Gündem

ARAŞTIRMA ÇOK, NETİCE YOK…!

Veriler Çevre ve Şehircilik’ ten geldi. Dile gelenler şöyle dedirtti: “ATIKSU ARITMA TAMAM,  SARIÇAY İSE MUAMMA…”

Çanakkale’de Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’nun,  üzerine basa basa işaret ettiği Sarıçay kirliliği ve çevresinde yükselen çöp moloz dağlarına, Etkili ve Yetkili ağızdan gelen yazılı açıklama,
“Kirlilik var mı, yok mu?” dedirtmeye yetti.
Süren çalışmalar ve neticeye varan araştırmalar örneği ile yazıya dökülen denilenler, akılarla sorular da getirdi;
“Sarıçay’ ın kirliliğinin doğruluğu mu araştırılıyor?
Oluşan görüntülerin sorumlusuna yaptırım yok mu?”
Uzunca süredir Çanakkale gündemindeki Sarıçay kirliliğine ilişkin, İktidar kanadından da sert çıkışlar gelmişti.  AK Parti il Başkanlığı, çarpıcı ifadelerle konuya dikkat çekmişti.

“SARIÇAY, KOKARÇAY OLDU..!”
ÇEVRE VE DOĞA DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANITONKA’DAN, MANIDAR ÇIKIŞ GECİKMEDİ…
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ nden gelen bilgilendirme üzerine, “Sarıçay…” diyerek başlık açan isim, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
Tonka; “Neredeyse iki yıldır gündeme getirdiğimiz Sarıçay, Kokarçay oldu. Mesajımıza önce Belediye Başkanımız duyarsız kalmıştı... Bizim sürekli üzerinde durduğumuz konular nihayet kamuoyunda da karşılık bulmaya başlayınca bir hareketlilik başladı...” vurgusu yaptı.

ARAŞTIRMA ÇOK, NETİCE YOK…!

Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu’nun sık sık gündeme getirdiği Sarıçay’ ın kirlilik durumu, geçtiğimiz günlerde İktidar parti İl Başkanlığı’nın da gündemine gelmişti.
Hafta sonu ise, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Çanakkale’deki basın kuruluşlarının e-posta adreslerine elektronik ileti gönderip,  basın mensuplarına hitaben sözlerle, konuyu irdeleyen bir açıklama yaptı.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, basın kuruluşlarına gönderdiği açıklamasında, şu ifade dikkat çekti;
“Çanakkale’nin ortasından geçen Sarıçay Deresinde oluşan kötü koku ve renk değişiminden kaynaklanan, İl Müdürlüğümüze gelen sözlü ve yazılı şikâyetler ile yerel gazetelerde çıkan haberler sürekli artış göstermektedir.”

ÇEVRE VE DOĞA DERNEKLERİ FEDERASYONU BAŞKANI TONKA;
“SARIÇAY, KOKARÇAY OLDU”  DEDİ.
Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü imzalı,  kamuoyunu bilgilendirme amaçlı kaleme alınan açıklamada, araştırma yapıldığına ilişkin bilgilerin çok yer aldığını, ancak çözüm olacak, netice denilecek türden bilgilerin bulunmadığının altını çizen isim, Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanı Bünyamin Nami Tonka oldu.
 “Sarıçay” diyerek başlık açan Tonka; “Neredeyse iki yıldır gündeme getirdiğimiz Sarıçay, Kokarçay oldu. Mesajımıza önce Belediye Başkanımız duyarsız kalmıştı... Bizim sürekli üzerinde durduğumuz konular nihayet kamuoyunda da karşılık bulmaya başlayınca bir hareketlilik başladı...” vurgusu yaptı.
Sarıçay'ın Atikhisar Barajı bölgesinden itibaren akarsu vasfını yitirdiği ve sadece kanalizasyon atıksuyunun aktığı bir kanala dönüştüğünü gördüklerini söyleyen Tonka;
“ Bu arada yaptığımız çevre incelemelerinde yetkili kurumların Sarıçay konusunda titiz davranmadıklarını gördük...
Bu konularda sosyal medyada yaptığımız paylaşımlar yerel medyada da gündem oluşturdu ve bunun üzerine Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, teknik elemanlarla birlikte, Çanakkale 'ye su vetilen Atikhisar Barajı'nın üst tarafındaki alanlarda incelemeler yaparak, Temmuz Ayı Belediye Meclisinde kirlilik üzerine açıklamalarda bulundu... Çok yetersiz bir açıklama da olsa yerel yönetimin içme suyu havzasına eğilmesi bizi sevindirdi...
Yine çevre meselelerinde yetkili olan kuruluşlar da harekete geçerek Sarıçay içinden su örnekleri aldıklarını ve sonuçlarını kamuoyuyla paylaşacaklarını ifade etmektedirler...
Bu Belediye çalışmasına bir cevap mı yoksa bir durum tespitimidir, onu da görmüş olacağız... “ dedi.

