Tarım ve Sanayi

Zeytin ve zeytinyağının gen haritası çıkarılacak

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, ilin önemli tarım ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının bölge ve ülke ekonomisinde hak ettiği ekonomik projeksiyonu oluşturması için harekete geçti.

Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, ilin önemli tarım ürünleri arasında yer alan zeytin ve zeytinyağının bölge ve ülke ekonomisinde hak ettiği ekonomik projeksiyonu oluşturması için harekete geçti.
 
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen, Zeytin ve Zeytinyağı Meslek Grubu toplantısında, ÇTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve Çanakkale OSB Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Ersoy, ÇTSO 10 no’lu Meslek Komite Başkanı Kadir Alaylı, Komite Başkan Yardımcısı Seçkin Sezer, Altın Damla- Doç.Dr. Ferhan Savran, Dalgıç Zeytinyağı- Mücahit Dalgıç, ENS Den Gıda Enis Özçin, Zeyyat Zeytincilik-Sami Ulus, Genel Sekreter Sema Sandal ve ÇTSO Proje Uzmanı Gökhan Doğru hazır bulundu.
 
Zeytin ve Zeytinyağı Çalışma Grubu’nun amacı ve hedefleriyle ilgili bilgi veren Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fahrettin Ersoy; “Bölgemizde üretilen tarım ürünlerinin hem İlimiz hem de Ülkemiz için daha fazla ekonomik değer yaratması için yeni projeler üretiyoruz. Bu projelerimizden bir tanesi de bölgemizin önemli tarım ürünleri arasında yer alan Zeytin ve Zeytinyağının; üretim süreçlerini geliştirmek, markalaşma ve tanıtım faaliyetleri düzenlemek, ihracat yapan veya yapmayı hedefleyen firmalarımıza yeni bir yol haritası oluşturmaktır. Biz burada homojen ve esnek bir Çalışma Grubu oluşturarak, zeytin ve zeytinyağımızın gelişimine katkı sağlayacak her sektör temsilcimizi aramızda görmek istiyoruz. Çalışma Grubumuzda yer alacak sektör temsilcilerimiz, gerçekleştirilmesi planlanan tüm faaliyetlerin organizasyonunda aktif olarak görevler alarak çalışmalarımızın bizzat içinde yer alacak. Projemiz kapsamında ilk olarak 2021 yılında Çanakkale’mizin Zeytinağacı Gen Haritasını oluşturmak istiyoruz. Elde edeceğimiz veriler, bizi daha fazla ve daha kaliteli yağ nasıl elde ürettirebiliriz, daha büyük iri taneli zeytin meyvelerine nasıl ulaşabiliriz, soğuğa, sıcağa ve tuzluluğa karşı bitkiyi nasıl dayanıklı hale getiririz konularında bilgilendirerek kısa, orta ve uzun vadeli planlar üretmemizi sağlayacaktır.”
 
“BÜYÜK İLLERDE ÇANAKKALE GÜNLERİ DÜZENLEMEYİ PLANLIYORUZ”
Çalışma Grubumuzun bir diğer önemli hedefi de markalaşma ve tanıtım çalışmalarına ağırlık vererek, sadece zeytin ve zeytinyağında değil ilimizde üretilen tüm gıda ürünlerin tanıtımını sağlayacak etkinlikler gerçekleştirmektir. İstanbul, İzmir ve Ankara gibi büyük illerimizde Çanakkale’mizin Yöresel Ürünlerini tanıtacak faaliyetler yapmayı planlıyoruz. Koronavirüs sürecinde bu çalışmanın yapılması pek mümkün değil ancak biz yine de ileriye umutla bakıyor, üyelerimiz için yeni vizyonlar oluşturmaya ve projeler üretmeye devam ediyoruz. Her yıl Nisan ve Mayıs ayları gibi bölge turizmimizin başlangıç dönemlerinde il merkezi ve ilçelerimizde “Zeytinyağı Tadım Panelleri” düzenleyeceğiz. Böylece tüketicimizi zeytin ve zeytinyağı konusunda bilinçlendirerek, kaliteli ürüne ulaşma yollarını göstermek istiyoruz. Hasat dönemlerinde Gastronomi Turları düzenleyerek, ilimiz ekonomisine farklı bir katkı sağlamayı düşünüyoruz. Zeytin ve zeytinyağı üreticilerimizin katılımlarıyla yeni bir “Gıda UR-GE Kümesi” oluşturmayı planlıyoruz. Bununla ilgili olarak yakın tarihlerde üyelerimize bilgilendirme çalışmalarına başlayacağız.” diyerek Çalışma Grubu toplantısına katılan ve destek veren tüm sektör temsilcilerine teşekkür etti.