Çanakkale Tabip Odası Yönetim Kurulu yaptığı açıklamada, kentte artmaya devam eden koronavirüs vakalarına ilişkin uyardığı vatandaşlara seslenerek, “Pandeminin başından beri olduğumuz en kötü durumdayız. Hastane covid servisleri dolup taşıyor. Hastane yoğun bakımlarında yer bulamayabiliriz” ifadelerini kullandı. Ayrıca, yetkililere de çağrıda bulunularak, “Şu anda geldiğimiz noktadaki hasta sayıları, Türkiye'de ve Çanakkale'de kapanmamızı zorunlu kılmaktadır. Kaybedeceğimiz her gün, yeni hastalara, yeni yoğun bakım ihtiyaçlarına, yeni ölümlere yol açacaktır” denildi.
Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun yazılı açıklamasında şöyle denildi; “Türk Tabipleri Birliği olarak, pandemi nedeniyle yazdan beri ifade etmekte olduğumuz kaygı ve korkularımız ne yazık ki, Türkiye'de ve Çanakkale'de gerçekleşmiş durumdadır. Pandeminin başından beri hem sağlık çalışanları, hem halk olarak doğru bilgilendirilmedik. Sağlık Bakanlığı verilerini asla şeffaflıkla paylaşmadı. Korkarız ki bu şeffaf olmayan bilgilendirmeler ve pandemi nedeniyle yapılan uyarılardaki tutarsız davranış modeli, halkın pandemi kurallarını içselleştirmesini ve uygulamasını engellemiştir. Halka basın açıklamaları, bir araya geliş yasakları işletilirken, parti kongreleri, açılışlar yapılmış, büyük kalabalıklarla mitingler düzenlenmiştir. Kendi şehrimizde Biga Tarım Fuarı'na izin verilirken ve açılıştaki yakın mesafe görüntüler hepimizin malumuyken, mesafeli ve maskeli oturarak Biga'daki termik santrallere karşı kitap okuma eylemi yapan vatandaşlara ceza kesilmiştir. Balaban Dinlenme Tesisleri'ne ve her yere giriş yasakları kalkmışken, Kirazlı mevkiinde altın madenine karşı nöbet tutan dört kişiye gıda yardımı götürenlere pandemi yasakları işletilmiş ve cezalar yağdırılmıştır. Bütün bu uygulamalar devlet ciddiyetinden uzak ve sorumsuz uygulamalardır. Bu denli çifte standartlı ve tutarsız pandemi uygulamalarına halkın güvenmesi, bu uygulamaları benimseyip kabullenmesi nasıl beklenebilirdi? Pandemi dönemi boyunca Sağlık Bakanı ve sağlık müdürlükleri, yetkili makamlar sadece maske-mesafe-hijyen diyerek gidişattaki kötüleşmeyi halkın algılamasına yol açacak bilgilendirmelerden uzak durmuşlardır. Şehrinde olup bitenlerden bu kadar bihaber olan vatandaşların, pandemi uyarılarını dikkate alarak daha özenli davranmalarını beklemek gerçekçi miydi?
Daha iki hafta önce sağlık müdürlüğüne yaptığımız öneri, karantina için insanları eve göndermek
yerine yurtların kullanılması önerisi dikkate alınmamıştır. Sağlık Müdürlüğü'nden defalarca randevu
talep etmemize rağmen yönetime geldiğimiz andan itibaren yüzyüze görüşmemiz ve bilgi
alışverişinde bulunmamız mümkün olmamıştır. Sağlıkla ilgili bu kadar ağır bir sorunla cebelleşirken
tüm kurumların işbirliği içinde ve koordinasyon halinde çalışamaması halkımıza karşı büyük bir
yanlıştır. Bu yanlıştan hala en kısa zamanda dönülmesini umut ediyoruz. Geldiğimiz noktada, vaka sayıları dahas taneye yatırılan hasta sayıları da olağanüstü artmış, ÇOMÜ Tıp Fakültesi pandemi hastanesinde yeni servislerin açılma gereği duyulmuştur. Türk Tabipleri Birliği'nin sekizinci ay pandemi değerlendirmesinde en az iki hafta olmak üzere tüm Türkiye'de kapanma gerekliliği ve kapanma sürecinde hiçbir vatandaşın mağdur olmaması için sosyal devlet ilkelerine göre hareket edilmesi özellikle vurgulanmıştır. Bunun anlamı kapanmayla birlikte yaşanacak ekonomik zorlukları aşmak için devlet sorumluluk almalı, güçlü bir sosyal devlet davranışının duble yollar ve havaalanları yapımından daha değerli olduğunu halkımıza kanıtlamalıdır.
Sağlık çalışanları olarak hala grip aşılarımız temin edilmiş değildir. Birçok ilde covid pozitif ancak
asemptomatik sağlık çalışanları çalışmaya devam etmek zorunda kalmıştır. Yaz dönemi boyunca
istihdam konusunda yapılmış olan uyarılar dikkate alınmadığı için mevcut sağlık çalışanlarının sayı
olarak covid yükünü taşıyamaz hale geldiği içler acısı bir gerçektir. Ailesine enfeksiyon taşıma
kaygısı olan sağlık çalışanları için ivedilikle ücretsiz konaklama yerleri ayarlanması bir
zorunluluktur. Sağlık çalışanları olarak tüm zorluklara ve tükenmemize yol açan yönetim kaynaklı tüm koşullara rağmen dirençle, kararlılıkla görevlerimizin başındayız. Sağlık Bakanı'na, Çanakkale Sağlık
Müdürlüğü'ne, Çanakkale İl Pandemi ve Çanakkale İl Hıfzıssıhha Kurulu'na seslenmek istiyoruz: Şu
anda geldiğimiz noktadaki hasta sayıları, Türkiye'de ve Çanakkale'de kapanmamızı zorunlu
kılmaktadır. Kaybedeceğimiz her gün, yeni hastalara, yeni yoğun bakım ihtiyaçlarına, yeni ölümlere
yol açacaktır. Sayılar artmaya devam ederse sağlık çalışanlarında da covid pozitif oranı
artacak, sağlık çalışanları bu yükü taşıyamayacaklardır. Bu arada acil olarak tedavi alması ve
müdahale edilmesi gereken covid dışı tüm sağlık problemi yaşayan hastalarımızın tedavileri de
covid yükü nedeniyle aksayacak ve bu durum tehlikeli sonuçlar doğuracaktır.
Çanakkale halkına sesleniyoruz: Pandeminin başından beri olduğumuz en kötü durumdayız..
Hastane covid servisleri dolup taşıyor. Hastane yoğun bakımlarında yer bulamayabiliriz.
Sağlık çalışanları tükeniyor. Alınan tedbirler göstermelik ve yetersiz. Lütfen hareketliliğinizi azaltın..
Lütfen hareketliliğinizi azaltmak için büyük yasakları beklemeyin. Bu zorlu günlerde ya hep birlikte kırılacağız ya hep birlikte kurtulacağız. Birbirimizi dinleyerek kurtulacağız, birbirimizi kollayarak, yanlışlarda uyararak, doğrularda destekleyerek.”