Tarım ve Sanayi

Tüketici Ne İstiyor, Biz Ne Üretiyoruz?

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, İl Koordinasyon Kurulu  toplantısında, İl Ziraat Odaları Başkanları ile  bir araya geldi.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar, İl Koordinasyon Kurulu  toplantısında, İl Ziraat Odaları Başkanları ile  bir araya geldi.

Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanları katıldığı Toplantıda Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’deki tarım sektörünün sorunlarını aktardı.  Başkan Kaya, toplantı sonrası yaptığı açıklamada yapılan görüşmeleri değerlendirirken, çiftçilerin son günlerden geçtiği şu günlerde tüketici ve üretici talep dengesine değindi. İsmail Kaya “Tarım dünyada ve ülkemizde değişiyor ve gelişiyor. Bir kere değişime ve gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Tüketici ne istiyor, biz ne üretiyoruz. Biz bu denklemi çok güzel kurmamız gerekiyor. Tüketicinin isteklerine göre, tüketim oranına göre dikim planlaması yaparak bizim hayatımıza devam etmemiz gerekiyor” dedi.
 
 Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İl Koordinasyon Kurulu Başkanlarıyla yaptığı görüşmede; sektördeki son gelişmeleri, yapılması gerekenleri ve yol haritasını değerlendirdi.
 Önceki gün gerçekleştirilen Toplantıya; Balıkesir, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanları katıldı. Toplantıya katılan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, Çanakkale’deki tarım sektörünün sorunlarını aktardı. Katıldığı toplantı sonrasında değerlendirmede bulunan Çanakkale Ziraat Odası Başkanı İsmail Kaya, “Toplantı Türkiye Ziraat Odaları Birliği Genel Başkanlığının ev sahipliğinde gerçekleştirildi. 11 tane il başkanlarının katıldı. İl koordinasyon başkanlarının katılım sağladığı bu toplantında, tarımın, çiftçinin şu anki sorunları dile getirildi. Üreticilerin borçlarında yapılandırma olacak mı, olursa nasıl olacak bu konular konuşuldu. Üreticilerin yüklerinin hafifletilmesi noktasında fikir alışverişleri oldu. Borcu olanların bu yapılandırmadan faydalanması gündemde ama borcunu zamanında ödeyenlerin de mutlaka bu işten bir fayda yakalaması gerektiğini anlattık. Borcunu zamanında ödemeyi alışkanlık haline getirmiş üreticilerin de kullandıkları faiz oranlarında günün şartlarına göre 1-2 puan düşüş olması gerektiğini ama bir yapılandırma yapılacaksa bu yapılandırmanın ödenemeyen borçlarda üretici için ödeme kolaylığı getirilecekse bunun göstermelik olmaması gerektiğini, bu ödeme kolaylığının gerçekten üreticinin ödeyebileceği bir şekilde planlanması gerektiği konuşuldu. Bunun da gerçek tespitlerin sahadan alınması gerektiği, üreticinin talebini direkt üreticiden almanın önemli olduğundan bahsettik. Göstermelik yapılacak işler üreticiye bir şey kazandırmaz, sadece gününü kurtarır ama ertesi günlerde sıkıntılar devam eder. Önemli olan, sıkıntıyı sahadan iyi tespit edip, daha sonra da çözüm oluşturmak için devletin bunun için var ettiği kurumların bu yönde çalışma yapması gerektiğini, bu bağlamda üreticilerin beklentilerini anlattık” dedi.
 
Değişime ve Gelişime Ayak Uydurmamız Lazım
 
 Toplantıda konuşulanları aktardıktan sonra 2021  sezonunda çiftçilerin ne gibi bir sezon beklediğine de değinen İsmail Kaya, Öncelikle üretimi ve talebi dengede tutmak gerektiğini belirterek  “Bu toplantıda diğer il koordinasyon kurulu başkanları ile beraber ilettiğimiz sorunlarımızı, genel başkanımız Bakanlık, Cumhurbaşkanlığı nezdinde takip edeceğini söyledi. Biz de konunun Çanakkale ayağı olarak takipçisiyiz. İnşallah üreticilerin beklediği bir yapılandırma modeli ile gerçekten sorunların tedavi edilmesi, günübirlik değil uzun vadeli bir tedavi yöntemiyle üretim kaldığı yerden devam eder. Ama bu yönde bir çalışma olmazsa belki bu yıl değil ama önümüzdeki yıllarda üreticinin zorlanacağını da belirttik. Tarım dünyada ve ülkemizde değişiyor ve gelişiyor. Bir kere değişime ve gelişime ayak uydurmamız gerekiyor. Tüketici ne istiyor, biz ne üretiyoruz. Biz bu denklemi çok güzel kurmamız gerekiyor. Tüketicinin isteklerine göre, tüketim oranına göre dikim planlaması yaparak bizim hayatımıza devam etmemiz gerekiyor. 2021 yılında eğer ki ektiğimiz ürünlerde hastalıklarla mücadele noktasında başarılı olursak, doğal afetler bölgemizde yaşanmazsa ve devletin üreticisine ortaya koyduğu fiyatlar var; bu fiyatlar da üretim maliyetleri ortaya konularak fiyatlandırma modelleri ortaya çıkarsa, fiyatlar üreticinin istediği fiyatlar olursa güzel bir yıl olur. 2020 yılında birçok üründe biz istediğimiz fiyatlara ulaştık. 2020 yılını örnek alırsak, 2021 yılının ve bundan sonraki yılların üreticinin bilinçli üretim yapması durumunda ürününe sahip çıkması durumunda, tarlasında zaman geçirmesi durumunda güzel yıllar olacağını düşünüyorum” diye belirtti.
 
 Üretim Kolay Bir İş Değil
 
Başkan İsmail Kaya, üretimin zorluklarına da değinerek yaptığı açıklamasının devamında  “Üretim kolay bir iş değil, bakıyoruz başka ülkelerde de aynı zorluklarla yapılıyor. Bizim bölgemizin üreticisi zor şartlara alışkın olduğu için ben ülke, bölge çiftçimizin bir adım önde olduğunu düşünüyorum ve bundan sonraki süreçte Türk tarımının çok daha iyiye gidebilir. Kazançlı yılların önümüzde olduğunu düşünüyorum ama devletin mutlaka ve mutlaka üreticinin sıkıntılarını ortadan kaldırmak için adımlar atmalı, üreticinin elinden tutmalı. Üretimin kazançlı şekilde devam edebilmesi için üreticinin üzerine düşen görevler var, devletin üzerine düşen görevler var. Üretici sahada elinden geleni yapıyor, devlet de üzerine düşen görevi yaparsa ben önümüzdeki sürecin üretim bakımından kazançlı yıllar olacağını düşünüyorum” şeklinde konuştu.”
 
Şerife Erdem