Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin koordinasyonunda Tarım Sektörü istişare ve değerlendirme toplantısı gerçekleştirildi. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ve TZOB Başkanı Şemsi Bayraktar’ın da katılımı ile Video Konferans ile gerçekleştirilen toplantıda Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Pehlivan çiftçinin yaşadığı sorunların yanı sıra, geçtiğimiz ay yağan doluda zarar gören İlçedeki çiftçiler için de Tarsim Sigortası olmayan çiftçiler için kredi ötelemesi ve Sigortası olmayan üreticilere Cumhurbaşkanlığı Afet fonundan destek verilmesini talep etti.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin koordinasyonunda Tarım Sektörü istişare ve değerlendirme toplantısı Video Konferans ile gerçekleştirildi. Toplantıya Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Bakan Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, bakanlık bürokratları, TZOB Yönetim Kurulu Üyeleri ve Ziraat Odası başkanları katıldı Toplantıda Bayraktar ve Yönetim Kurulu Üyeleri, Bakan Pakdemirli’ye çiftçilerin sorunlarını ve taleplerini iletti, çözüm istedi. Toplantıya katılan Bakan Bekir Pakdemirli yaptığı açıklamada, pandemi sürecinde yoğun bir takvim oluşturduklarını dile getirerek, salgın süresince çiftçilerin, yetiştiricilerin ve gıda işletmelerinin faaliyetlerine kesintisiz devam etmesini sağladıklarını ifade etti.
Rize ve Artvin'deki doğal afetlerde yaşamını yitiren vatandaşlara Allah'tan rahmet, yaralı vatandaşlara da geçmiş olsun dileklerini ileten Pakdemirli, "Doğal afet nedeniyle zarar gören çiftçilerimizin hasar tespit çalışmaları il ve ilçe müdürlüklerimizce devam etmektedir. İnşallah en kısa sürede hasar tespit çalışmalarını bitireceğiz. Burada önemli olan husus şu, çiftçilerimizin Tarım Sigortaları Havuzuna (TARSİM) sigortalarını yaptırmaları. Biliyorsunuz, poliçe bedelinin yüzde 50'sini hibe olarak devlet karşılıyor. Bu hibe oranı kuraklık verim sigortasında yüzde 60'a, açık alanlarda yetişen meyvelerde don riski için yüzde 67'ye kadar çıkmaktadır. Şu anda ÇKS'ye kayıtlı alanın sadece yüzde 20'si sigortalı" diye konuştu.
"Aşırı Sıcaklık Tarsim Kapsamına Alınacak”
Pakdemirli, ziraat odalarının sigortalı üretici sayısını artırmak için yapacağı çalışmaların TARSİM'in yaygınlaşması adına çok faydalı olacağının altını çizerek, "Ayrıca bu yıl yaşanan aşırı sıcak afetini de TARSİM kapsamına almak için çalışmaları başlattık. TARSİM sigortası yaptırmamış üreticilerimizin ise il-ilçe hasar tespit çalışmaları tamamlandıktan sonra valilikler aracılığı ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından İl Acil Destek Ödeneği talep edilecektir." ifadelerini kullandı.
Hayvansal üretimde avantaja sahip illerin sütçü ırklarıyla ülkenin süt ihtiyacını gidereceklerini belirten Pakdemirli, şöyle devam etti "Sütte kaliteyi artırmayı hedefleyen mevzuat düzenlememizi de yaparak, yağ ve protein değerleri açısından kaliteli sütü ayrı fiyatlamaya başlıyoruz. Bu kapsamda çiğ sütün sınıflandırılması ile ilgili mevzuatımız da yayımlanmıştır. Kaliteli süt üretiminin teşvik edilmesi için 2020 yılında öncelikle pilot olarak belirlediğimiz Aksaray, Burdur ve Çanakkale illerimizi, 2 yıl sonra ise tüm illerimizi 'sınıflandırılan çiğ süt desteklemesi' kapsamına alarak, sütümüzün kalitesine göre ilave destek primi ödeyeceğiz. Pandemi sürecinde, süt üreticisi ve besicimizi korumak amacıyla, bu yıl küçük aile işletmelerine yem desteği vereceğiz. 20 başa kadar sağmal dişi sığırı olan işletmelere hayvan başına 65 lira, 20 başa kadar besilik erkek sığırı olan işletmelere hayvan başına 65 lira, 50 başa kadar anaç koyun keçisi olan işletmelere hayvan başına 6,5 lira yem desteği vereceğiz."
