Gündem

25 Bin Lavanta Fidesi Toprakla Buluştu

Eceabat  İlçe  Kaymakamlığı bünyesinde İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen ‘Turkuazdan Mora Eceabat’ Projesi kapsamında 12 Dekarlık alana 25 bin fide Lavanta dikildi.


İlçe tarımında önemli bir yere sahip olacak olan Lavantalar düzenlenen törenle toprakla buluşturulurken, ekim ve  büyüme işlemleri hakkında çiftçilere bilgiler verildi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ Projesi kapsamında, tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eceabat İlçe Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan Turkuazdan Mora Eceabat konulu proje kapsamında Eceabat Alçıtepe köyünde 12 dekar alanda toplam 25 bin  adet Lavanta fidesi toprakla buluşturuldu. Lavantaların toprakla buluşturulduğu Programa: Eceabat Kaymakamı Mustafa ÇİFTÇİLER, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri, Kurum Amirleri, Çanakkale Tarihi Alan Başkanlığı Temsilcisi, Siyasi Parti İlçe Temsilcileri, Teknik Personeller ve üreticiler katıldı.
Turizm Başta Olmak Üzere Birçok Alanda Kullanılabilir
Dikim  töreninde bir konuşma yapan ve  Lavanta bitkisinin alanı hakkında bilgiler veren  Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ konuşmasında:  "Çanakkale Merkez Eceabat İlçemiz tarih ve kültür konumuyla çok yoğun turistin geldiği önemli bir ilçemiz. Dolayısıyla burada görsele önem vermemiz gerekiyor. Özellikle tarım işiyle iştirak eden değerli çiftçilerimizin gelir kaynaklarını arttırmak ve onların daha fazla kazanmasını sağlamak amacıyla bu projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz. Lavanta birçok alanda kullanılan bitki. Görsel güzelliği ile turizmden, kozmetiğe, temizlik sektörüne, sağlıktan, sanayiye, balına varana kadar çok geniş bir kullanım alanı bulunmakta. Su ve gübre isteği açısından kanaatkar, toprak seçiciliği az ve Eceabat topraklarında yetiştirilmesi uygun, makineli tarıma uygun, fazla iş gücü istemeyen, ürünleri birçok sektöre ham madde olarak kullanılabilen bir bitkidir” dedi.
25 Bin Fidan Toprakla Buluşturuldu
Çevreye verdiği koku ve yaydığı güzellikle Turizm başta olmak üzere , kozmetiğe, temizlik sektörüne, sağlıktan, sanayiye, bal üretimine kadar bir çok alanda fayda sağlayacak 25 bin lavanta Eceabat İlçesinde  12 dönümlük alanda ekildi.  Düzenlenen törende yapılan konuşmaların ardından   lavanta fideleri toprakla buluşturdu. Törene katılan bir çok çiftçi de Lavanta dikimi ve bakımı hakkında yetkililerden bilgi aldı.
 
Şerife Erdem