Zor bir yılı geride bıraktığımız şu günlerde yılın son gününde bir basın toplantısı düzenleyen Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Selçuk Semizoğlu 2020 yılında Oda tarafından gerçekleştirilen faaliyetler hakkında bilgiler vererek bir değerlendirme yaptı.
ÇTSO Kongre Fuar Merkezinde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına ÇTSO Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Semizoğlu, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Aydoğdu, Yönetim Kurulu Sayman Üye Özgür Ekşi, Yönetim Kurulu Üyeleri Volkan Temiz, Akın Yalman ve Ersin Kahraman, Genel Sekreter Sema Sandal ve çok sayıda Basın Mensubu katıldı.
ÇTSO Yönetim Kurulu adına konuşan Başkan Selçuk Semizoğlu “ Tüm Dünya için farklı bir anlam taşıyan 2020 yılına yarın veda edeceğiz. Ben bu vedayı; bizleri derinden üzen ve etkileyen en başta salgın, terör, her türlü afet ve insanlık dışı tüm olaylar için de yapmak istiyor ve 2021 yılının; Çanakkale’miz, Ülkemiz ve tüm dünya için sağlık, huzur ve kardeşlik içinde yaşanan bir yıl olması dileklerimizi paylaşmak istiyorum. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası 21 meslek grubunda faaliyet gösteren yaklaşık 8000 üyesi ile Çanakkale’deki tüccar ve sanayicinin en güçlü temsilcisi. Odamızı, Ülkemizde ve Dünyada meydana gelen değişim ve gelişime paralel olarak daha aktif hale getirmek, üyelerimizin daha fazla ticaret yapmalarını, daha fazla üretmelerini sağlamak, rekabet güçlerini artırmak öncelikli hedeflerimizdir. Kamu yararı güden, Çanakkale’ye kazandırmak için planlanan her projenin destekçisi, takipçisi ve sahibiyiz. Bizim asli görevimiz üyelere hizmettir. Bu hizmetle beraber sosyal sorumluluklarımızı da şeffaflık ilkelerimiz çerçevesinde büyük hassasiyetle yerine getirmeye çalışıyoruz” dedi.
ÇTSO Çanakkale Halkının Odasıdır
Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odasının çalışmaları hakkında bilgiler veren Selçuk Semizoğlu “Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası, Çanakkale’nin Odasıdır, üyelerinin Odasıdır, sizlerin Odasıdır. Sizlerin de bir kısmı aynı zamanda üyemiz. Tüm üyelerimize olduğu gibi sizlere de eşit mesafedeyiz. Sizlerle etkileşimimiz diğer üyelerimize kıyas ile farklı ve daha yoğun. Her faaliyetimizi, güncel gelişmeler ile ilgili görüşlerimizi sizlerle sürekli paylaşıyoruz. 2020 yılının ilk iş gününde biliyorsunuz Hazine ve Maliye Eski Bakanımız Sayın Berat Albayrak ve Devlet Bankaları üst düzey yetkililerinin katılımı ile ‘Türkiye İçin Değişim Başlıyor’ programını Odamızda gerçekleştirdik ve bankalarla sıkıntıları olan üyelerimizi birebir görüştürerek sorunların çözümüne katkı sunduk. Genel Müdürlük nezdinde 38 adet üyemizin kamu bankaları ile sorununu 1 hafta gibi kısa bir sürede çözdük. Ocak ayında çarşı esnafımız ile birlikte Milano’ya bir yurt dışı iş gezisi düzenledik. Daha bir çoğunu planlamıştık ancak malum pandemi sebebi ile öteledik. Mart ve Nisan ayından itibaren ağırlıklı gündemimiz Covid 19 oldu. Üyelerimizden gelen talepleri ilk ağızdan çatı kuruluşumuz olan TOBB’ne Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’na iletmeye başladık ve inanın haftada en az bir kere online biraraya gelerek iletmeye devam ediyoruz. Salgının başlangıcından bugüne hemen hemen tüm bakanlarımıza çeşitli toplantılarda üyelerimizin sıkıntılarını, çözüm önerilerimizi aktardık” dedi.
