Gündem

‘RESKONDU’ DİRENİYOR, MECLİS PES ETMİYOR…!

Mühür bozup işe devam eden şirket, ‘Pes artık’ dedirtiyor…

Mühür bozup işe devam eden şirket, ‘Pes artık’ dedirtiyor…
İl Genel Meclisi’nin CHP’ li üyesi Nejat Önder’ in açtığı ‘Kanun tanımazlık’ dosyası, Meclisin tartışma çıkaran gündem maddesine dönüştü.
Adından söz edilir iken; “HUKUK TANIMAZ ŞİRKET…” ifadesi ile anılmaya başlayan RES yatırımcısı, Çanakkale İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı oturumlarına damga vurmaya devam etti.

Meclisin 5. Oturumunda başlık yine değişmedi. İzinsiz inşat ve yatırım adımına veryansınlı sözler gecikmedi.
Ekim ayı Meclisi’nin 3. Oturumunda gündem dışı söz alan Merkez İlçe il Genel Meclisi Üyesi Nejat Önder’ in anlattıkları; “bu kadarı da olmaz…” dedirtmişti.

MÜHÜRLÜ ALANDA, KAÇAK ÇALIŞMALAR BELGELENDİ.
İZİNSİZ 7 TRİBÜN….
CHP’ li Önder’ in açtığı dosya ardından kurulan Komisyonlar, iddiaların odağındaki şirketin, izinsiz çalışmalarının sürdüğünü belgeledi.
Meclisin Ekim ayı son oturumunda tutulan raporlar, Üyelere okundu. Rapordaki tespitler bir kez daha “Pes” dedirtti.
Bölgede kaçak olarak RESkondu diken ve enerji santralleri ile ilgili tesislerin inşaatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam eden şirketin yetkilisinin beyanlarında hiçbir şeyi gizlemediği, “Evet hiçbir yerden izin almadık” ifadesi ve “ Evet çalışmalarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz” şeklinde sözler etitğinni altı çizildi.

----------------------------------------
RESKONDU’DA, İZİNSİZ ÇALIŞMALAR BELGELENDİ,
TUTULAN RAPOR, MECLİSDE DİLE GELDİ…
----------------------------------------

Bir Maden şirketinin çalışma sahasında izinsiz başlayan RES projeleri İl Genel Meclisi’nin Ekim ayı son oturumuna da damga vurdu.
İl Genel Meclisi salonunda soğuk duş etkisi yapan, İzinsiz çalışmalar sürdüren şirket hakkında ttulan raporların Üyelere okunduğu an oldu.
CHP’ li Merkez İlçe İl Genel Meclis üyesi Nejat Önder’ in açtığı kaçak RES dosyası ardından oluşturulan komisyon, izinsiz çalışma alanında rapor tuttu. İl Genel Meclisine okunan raporda yer bulan şu ifadeler hayli dikkat çekti.
  “Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; Sone Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A:Ş tarafından 16.07.2020 tarihli dilekçe ile Çanakkale ili Lapseki ilçesi Dumanlı ve Beyçayır köyleri ile Biga ilçesi Kazmalı köyü sınırları dahilinde kalan 30MW kurulu gücünde GELİBOLU RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ projesi ve faaliyet durumu hakkında yapılan araştırma sonucuna göre şirket adı geçen bölgede 8 adet rüzgar tribünü kurmayı hedeflemiş,  12.03.2019 tarihinde ÇED raporu aldığım çevre müdürlüğüne bildirmiş ve hiçbir kurumdan olur almadan yer işgallerine ve inşaat kurulumuna başlamış olduğu tespit edilmiştir.”

5. OTURUMDA NELER KONUŞULDU?
Çanakkale İl Genel Meclisi Ekim ayı Meclisi’ nin son olan 5. oturumuna,  Meclis gündemine oy birliği ile ilave edilerek gündeme alınan kaçak Rüzgar Enerji Santralleri damgasını vurdu.
İl Genel Meclisinin Ekim ayı 3. Oturumunda gündem dışı söz alıp, izinsiz RES dosyasını açan Çanakkale Merkez İlçe İl Genel Meclis Üyesi  CHP’ li Nejat Önder, ‘bu kadarı da olmaz’  dedirten bilgiler paylaşmış bunun üzerine de Komisyonlar kurumuştu.
CHP’ li  Önder’ in  il Genel Meclisi kürsüsünden yaptığı konuşmada,  Lapseki Çamyurt -  Dumanlı -  Beyçayır köyleri arasındaki alana gerekli izinleri almadan Rüzgar Enerji Santralı kurulması için kazı ve inşaat faaliyetlerinin yapıldığı dile getirilmişti.
Merkez İlçe İl Genel Meclis üyesi Önder’ in ilgili bölgede RT Enerji ve Türkerler Ortaklığı’nın olduğu anlaşılan Sone Enerji isimli şirketin Şalt merkezin ve Tribünlerinin kazı ve inşaatının başlamış olduğunu anlatması üzerine, dikkatler bölgeye çevrilmişti.
Meclisin son oturumunda,  Şirketin bölgede sanki gerekli kurumlardan her türlü izni almış gibi çalışmalara devam ettiği bilgisi, üyelere tutulan rapordan hareketle anlatıldı.

