Gündem

JEOTERMAL HAMLELER BAŞLADI, TUZLA’ DA TUZ KOKTU…!

Ayvacık Tuzla çayında başlayan esrarengiz balık ölümleri, akla türlü sorular getirmeye başladı.

JEOTERMAL HAMLELER BAŞLADI, TUZLA’ DA TUZ KOKTU…!

Ayvacık Tuzla çayında başlayan esrarengiz balık ölümleri, akla türlü sorular getirmeye başladı.
Bölgede, küçük ve büyük baş besi hayvanlarının zaman zaman su ihtiyacı karşıladığı kırsal alandaki çeşmelerin suyu renkli akmaya başladı. Köylülere göre, çeşmelerden şimdilerde zehir akıyor.
Kuzey Ege’nin İnci köşelerinden sayılan, Termal Turizmi’ nin ender noktası Tuzla’ da yaşanılanların,  bölge sakinlerini hayli tedirgin ettiği gözlendi.
Tuzla bölgesinin, verimli topraklarında yetişen birçok ürün, Çanakkale’ nin marka değerine dönüşüp, Ülke gündeminde söze edilenler olmuştu.
Son zamanlarda, bölgenin Lezzetine doyulmaz domateslerinin gelişmelerden olumsuz etkilendiğini savunan birçok üreticiye göre,
“Balık ölümlerinin nedeni ne ise, tarım ürünlerinde tat kaçıran da o.” 

------------------------------------
TUZLALILAR BUNU KONUŞUYOR;
“JEOTERMALLER ARTTI, BALIK ÖLÜMLERİ BAŞLADI..
VERİMLİ TORAKLARDA YETİŞEN ÜRÜNÜN TADI KAÇTI…!”
--------------------------------------

Verimli topraklarda yetişen marka değer domatesin tadını kaçıran nedenin, Balık ölümlerine yol açtığı iddia edildi.
Tuzlalılara göre, “Tuzla’ da, Tuz  Resmen Koktu..”
Meşhur domatesi ile ise gündem adres Tuzla, Çanakkale’ nin  tarım deposu olarak da alınıyordu.
Doğal alanları ile tanınan bölge, Kaplıca Turizmi’nin de vazgeçilmez adresine dönüşmesini sağlamıştı.
 Son zamanlarda bölgedeki kaplıcalar üzerine kurulan ve eleştiri konusuna dönüşen jeotermal tesisleri ile eleştiri adresine dönüşen tuzla’da, gözlenen balık ölümleri, dikkatleri yeniden bölgeye çekmeye yetti.

Ayvacık Tuzla köyü çayında, bir anda yüzeyi dolduran ani balık ölümleri, Çyın denizle buluşutğu noktada da etkili oldu.
Gözlenenleri cep telefonları ile görüntüleyip, canlı yayınla paylaşan onlarca Tuzlalı; “Derhal bir çare..” çağrısı yaptı.
Tuzla çayının, denizle buluştuğu kumsal alanda göze çarpan çok sayıda ölü balık,  vatandaşları tedirgin etti.
Balık ölümlerinin yaşanan kuraklık nedeniyle çaydaki su seviyesinin düşmesi ve oksijen yetersizliğinden kaynaklanmış olabileceği varsayımı bir yana, köylülere göre; kırsal alanlardaki çeşmelerden akan koyu renkli su gibi, balık ölümlerinin nedeni de gözle görünür kirlilik.
İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekiplerinin yapacağı incelemenin ardından balıkların ölüm nedeni belirleneceği öğrenildi.

YÖRE HALKINA GÖRE, GÖZLE GÖRÜNÜR KİRLİİK BAŞLADI, TARIM ÜRÜNLERİNİN DE TADI KAÇTI..
Bir dizi jeotermal yatırımın adresi olarak gündeme gelen Tuzla’da, doğal yaşamın can çekiştiğini öne süren yöre halkı; “Nedeni belirsiz ölümler, kırsal bölgedeki çeşmelerden akan koyu renk sular, bizlerde endişe yaşatıyor” ifadeleri ile duruma tepki gösterdi.
Son olarak,  Tuzla Çayında ve çayın denizle buluştuğu noktada rastlanılan ölü balıkların tedirginliği daha da arttırdığı öğrenildi.
 Çayın deniz ile birleştiği noktada levrek, kefal ve sazan gibi onlarca ölü balığa rastlayan Tuzlalıların;”Bunun nedeni, çeşmelerden de akan zehir olmasın?” şeklindeki çarpıcı soruya yanıt aramaya başladığı gözlendi..
Tuzla Çayı’nda yaşanan balık ölümlerine, çaya bölgede karışan başka suyun sebep olabileceği iddiası, Tuzlada günden güne dilmendi.
Balık ölümlerine ilişkin konuşan ve ilk kez böylesi bir durumla karşılaşmadıklarını, geçen yıl da benzeri olayın gerçekleştiğini anlatan Tuzla köyü Muhtarı Necdi Ceylan,
“Çayda bir anda balık ölümleri başladı. Yöre yaşayanlarımız bizlere de bilgi verdi. Gittik gördük. İzçler acısı bir durum. Aşağı yukarı 150- 200 adet balığın ölümü söz konusu. Geçen yıl da başımıza geldi. Levrek, kefal ve sazan gibi balıklar ölmüş. Bu sene de kuraklık var. Yağmurlar başlamadan önce bu balıklar ölmeye başlamıştı. Biz sudaki oksijen yetersizliğinden ölümlerin kaynaklandığını düşünüyoruz. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri numune alacak ve ondan sonra balıkların ölüm sebebi belli olacakmış” diye konuştu.

Cuma Deren