‘Turkuazdan Mora Eceabat’ projesiyle Eceabat ilçesine bağlı Alçıtepe köyünde 12 dekar alana 25 bin lavanta fidesi 31 Aralıkta dikilmişti. Tarihi Alana renk katacak olan fide dikimleri hakkında bilgiler veren Ziraat Mühendisi Fulya Taşçı, Alçıtepe köyünü tercih etme nedenlerinin bölgeye gelen turistler alternatif alan ve ürünler sunulması olduğunu belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığının koordinasyon ve desteği ile ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ Projesi kapsamında, tarımsal kalite ve verimi artırmaya yönelik tarımsal yeniliklerin kadın çiftçiler odak noktası alınarak yaygınlaştırılması ve farkındalık oluşturulması amacıyla Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Eceabat İlçe Müdürlüğü ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü işbirliği ile hazırlanan ‘Turkuazdan Mora Eceabat’ konulu proje kapsamında Eceabat Alçıtepe köyünde 12 dekar alanda toplam 25 bin adet Lavanta fidesi toprakla buluşturulmuştu.
Toprakla buluşturulan Lavanta Fideleri ile ilgili bilgiler veren ve Projenin yaratacağı fırsatlara değinen Ziraat Mühendisi Fulya Taşçı “Alçıtepe köyünde Tarım ve Orman Bakanlığımızın ‘Kadın Çiftçiler Tarımsal Yeniliklerle Buluşuyor’ projesi kapsamında Kadın çiftçimiz Özgür Tokgöz adına lavanta dikimi gerçekleştirdik. Yükseklik olarak 40 santime kadar çıkan diktiğimiz lavantalar dekar başına 2 bin 200 fide dikimi yapılıyor. Bunların yanı sıra Lavanta ülkemizde dikimi yaygın olan bir bitki türü değil, dolayısı ile Lavanta ile birlikte ilimizde mevcut olan tarih turizminin yanı sıra eko turizminin de canlandırmak istiyoruz. Bunun yanı sıra tarım amaçlı bir turizm oluşturmak istiyoruz. Alçıtepe köyünü seçmemizin nedeni ilse alanda şehitlikler mevcut ve buraya hali hazırda insanlar buraya zaten geliyor ve farklı şeyler görmek istiyorlar. Satış noktalarında bu Lavantaların ilerleyen süreçlerde lavanta sabunu gibi el emiği ürünler gerçekleştirerek eko turizmine ve ülke ekonomisine katkıda bulunacağını düşünüyoruz” dedi.
Cuma Deren