HALEN SÜREN KAÇAK ÇALIŞMALAR, BELGELENDİ…
İl Genel Meclisi ‘nin kararı ile oluşturulan Komisyonlar,  şirketin izinsiz çalışma yaptığı bölgede inceleme gerçekleştirdi. İncelemeler üzerine hazırlanan rapor,  İl Genel Meclisi Ekim ayının son oturumunda,  gündem dışı olarak İl Genel Meclisi üyelerine okundu.
Okunan rapordaki tespitler “Pes” dedirten türden çıktı. Bölgede kaçak olarak RESkondu diken ve enerji santralleri ile ilgili tesislerin inşaatlarına hiçbir şey olmamış gibi devam eden şirketin yetkilisinin, komisyon üyelerine yönelik beyanlarında hiçbir şeyi gizlemediği, “Evet hiçbir yerden izin almadık” ifadesi yanı sıra, “ Evet çalışmalarımıza devam ediyoruz ve edeceğiz”  şeklinde sözler ettiği anlatıldı.
Raporun üyelere okunduğu o anlar, İl Genel Meclisi salonunda adeta soğuk duş etkisi yarattığı gözlendi..
 İl Genel Meclisine okunan raporda ayrıca şu ifadelere yer buldu; “Yapılan inceleme ve değerlendirme sonucunda; Sone Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A:Ş tarafından 16.07.2020 tarihli dilekçe ile Çanakkale ili Lapseki ilçesi Dumanlı ve Beyçayır köyleri ile Biga ilçesi Kazmalı köyü sınırları dahilinde kalan 30MW kurulu gücünde GELİBOLU RÜZGAR ENERJİ SANTRALİ projesi ve faaliyet durumu hakkında yapılan araştırma sonucuna göre şirket adı geçen bölgede 8 adet rüzgar tribünü kurmayı hedeflemiş 12.03.2019 tarihinde çed raporu aldığım çevre müdürlüğüne bildirmiş ve hiçbir kurumdan olur almadan yer işgallerine ve inşaat kurulumuna başlamış olduğu tespit edilmiştir.

İZİNSİZ ALANDA, 7 TÜRİBÜN…
Konu ile alakalı Çanakkale Orman Bölge Müdürlüğü ile görüşülmüş şirketin başvuru yaptığı 8 tribünden 7 sine red, 1 tanesine olur verildiği daha sonrasında 7 tribünün Orman bölgesinden şahıs arazine kaydırıldığı bilgisi edinilmiştir.
Kurum enerji nakil hattı için de şahıs ve orman arazilerini kullanmaya başlamış 18 numaralı nakil direğinde ormanda tahribatı yaptığı tespit edilip tutanak altına alınmış. Orman Bölge Müdürlüğü konuyu savcılığa intikal ettirmiş. Konunun işlem tarihleri sorgulandığında orman bölgenin bu hafta işlem yaptığı gözlemlenmiştir. Konu ile alakalı Tarım İl Müdürlüğü ile de görüşülmüş şirketin 07.05.2020 tarihli bir başvurusu olduğu bilgisi edinilmiş 17.08 tarihinde gelen bir şikayet sonrasında ağustos kurulundan geçirilmiş 06.10.2020 tarihinde de tarım ekipleri tarafından etüd yapılmış 3 adet şahıs arazisinde bulunan aynı zamanda tanm arazisi olan tribün noktalarının dosyadaki yerlerinde olmadığı kayıt altına alınmış il özel idaresine yazı yazılmış başka bir işlem kurum tarafından henüz yapılmamış olduğu tespit edilmiştir.Konu ile alakalı yine çevre şehircilik il müdürlüğü ile de görüşülmüş çed ihlali yapıldığı ve kapsam dışı çalışma ile alakalı 21.09.2020 tarihinde yerinde tesbit yapılıp tutanak tutulmuş. Hangi kapsamdan ceza keseceklerini bilemediklerinden dolayı bakanlığa hangi cezayı kesmeleri gerektiği görüşünü sorduklarını bakanlıktan dönüş beklediklerini belirtmişlerdir.İdaremiz tarafından da Sone Enerji Yatırım Üretim ve Ticaret A.Ş. tarafından, 16.07.2020 taıihli dilekçe ile Çanakkale İli, Lapseki İlçesi, Dumanlı ve Beyçayır Köyleri ile Biga İlçesi, kazmalı Köyü sınırlarıdâhilinde kalan, 30 MW kurulu gücünde “Gelibolu Rüzgar Enerji Santrali" projesi hakkında Müdürlük görüşümüz talep edilmiş; 24.07.2020 tarihinde Müdürlük görüşümüz ilgilisine iletilmiştir.”

