Belediye

Halkın Bakkalı’ na Yoğun İlgi

Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından hem yerel ürünleri hem de kooperatifler tarafından üretilen doğal besinler Halkın Bakkalı projesi ile Halk Bahçesinde vatandaşla buluştu. Geçtiğimiz günlerde halka kapılarını açan Halkın Bakkalı yoğun ilgi gördü.

Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi tarafından hem yerel ürünleri hem de kooperatifler tarafından üretilen doğal besinler Halkın Bakkalı projesi ile Halk Bahçesinde vatandaşla buluştu. Geçtiğimiz günlerde halka kapılarını açan Halkın Bakkalı yoğun ilgi gördü.

Halk Bahçesi içerisinde yer alan Halkın Bakkalı geçtiğimiz gün kapılarını halka açtı. Açılışta çok büyük ilgi gören Halkın Bakkalı’nda başta Çanakkale’deki üreticiler olmak üzere Türkiye’deki 19 farklı üreticiye ait un, ekmek, salça, bitki çayı, nohut, fasulye, zeytinyağı, peynir, tereyağ, zeytin, tahin ve benzeri 70’i aşkın ürün raflardaki yerini aldı. Ürünler talebe ve üretimlere göre zaman içerisinde artış gösterecek.
 
Halkın Bakkalı projesinin daha sadece bir başlangıç olduğunu belirten S.S. Çanakkale Üretim ve Pazarlama Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Berkit;‘’Kooperatifimizin amacı üreticiden tüketiciye ürün temin etmek. Ayrıca azalan üretimin tekrar artması ile ilgili üreticilere destek olmak. Bu anlamda da Halkın Bakkalı diye bir yer açtık. Burada ki ürünlerin yüzde 80’i  ege ve Marmara bölgesinin kooperatif ürünleri geri kalanlar ise direkt üreticiden alınan ürünleri tüketiciye teslim ediyoruz. Kar amacı gütmüyoruz çünkü sosyal bir kuruluşuz. Bu anlamda da ileriye doğru Çanakkale bir tarım kenti alabildiğine ürün fazlalığı var nüfusa oranla. Büyük şehirlerde açılabilecek alışveriş merkezlerine üreticilerin daha rahat olmaları için katkı sağlamaya çalışacağız. Projelerimiz var. İkinci büyük projemiz ham madde olarak satılan ürünlerin biraz mamul hale gelmesi ile ilgili çabalarımız var. Merkezi hükümetten de destek alacağız. Mesela elmanın, domatesin kurutulmuş bir şekilde de hem yurt içine hem yurtdışına pazarlanması ile ilgili üretici örgütü olduğumuz kadar tüketici kuruluşuyuz da. Üreticiyi düşündüğümüz kadar tüketiciyi de düşünüyoruz. Üreticiler rahat olmadığı sürece tüketicinin de rahat olmadığını düşünüyoruz‘’ ifadelerini kullandı.

‘’Hopa, Ayvalık, Soma’dan Da Ürünler Geliyor’’
Sadece Çanakkale’ den değil ülkenin pek çok bölgesinden ürün geldiğini belirten Berkit;’’ Ülkenin farklı yerlerinden gelen ürünlere örnek olarak çay Hopa’dan geliyor. Çayda tek kooperatif ürünü Hopa’da var. Yakın çevremizden Ayvalık, Soma ve diğer yakın il ve ilçelerdeki kooperatiflerden gelen ürünleri burada vatandaşlara buluşturmaya çalışıyoruz. Ayrıca yavaş yavaş ev ürünleri de piyasaya çıkmaya başladı. Tarım İl Müdürlüğünün ilgili yasa gereği, ailelerde 50 kilometreye kadar alanlarda kendi ürettikleri ürünleri izin alarak satma yetkisi ve hakkına sahip. Üretim belgesi de alabiliyor. Biz bunlara da önayak olacağız. Yaşamlarını kolaylaştırmak için destek olacağız’’ dedi.

Devlete karşı sorumluluk ve vergilerinden dolayı az da olsa kar gütme amacı olduğunu ancak vahşi bir kar amaçlarının olmadığını, kendi giderlerini karşılamak zorunda olduklarını belirten Berkit sözlerine şu şekilde son verdi; ‘’Devlete olan sorumluluklarımız, vergilerimiz var. Piyasaya yeni giriyoruz, piyasayı az tanıyoruz. Bir başka söylem; kuru bakliyatta kendi markamızı oluşturduk ‘Çanakkale Koop.’ Diye ‘Çakop’ diyoruz biz buna. Yöresel örneğin sarı acık fasulyesini bulduk onu paketledik. Yıl boyunca da benzeri bakliyat türlerini kendimiz paketleyip piyasaya sürmeyi hedefliyoruz. Kendi bakkalımızın dışında küçük esnafa da uygun koşullarda temin ettiğimiz bakliyat türlerini satacağız. Biz esnafa da karşı değiliz, onlarla da yarış halinde ya da rekabet halinde değiliz.’’
 
Şerife Erdem