen isim, Bora Tarhan oldu.

Depresyona da bire bir…
Lavanta yağının depresyon ve sinir hastalıkları konusunda yatıştırıcı bir özelliği olduğunun blinidğini, tıbbı çalışmalarla bunun kanıtlandığı bilginsi kamuoyuyla paylaşan Tarhan;
“Lavanta yağının yurt dışında sakinleştirici ve rahatlatıcı bir özelliği oludğu kanısı çok yaygnı.
Sinirlerin bozuk ya da depresyondaysanız lavanta yağı koklamanız ya da azıcık sürmeniz ruh halinizi düzeltebiliyor” iddiasını savundu.

Zararlı haşerelere karşı da etkili…

Lavantanın ekildiği alanda zararlı sinek ve böceklerin barınamadığı gözlendi. Lavantanın bu tür haşereleri kovma özelliği olduğunu belirten Tarhan, “Sinek ve böcek kovucu özelliğe sahiptir. Lavanta yağını biraz suyla seyreltip, gece yatmadan 2 saatte bir üzerinize sıkarsanız, sivrisinekler yanınıza uğramaz. Lavantanın olduğu yerde haşereler değil, hep faydalı böcekler geziyor. Zararlı böcekleri kovan bir bitki.” İfadelerini kullandı.

Cuma Deren