Bu Belge Çanakkale Ormanları İçin Çok Önemliydi
ÇTSO tarafından başvurusu yapılan ve Çanakkale’ye kazandırılan Forest Stewardship Council (FSC) belgesi hakkında da bilgiler veren Selçuk Semizoğlu, sitemini de dile getirerek “Odamızın girişimleriyle başvurusunu yaptığımız ve iki yıldır takip ettiğimiz; orman varlığımızın Avrupa normlarında üretilmesi ve yenilenme süreçlerinin denetlenmesini sağlayan Forest Stewardship Council (FSC) belgesini ilimize kazandırdık. Bununla ilgili hepinize sitemim var. Hakettiği ilgiyi görmedi nedense. O kadar önemli bir belge ki, Çanakkale Bölgesi ormanlarımız gerçek anlamda korunmasını, sürdürülebilirliğini sağlayan bir sisteme dahil oldu. Nerede takdir, nerede teşekkür? Sahte çevreciler nerede? Bu süreçte AK Parti Grup Başkan Vekilimiz ve Çanakkale Milletvekilimiz Bülent Turan ile Jülide Hanım ile yine gerek fiziki ortamda gerekse online olarak sürekli temas halindeyiz.
Cumhurbaşkanlığı Yatırım Destek Ofisi yetkilileri 4 kez Odamızı ziyaret ettiler. Çan Belediye Başkanımız Sayın Bülent Öz Çan Karma OSB kurulma çalışmaları için 2 kez Odamızı ziyaret etti. Bu konuda AK Parti milletvekillerine teşekkür ediyorum. Eylül ayında, Hırvatistan- Slovakya ve Arnavutluk Başkonsolosları ziyaret ettiler ve bölge ekonomisi hakkında görüş alışverişinde bulunduk. ÇASİAD, MÜSİAD ve ASKON başkanları ile uzaktan eğitime erişim imkanı olmayan öğrencilere tablet bağışında bulunmak üzere bir araya geldik. Kısa zaman içinde tabletleri İl Milli Eğitim Müdürlüğümüze teslim edeceğiz. Çanakkale Borsa ve Bayramiç Ziraat Odamızla birlikte Kazdağı Zeytinyağı Coğrafi işareti başvurusu için bir araya geldik. 29 Ekim’de yayınlanan ve ulusalda geniş ilgi gören Masterchef programının çekimlerinin İlimizde gerçekleşmesini sağladık” dedi.
Projelerimizin Farkındalık Yaratması Bizi Mutlu Etti
ÇTSO Başkanı Selçuk Semizoğlu “Kasım ayında AB Bakanlığı İklim Değişikliği Projesi için ilgili paydaşlarımızın ortaklığında proje ön başvurumuzu yaptık. Ön başvuru sonuçları Mart açıklanan takvime göre Mart 2021 sonunda yapılacak. Bizden sonra Üniversitemizin Ezine Belediyesi ve Çanakkale Ticaret Borsamız ile de proje ortaklığı yaptığını basından öğrendik. Rol model olduğumuz, farkındalık yarattığımız için ayrıca memnun oldum. Önemli olan Çanakkale’mizim kazanmasıdır, hayırlı olmasını diliyorum. Mesai saatlerimizi Valilik Genelgesine uyarak 10.00 – 16.00 arası yaptık. Personelimiz bu süreçte gerçekten özveri ile çalışarak iş akışında bir gecikmeye meydan vermeden zamanı daha verimli kullanmak suretiyle aynı hız ile görevlerini yerine getiriyorlar. Hiçbir şikâyet almadığım ve hatta memnuniyet mesajları aldığım oda hizmetleri için kamuoyu önünde Genel Sekreterimiz Sema Hanıma ve tüm ÇTSO Personeline teşekkür etmek istiyorum” dedi.
İstiklal Marşı Yılı Olan 2021 İçin Önemli Bir Projemiz Olacak
Selçuk Semizoğlu “Çanakkale’nin tüm yerel dinamikleri ile işbirliği içerisinde devamlı istişare halindeyiz ve 2021 yılında da inşallah pandeminin de sona ermesi ile birlikte yüz yüze ortamlarda bu istişarelerimiz artarak devam edecek. 2021 Yılı biliyorsunuz İstiklal Marşı yılı oldu. Bu vesile ile çocukluğu Bayramiç’te geçen Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u bir kez daha rahmetle anıyorum. Aynı 2018 Troya yılında olduğu gibi 2021 yılını da İlimizin tanıtımı için fırsata çevirmeliyiz. Dün Ak Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekilimiz Sayın Bülent Turan’ın en beğenilen milletvekili seçildiğini öğrendim. Fazlası ile hakettiği bir değerlendirme sonucu olduğuna gönülden inanıyor ve Çanakkale için büyük şans gördüğümü vurgulayarak gönülden kutluyorum. Değerli arkadaşlar; her zaman dikkat çektiğimiz katma değerli üretimin artması, ihracatımızın artması, tüketim alışkanlıklarımızın gözden geçirilmesi, yedek akçelerimizin ve tasarrufun önemini pandemi bizlere kötü tecrübelerle hatırlattı. En azından bundan sonra bu prensiplerle köprü ve 2022 Mart sonrasına hazırlanmamız gerektiğini düşünüyorum. ÇTSO olarak hiçbir kurum ile gerginliğimiz yok. Her şey Çanakkale için, Ülkemiz için. Yapıyormuş gibi yapmıyoruz. İnandıklarımızı tepki almayı göze alarak yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. 2021 yılının bu anlamda da hakkını vermek için, Çanakkale için, Ülkemiz için aynı azim ve kararlılıkta çalışmaya devam edeceğiz” dedi.
