Gündem

Sokak Hayvanları Güvende Olacak

İçişleri Bakanlığının aldığı kararla, 81 ilde Emniyet Müdürlükleri bünyesinde Çevre, Doğa Ve Hayvanları Koruma Büro Amirlikleri kuruldu.

İçişleri Bakanlığının aldığı kararla, 81 ilde Emniyet Müdürlükleri bünyesinde Çevre, Doğa Ve Hayvanları Koruma Büro Amirlikleri kuruldu. Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 6 Temmuzda 1 Komiser ve 2 memur ile kurulan birim, sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarını sürdürürken soğuk havaların başladığı ve kısıtlama dolayısı ile mama bulmakta zorlanan sokak hayvanları için seferber oldu. Sokak hayvanlarına yönelik ekipler tarafından gerçekleştirilen çalışmalar kapsamında kentin bir çok noktasında can dostlara mamalar bırakıldı.
 
İçişleri Bakanlığı Bünyesinde hayvanlara karşı işlenen suç ve kabahatlerin engellenmesi, işlenen suç ve kabahatlerin karşılıksız kalmaması ve ivedilikle müdahale edilmesi için etkin bir ihbar, şikayet ve istek mekanizması olarak Hayvan Durum İzleme (HAYDİ) mobil uygulaması ile hayvanlara yapılan şiddetin önüne geçilmesi için çalışmalar yürütülerek tüm ihbarlar değerlendirirken, aynı zamanda sokak hayvanlarının yiyecek, barınma gibi sorunların ortadan kaldırılması ve sokak hayvanlarına yönelik bir çok sorunu giderilmesi  için yine İçişleri Bakanlığının talimatı ile 81 ilde Emniyet Müdürlükleri bünyesinde, Çevre, Dogˆa Ve Hayvanları Koruma Bu¨ro Amirlikleri kuruldu.
 
Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Faaliyetlerine Başladı
İçişleri Bakanlığı kararıyla 81 ilde kurulması kararlaştırılan Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliği Çanakkale İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde 6 Temmuz  tarihi itibariyle  kurulan amirlik, kentteki sokak hayvanlarına yönelik çalışmalarına başladı. İlgili büro çevre ve doğa ile hayvanlara karşı işlenen suçlarla mücadele amacıyla kurulan  ve bu kapsamda başta sahipli hayvanları öldüren veya yaralayan, hayvanları zehirleyen, hayvanları kumar oynamak amaçlı dövüştüren kişilere yönelik tüm adli ve idari işlemler ile hayvanlara eziyet çektiren veya pitbull,  terrier,  japanese tosa gibi tehlikeli cins hayvanları besleyen kişiler hakkında gerekli işlemleri yürüterek, gerekli görülmesi halinde bu hayvanlara yeniden sahiplendirme veya koruma altına almak amacıyla el koyma işlemleri gerçekleştiriliyor.

HAYDİ İle İhbarlar Kısa Sürede Değerlendiriliyor
Hayvanlara yönelik şiddetin önüne geçilebilmesi ve alınan ihbarların hızlıca değerlendirilmesi için de Hayvan Durum İzlem (HAYDİ) uygulaması hayata geçirildi. Vatandaşların sokak hayvanlarına ve hayvan haklarına karşı bilinç ve duyarlılığını arttırma ile bu kapsamda yaşanan ihlallerin en kısa ve hızlı yoldan kolluk birimlerine aktarılabilmesi amacıyla 27 Temmuz’da  Hayvan Durum İzleme )HAYDİ ) mobil ihbar aplikasyonu hayata geçirildi. Bu uygulama ile vatandaşlar hayvanlara olan işkenceler başta olmak üzere, sokak hayvanlarının tüm ihtiyaçları bildirilerek, amirliğe bağlı ekiplerin harekete geçmesi sağlanacak.

Sokağa Çıkma Kısıtlamasında Sokak Hayvanlarının Yanında Oldular
Çevre Doğa ve Hayvanları Koruma Büro Amirliğine bağlı ekipler özellikle sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde kentin tüm sokaklarını dolaşarak can dostlara mama dağıttılar.  Koronavirüs  pandemisi nedeniyle ülke genelinde uygulamaya alınan sokağa çıkma kısıtlamasında sokak hayvanları unutulmayn birime bağlı ekipler, özellikle hafta sonları sokak hayvanlarına  önceden belirlenen il merkezinde 10 mahallede 26 ayrı noktaya su ve mama bırakma çalışması yapıldı.  İhtiyaç ve bakıma muhtaç olduğu, sahipsiz olduğundan çevreye tehlike yarattığı değerlendirilen yada hayvan hakları ihlallerinde başta HAYDİ uygulaması üzerinden veya 112 Acil Çağrı hattı üzerinden bildirilen tüm ihbar ve talepler  ekipler tarafından ayrıca titizlikle değerlendiriliyor.
 
Şerife Erdem