Gündem

Kepenkler Yeniden İndirildi, Esnafın Borç Yükü Ağırlaşıyor

Normalleşme sürecine hızlı giren bazı işletmelerde maske, mesafe ve hijyen kuralları unutuldu.

Normalleşme sürecine hızlı giren bazı işletmelerde maske, mesafe ve hijyen kuralları unutuldu. Özellikle eğlence mekanlarında, toplu partilerin yapılması, bazı vatandaşların vurdum duymazlığı ile Ekim ayında vakalar yeniden yükseldi. Tüm uyarılara rağmen kurallara uyulmayınca artan vakaların önüne geçilebilmesi için 6 ay sonra yeniden getirilen sokağa çıkma kısıtlaması  ve iş yerlerinin kapatılması en çok esnafları etkiledi. Sadece paket servisi yapabilen esnafın açık olduğu bu günlerde, diğer esnaflar ise  kapıya kilit vurdu.  Bu ay itibari ile pandemi döneminde kullanılan Kredi ödemelerinin de başlaması yeniden kapanma kararı esnafın yükünü de arttırdı.

2020’nin başında Çin’in Wuhan kentinden başlayan ve kısa sürede dünyaya yayılan Koronavirüsü 1 milyonu aşkın can aldı. Tüm dünyada etkisini sürdüren Koronavirüsü vkaları da her geçen gün artıyor. Ülkemizde de ilk vakanın görüldüğü Mart ayından beri vakaların ve ölüm oranlarının azaltılması için önemli tedbirler alındı. Alınan bu tedbirlerden biri de iş yerlerinin kapatılması olmuştu. 70 gün boyunca kapalı kalan esnaf  dibe vururken, havaların ısınmaya başladığı 1 Haziran itibari ile normalleşme süreci başlamıştı. Bu süreç içerisinde Esnafa destek olmak amacı ile Ekonpmi Kalkınma  kalkanı ile vatandaşa ve esnafa destekler sağlandı. Kapalı olduğu dönemlerde yaptığı zararları çektikleri kredilerle ödeyen esnaf, tam çekilen kredilerin ödenmeye başlandığı amanda yeniden alınan kerarla kepenkleri kapattı.

Sadece Paket Servis Yapılabiliyor
1 Haziran’da başlayan normalleşme süreci sonrasında müşteri kapasitesini düşürerek hizmet vermeye başlayan kafeler, restauranlar, lokantalar ve kıraathaneler gibi, vatandaşların yoğun olarak kullandığı alanlar yeniden kapatılmaya karar verildi. 6 ay sonra Ekim ayında artan Koronavirüs vakaları ve ölümlerin azaltılması için önlem alan hükümet yeniden karantina kararı getirildi. Kabine toplantısı sonrası  bir açıklama yaparak yeni kısıtlamaları belirleyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklaması sonrası 81 İl Valiliğinde gerçekleştirilen Umumi Hıfzıssıhha Kurulu Toplantıları sonrası kapanacak yerler belirlendi. Geçtiğimiz Cuma Günü itibari ile yürürlüğe giren genelge ile Kafeler, Restaurantlar, Lokantalar ve kıraathane gibi alanlar yeniden kepenk kapattı. Bazı yerler ise gel al veya paket servisine geçti.

Çanakkale’de İş Yerleri Kapandı
Cuma günü saat 20:00 itibari ile geçerli olan genelge kapsamında Çanakkaleli esnaflar kepenklerini indirdiler. Sandalye ve masaları da kaldıran esnafların çoğu paket servisine geçerken, paket servisi imkanı olmayan kafeler, barlar, meyhane ve sulu yemek lokantaları bibi yerler kepenkleri indirdiler. 65 yaş üzeri ve 20 yaş altı vatandaşlar için de sokağa çıkma yasağının olduğu saatlerde sokaklar da boş kaldı. Yeniden eve kapanan vatandaşlar sokakları da boş bıraktı.
 
Tedbirsizliğin Faturası Yine Esnafa Kesildi
Normalleşme sürecine hızlı giren bazı işletmelerde maske, mesafe ve hijyen kuralları unutuldu. Özellikle eğlence mekanlarında, toplu partilerin yapılması, bazı vatandaşların vurdum duymazlığı ile vakalar yeniden yükseldi. Tüm uyarılara rağmen kurallara uyulmayınca artan vakaların önüne geçilebilmesi için 6 ay sonra yeniden getirilen sokağa çıkma yasağı ve iş yerlerinin kapatılması en çok esnafları etkiledi. Sadece paket servisi yapabilen esnafın açık olduğu bu günlerde diğer esnaflar ise  kapıya kilit vurdu.  Kredi ödemelerinin de başladığı  şu günlerde yeniden kapanma kararı esnafın yükünü de arttırdı.

Esnaf Borçların En Az Bir Yıl Ertelenmesini İstiyor
Mart ayında başlayan pandemi sürecinde kapalı kalan esnaflar için verilen kredilerin ödeme zamanının başladığını ancak yeniden mekanları kapatılan esnafın bu kredileri geri ödeme imkanı olmadığını belirten  bir açıklama yapan ve esnafın borçlarının bir yıl ötelenmesini istediğini belirten Çanakkale Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Ünal Özcan,  “Bizim isteğimiz tüm ödemelerde bir yıl ötelemedir. Bu talebimizi resmi yazılarla da iletiyoruz. Esnaf Halk Bankası ve Esnaf Kefalet aracılığı ile kredi kullandı. Bu ödemeler başladı. Elektrik ve doğalgaz konusunda öteleme yapılmıştı. Devlet yeni yapılandırma yaptı. Bunlardan esnafında faydalanmasını istiyoruz. Vergi, prim, kredi ve diğer tüm ödemelerde en az 1 yıl öteleme istiyoruz. İşyeri masrafı için hibe, faizsiz kredi talep ediyoruz. Kahvehaneler ile ilgili çalışma yapıldığını biliyoruz. Bu taleplere ilişkin en kısa zamanda çalışma yapılacağına inancımız tam. Öteleme yapılacağını düşünüyoruz. Taleplerimizi telekonferans yöntemiyle de ileteceğiz” açıklamalarında bulunmuştu.
 
Cuma Deren