Çanakkale’ye 1915 Köprüsünden Sonrasına Hazırlamalıyız
Çanakkale’nin 1915 köprüsü sonrasındaki gelişmelere hazırlanması gerektiğini ve bunun çok önemli olduğunu vurgulayan Semizoğlu “Çanakkale gerçekten çok farklı bir il. Çanakkale’nin son 5 yılda aldığı yatırımı Cumhuriyet tarihinde almamıştır. Zaten sadece başlı başına yapımı devam eden 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü yeter zaten. 1915 Boğaz Köprüsü gereklimi gereksiz mi ? gereksiz diyenlerin ben IQ’ sundan ve aklından şüphe ederim. Ulaşılabilir olmak medeniyeti arttırır ticareti arttır. 2022 18 Mart’ında 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü hizmet vermeye başlayacak. Bizim 18 Mart 2022 tarihinden sonrası için Çanakkale’yi hazırlamamız lazım. Çanakkale her yönü ile bu tarihten sonraya hazırlanmalı. İş adamları olarak hazırlanmamız lazım, yerel yöneticiler olarak hazırlanmamız lazım. Çanakkale’nin tüm unsurları birbirimizle uyumlu çalışması lazım.” dedi.
Çanakkale Köprüsü Sonrasına Hazır Olmayan Belediyeler Var
Semizoğlu köprünün hizmete girdikten sonra şehrin ve şehir belediyelerinin bu yeni duruma hazır olması gerektiğini ancak bu hazırlığı hiçbir belediyede göremediğini belirterek “Çanakkale’yi geliştirmemiz lazım büyütmemiz lazım. Tabi büyütme derken bu büyümeyi ağır sanayi ile olmasını kesinlikle istemiyoruz. Ağır sanayi ile kirlenmemiş, temiz bir Çanakkale istiyoruz. Çanakkale’ yi 18 mart 2022’ye yani 1915 Boğaz köprüsünün hizmet vereceği tarihe hazırlamaya çalışıyoruz. Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu hazırlık ile ilgili çalışmaların bize düşen bölümünü yapmaya çalıştık. 1915 Çanakkale Boğaz Köprüsü’nün hizmete geçmesinin ardından Çanakkale çok daha ulaşılabilir bir şehir olacak. Dediğim gibi bir Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak ve kamu kurumları ile beraber yatırım olanaklarını daha kolaylaştıra bilme adına yaptığımız çalışmalar olduğunu ifade ettim. Ama maalesef Çanakkale olarak şehrinde hazır olması lazım. Çanakkale’de birçok Belediyenin buna hazır olduğunu düşünmüyorum. Hazır olmadıkları gibi bir hazırlıkta yaptıklarını düşünmüyorum. Biz daha belediye olarak hayvan barınağını bile yapamamışız. Güzelyalı’ da oturduğum için her sabah güzel yalıda yürüyüş yapıyorum yürüyüşümü de sokak köpekleri tarafından ısırılma riski ile yapıyorum. Her sabah 5 -10 sokak köpeği üzerinize doğru koşunda korkuyorsunuz. Biz daha sokak köpekleri için barınak sorununu çözemiyoruz. Köprünün hizmete geçmesi ile beraber gelecek sorunları nasıl çözeceğiz bilemiyorum. Hep birlikte oturalım ilgililer ile konuşalım. Söylediğimde hiçbir amaç yok bunu da belirtmek isterim. Şunu söylemek istiyorum. 1915 Çanakkale Boğaz köprüsü ile birlikte bu memleket çok farklı yere geldi, geliyor Çanakkale için ne gerekiyorsa ortak akıl olarak yapalım.” ifadelerine yer verdi.
Cuma Deren – Şerife Erdem