İNŞAATLARA MÜHÜR, 336 BİN TL CEZA…
İl Genel Meclisi üyelerine aktarılan dikkat çekici bir diğer bilgi ise şu ifadelerle geldi;
“ 24.09.2020 tarihinde firma tarafından proje sahasının değiştiği ve yeni proje sahası için Müdürlük görüşümüzün yeniden oluşturulması talep edilmiş; 30.09.2020 tarih ve 14173 sayılı yazımız ile yeni proje sahasına ilişkin Müdürlük görüşümüz iletilmiştir. Söz konusu yazışmaların dışında bahse konu projeyle ilgili olarak İdaremize herhangi bir imar planı başvurusunda bulunulmamıştır. Ayrıca resen imar planı onaylama yetkisi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca ilgili projeye ilişkin onaylanmış herhangi bir imar planı İdaremize tebliğ edilmemiştir. Rüzgar Enerji Türbini için 105,128.81 TL, Şalt Binası için 72,609.38 TL ve İdari Ofis Binası içinse 158,769.10 TL olmak üzere toplamda 336,507.29 TL idari para cezası hesaplanmış olup; 3194 sayılı İmar Kanunu’nun 42. maddesi gereği süreç devam etmektedir. İlk tutanak tarihi olan 24.09.2020 tarihinden itibaren bir aylık süre içinde ilgililerince söz konusu imalatların ruhsatlandırılmasına ilişkin bir başvuru yapılmaması durumunda imar kanununa istinaden yıkım kararı alınacaktır.”

“RESMİ İŞLEMLERİ SONRADAN HALLEDERİZ”
Hazırlanan raporun sunulmasının ardından, Ekim yı Meclisinin son oturumunda  söz alan CHP’ li İl Genel Meclisi Üyesi Nejat Önder mühürlenen bölgede hiçbir şey yokmuş gibi çalışmalara devam eden şirket yetkilisi ile aralarında geçen diyaloğu anlattı.
Önder; “Komisyonu Başkanı olarak adı geçen İşletmeye gittik. Beraberimizde İmar Komisyonu başkanımız ve İmar müdürlüğü personelimiz de yer alıyordu.
 İl Genel Meclis üyeleriyiz ama aynı zamanda kamu personeliyiz. Dolayısıyla yasaları hiçe sayarak bir imar izni bile almadan bölgede çalışma yapan firmanın yetkilisi gayet laubali bir şekilde’EPDK bize bir harita verdi’ diyor, bizim İmar Müdürümüz de ‘hayır haritamız bu’  diye göstermesine rağmen , ‘ bize bu harita verildi, doğru bizim resmi bir müracatımız yok’ diyor.
Bunun üzerine yine İmar Müdürümüz ‘24 Eylül’ de biz buraya geldik ve bu çalışmaların izin almadan yapıldığı için burayı mühürledik’ demesine rağmen ’vet biliyoruz biz kaçak inşaata devam ediyoruz ‘ diyor.
 İmar Müdürümüz Savcılığa suç duyurusunda bulunacağız diyor cevap ‘onu da biliyoruz ‘ şeklinde.
 Yasa tanımaz bir anlayış ile “resmi işlemlerimizi sonradan hallederiz “ gibi sözler eden şirket yetkilisi,  kimlerden cesaret alıyor kime güveniyor onu bilmiyoruz.  Ama şirket yetkilisi durumu böyle açıklıyor bize.” dedi.

DEVLET RENCİDE EDİLMİŞTİR…
CHP’ li Nejat Önder’ in ardından komisyon raporu ile ilgili görüşlerini açıklayan bir idğer isim CHP İl Genel Meclisi üyesi Ömer Ar oldu.
CHP’ li Ar; “Ben bu memlekette yaşayan bir yurttaş olarak kendimi ezilmiş ve aşağılanmış hissediyorum. Biz burada kanun tanımaz, kural tanımaz bir şirket tarafından hiçbir izin alınmadan bölgede kaçak çalışma yapılıyor. Ve bu konu ile ilgilide işlem yapması gereken sorumlu il müdürlükleri hiçte akla uygun gelmeyecek şekilde mazeretler uydurarak” biz bu konuda nasıl bir yazı yazacağız, biz bu konuda nasıl bir ceza keseceğiz bilmiyoruz gibi boş boş laflar söyleniyor. Biz nerde yaşıyoruz. Burada bir devlet kurumu var. Bu ülke kanunlar ile yönetiliyor. Burada devletin koyduğu kanunlar vardır ve bu kanunlar herkese eşit şekilde uygulanır. Bu şirketin bu sahada yapmış olduğu çalışma ile ilgili kimden cesaret almıştır. Bu gücü bu umursamazlığı bu cüreti kimden ve nereden alıyor. Bu resmen hakaret koka bir davranış biçimidir. Bir vatandaşın tarlasına çapasını küreğini koyması için arazisine koyduğu konteyneri  biz yasaya aykırı olduğu için kaldırıyoruz ve parasal cezalar uyguluyoruz. Sen orda insanların tarlasında başkasına ait maden sahasında, ormanın göbeğinde ağaçları keserek çalışma yapıyorsun bende buradan soruyorum “ sen kimsin arkadaş, senin arkanda kim var”sayın Valimizinde bu konuya dikkatinin çekilmesi gerektiğine inanıyorum.” İfadelerini kullandı.

Cuma Deren