EN AZINDAN HAREKETE GEÇİLMİŞ..
Çanakkale Çevre ve Doğa dernekleri Federasyonu Başkanı Tonka, sözlerini şöyle noktaladı;
“Bu kuruluşların sadece su örneği alarak buradan bir bildirim yapması da en azından harekete geçmeleri açısından iyi ancak, Çevre felaketlerini gözönüne sermesi yönünden yetersizdir...
Burada, bir türlü resmi olarak edinemediğimiz protokola göre, Sarıçay içinde en az 500 metre küplük su geçişi için engel olmaması gerekmektedir... Bu protokola göre bu kural çiğnenmiştir... Sarıçay yatağı konusunda yeterli denetim yapılmamıştır... Sarıçay'ın moloz, inşaat artığı, çöp ve toprakla doldurulmasında ihmali olan kamu kuruluşları hakkında işlem yapılmalıdır... Yine, Sarıçay'a sınır olarak müdahil olanların tespiti yapılmamıştır... Sarıçay'ı kanalizasyon atığıyla kirletenlere bir şey yapılmamaktadır... Sarıçay içini, deniz kabuklularıyla dolduran kuruluş ve buna izin verdiği ifade edilen kurum hakkında da bir işlem yapılmamıştır...
Biz, önce mevcut durumun tespitini ve sonra Sarıçay'ın doğal yapısına kavuşturulmasını talep etmekteyiz... Bu alanda ihmali görülen ve görevini savsaklayan kamu kuruluşları yöneticileri hakkında da suç duyurusunda bulunacağımızı kamuoyuna duyururuz... “

“SÖZLÜ-YAZILI ŞİKAYET-GAZETE HABERLERİ SÜREKLİ ARTIŞ GÖSTERMEKTEDİR” VURGUSU İLE, ‘ARAŞTIRMA ÇOK MUŞ’ DEDİRTEN BİLGİLER..…
Çanakkale basın kuruluşlarının e-posta adreslerine ulaşan açıklamada, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, kamuoyunu şu ifadelerle bilgilendirdi:
”Çanakkale’nin ortasından geçen Sarıçay Deresinde oluşan kötü koku ve renk değişiminden kaynaklanan, İl Müdürlüğümüze gelen sözlü ve yazılı şikâyetler ile yerel gazetelerde çıkan haberler sürekli artış göstermektedir.
 Söz konusu kirliliğin sebeplerinin araştırılması için İl Müdürlüğümüz teknik personelince inceleme ve denetim çalışmaları yapılmaktadır.
İl Müdürlüğümüz teknik personelince 29/06/2020 tarihinde Sarıçay Deresinde Troya Köprüsünde başlayarak Çanakkale Boğazına kadar olan bölgede gerçekleştirilen denetimlerde; Sarıçay üzerinde Troya Köprüsünden asma köprüye kadar suyun renginin yeşilimsi, asma köprüden Çanakkale Boğazına döküldüğü yere kadar olan kısımda suyun renginin kahverengiye yakın bir renk olduğu, ayrıca Sarıçay Deresine su deşarjı bulunan yağmur suyu kanalları tespit edilmiştir.

Su akışı olan 3 adet yağmur suyu kanalından gelen sulardan pH, KOİ, AKM, BOİ, Çözünmüş Oksijen parametrelerine bakılmak üzere Bakanlığımızdan yetkili laboratuvar ile numuneler alınmıştır.
Sarıçay yüzeyinde görülen yüzer maddelerin atık karakterizasyonunun belirlenmesi için numune alınmış ve analizi yapılmak üzere laboratuvar yetkililerine teslim edilmiştir.
İlimiz Merkezinin İçme ve Kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı su toplama havzasında içerisinde yer alan yerleşim birimlerinden kaynaklanan atık suların mevcut durumlarının tespiti, atık suların toplanarak havza dışına çıkarılması ve bertarafı konularının incelenmesi ve bu yönde yapılacak uygulama projeleri ve işlerin yürütülebilmesi amacıyla İl Müdürlüğümüz koordinasonunda, İl Özel İdaresi, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Tarım ve Orman Müdürlüğü teknik personelinin yeraldığı, Atikhisar Barajı Su Toplama Havzası inceleme komisyonu oluşturulmuştur. Komisyon, saha çalışmaları yaparak inceleme ve değerlendirme raporu hazırlayacaktır.

BELEDİYE ATIKSU ARITMA FAALİYETTE..
Ayrıca, İl Müdürlüğümüz teknik personelince 09/06/2020 tarihinde Sarıçaya arıtılmış atıksularını deşarj eden Çanakkale Belediye Başkanlığı Kentsel Atıksu Arıtma Tesisinde yapılan inceleme ve denetimlerde; atıksu arıtma tesisinin faaliyette olduğu, Arıtma Tesisinin 19/01/2016-19/01/2021 tarihleri arasında geçerli olan Çevre İzin Belgesinin bulunduğu, atıksu arıtma tesisi çıkışında kurulu olan Sürekli Atıksu İzleme sisteminin çalıştığı ve Bakanlığımıza online veri gönderiminin yapıldığı tespit edilmiştir. Denetim kapsamında atıksu arıtma tesisi çıkışından Bakanlığımızdan yetkili laboratuvara anlık atıksu numunesi aldırılmıştır.
İl Müdürlüğümüzce yürütülen çalışmalar devam etmekte olup; analiz sonuçlarının raporlanması ile birlikte kapsamlı çalışma raporu sunulacaktır.”

Erdem Sürek