"Üreticiyi Koruma, Tüketiciyi De Kollama Prensibimizden Vazgeçmeyeceğiz"
Patates ve soğan ihracatının önünü açtıklarını söyleyen Pakdemirli, bu ürünlerde alınan tedbirleri hasat dönemi haricinde yaptıklarını anımsattı. Pakdemirli, limonda ihracatın önünün açılması durumunda 83 milyon insanın astronomik rakamlardan limon tüketmesi gibi bir durumun ortaya çıkacağına işaret ederek, "Limonda da ihracatın önünü açsaydık Türkiye'de limon kalmıyordu. İthalat yapmak gerekiyordu, ithalat yapılsa dahi ithal edebileceğiniz bir ülke yok. Bu yüzden 'önce can' dedik ve tüm dünyanın almış olduğu tedbirleri aldık. Üreticiyi koruma, tüketiciyi de kollama prensibimizden hiçbir zaman vazgeçmeyeceğiz." dedi. Sulama yatırımlarına hızla devam ettiklerini belirten Pakdemirli, "Bu sene 700 bin hektarlık bir sulamanın imzasını atıyoruz. 2023'e kadar kesinlikle bitirmek kaydıyla 700 bin hektarlık alanı daha sulamaya açmak için çalışmalarımıza başladık." ifadelerini kullandı.
Çanakkaleli Çiftçilerin Sorunlarını Bakan’a İletti
Tarım sektörü istişare ve değerlendirme toplantısına Video Konferans yolu ile katılan Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan’da, Bayramiç’li ve Çanakkaleli çiftçilerin yaşadığı sorunları dile getirdi. .Bayramiç Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Pehlivan çiftçilerin taleplerini, sorunlarını ve Bayramiç Barajının kapalı sisteme geçilmesi gerektiğini belirterek yaptığı açıklamasında “Daha öncede Ankara ziyaretimizde Ak Parti Grup Başkan Vekilimiz Bülent Turan’a Milletvekilimiz Jülide İskenderoğlu’na yine Muhalefet Milletvekillerimiz CHP Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek’e ,Milletvekilimiz Özgür Ceylan’a iletmiştik. Bu konuda Ticaret ve Sanayi Odası Başkanımız Selçuk Semizoğlu, Ticaret Borsası Başkanımız Kaya Üzen, Borsa Meclis Başkanımız Abdullah Deniz’e, Çanakkale Ziraat Odası Başkanımız İsmail Kaya başkanlığında tüm oda başkanlarımız da bu konuda destek vermektedir. Artık bu sorun ilimizin sorunu olmuştur. En kısa zamanda planlama olacağını ümidini taşıyorum. Ayrıca bölge temsilcilerimiz su, elektrik borçları için üyelerimizin desteklerine konulan hacizlerin iptal edilmesi talep ediyoruz. Banka kredilerinin faizsiz ertelenmesi kredilerde yaşanan sorunlar, Çiftçilerimize K G F nin kefil olunması, Tarsim Sigortasında yaşanan sorunlar, Tarsim Sigortası olmayan çiftçilerimiz için kredi ötelemesi, Sigortası olmayan üreticilere Cumhurbaşkanlığı Afet fonundan destek verilmesi, Ziraat Odalarımızın da TKDK Projelerinden faydalanması talep ediyoruz” dedi.
Şerife Erdem