Gündem

Marka Değer Ezine Peyniri İçin Ankara’da Üst Düzey Ziyaretler

Çanakkale’nin en önemli değerlerinden biri olan Coğrafi işaretli Ezine peynirinin hak ettiği değere ulaşması için Çalışmalarını sürdüren Çanakkale Ticaret Borsası ve Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği, Ankara’da çeşitli temaslarda bulunarak yapılması istenen

Çanakkale’nin en önemli değerlerinden biri olan Coğrafi işaretli Ezine peynirinin hak ettiği değere ulaşması için Çalışmalarını sürdüren Çanakkale Ticaret Borsası ve Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği, Ankara’da çeşitli temaslarda bulunarak yapılması istenen projeleri üst makamlarla paylaştılar.

Çanakkale’nin başlıca markalarından biri olan, namı ülke sınırları aşmış coğrafi işaretli Ezine Peynirinin hak ettiği değere ulaşabilmesi için çalışmalarını sürdüren Çanakkale Ticaret Borsası Başkanı Kaya Üzen geçtiğimiz hafta Ezine İlçesinde bulunan Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Derneğini ziyaret ederek istişarelerde bulunmuştu. Kaymakam Dr. Hacı Arslan Uzan’ın da bulunduğu görüşmeler sonrasında hazırlanan projeler ve çalışmaları üst mercilere iletmek üzere, Çanakkale Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Üzen ,Ezine Peynirini ve Mandıracılarını Koruma, Geliştirme ve Yaşatma Derneği Başkanı Ali Atak   Yönetim Kurulu Üyeleri Ali Öztürk, Kadir Tınmaz, Derya Tahsildaroğlu, Özcan Özsoy, Aytaç Yıldız, Burhan Karataş, Genel Sekreter Sevcan Elver ve Kalite Akreditasyon Sorumlusu Gözde Kartal yer aldı.
İlk Durak Tarım ve Orman Bakanlığı Oldu
Ezine Peyniri için hazırlanan projeleri Ankara’daki üst merciilere iletmek için yola çıkan Çanakkale Heyetinin ilk durağı Tarım ve Orman Bakanlığı oldu. Çanakkale Heyeti öncelikle Tarım ve Orman Bakan Yardımcılığına atanan Ayşe Ayşin Işıkgece’yi ziyaret ederek  hayırlı olsun temennilerinde bulundular. Ziyarette Çanakkale’ye  ilişkin çalışmaların yanı sıra Çanakkale Ticaret Borsası tarafından takip edilen projeler ve Çanakkale’nin yatırımları değerlendirildi. Bölgenin sorunları istişare edilmesinin yanı sıra Ezine Peynirinin hak edilen değeri alabilmesi için yapılan çalışmalar değerlendirildi.  
Daha Sonra Gıda Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz’ı ziyaret eden heyet, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Gıda İşletmeleri ve Kodeks dairesi çalışma grup sorumlusu Daire Başkan Vekili M.Emel Molla ve Türk Patent Enstitüsü Uzmanı Ceren Turgut’un katılımları ile Ezine Peynirinin marka değerinin arttırılması ve denetim mekanizmalarının etkinliği ile ilgili konularda görüşmeler gerçekleştirdi. Ziyarette heyet Ezine Peyniri ile ilgili bir de sunum gerçekleştirdi.
AK Parti Grup Başkan Vekiline Ziyaret
Tarım ve Orman Bakanlığı ziyaretlerinin ardından Heyet, Çanakkale’nin Ankaradaki en önemli temsilcisi olan  AK Parti Grup Başkan Vekili ve Çanakkale Milletvekili  Bülent Turan ile Türkiye Büyük Millet Meclisinde bir ayara gelerek Çanakkale’nin yatırımları başta olmak üzere, 1915 Çanakkale Köprüsü, Ezine Gıda İhtisas OSB, Küçükbaş Hayvancılık OSB Projesi, Ayvacık Tarıma dayalı ihtisas Seracılık OSB projesi, Gelibolu Lisanslı Depoculuk Projesi, Çanakkale’nin son dönem projelerini, Çanakkale Ticaret Borsasının çalışmalarını ve Coğrafi İşaretli Ezine Peynirinin Marka değerinin arttırılması ve sadece bir Türkiye markası değil bir dünya markası haline getirebilmesi için yapılacak çalışmalar ile ilgili istişarelerde bulundular.
Odalar ve Borsalar Birliğine Ziyaret
Çanakkale Heyeti Ankara’daki temasları kapsamında son ziyareti ise  Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine gerçekleştirildi. Burada da  temaslarını sürdüren heyet,  TOBB Borsalar Müdürü Yiğit Ateş ve KOBİ Araştırma ve Danışmanlık Merkezi Müdürü Cahit Ceren ile bir araya geldiler. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanlığındaki temaslarında da Ezine Peyniri ile ilgili bir sunum gerçekleştirerek Borsa yetkililerine bilgiler verildi.  Reel Sektör Ar-Ge ve Uygulama Dairesi Uzman Yardımcısı Nazlı Akgün tarafından gerçekleştirilen sunumda  Coğrafi işaretli Ezine Peyniri ile ilgili bu güne kadar yapılmış ve yapılması gereken çalışmalar hakkında detaylı bilgiler verildi.   
Ezine Peynirini Dünya Markası Haline Getirmek İstiyoruz
Ziyaretler sonrasında bir değerlendirme yapan  Borsa Başkanı Kaya Üzen “ Çanakkale Ticaret Borsası olarak üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, sektörlere yönelik belirlenen sorun ve çözüm önerilerine ilişkin olarak ilgili makamların kapısını çalıyoruz. Bugünde, Derneğimiz işbirliğinde mandıracılarımızın sorun ve taleplerine ilişkin olarak çeşitli ziyaretler gerçekleştirdik. Ziyaretlerimizde çalışmalarımız hakkında bilgiler vererek sektörel konu ve sorunları aktarma fırsatı yakaladık. Sayın Bakan Yardımcımızı, Gıda Kontrol Genel Müdür Vekilimizi ve TOBB yetkililerini ziyaret ederek, İlimiz ve coğrafi işaretli ürünlerin kullanımları ile ilgili görüşmeler gerçekleştirdik. Sektörün taleplerini ve sorunlarını kendileriyle paylaştık.  Ardından Çanakkale iş dünyamıza her platformda desteklerini esirgemeyen Sayın Grup Başkan Vekilimiz ile bir araya geldik. Sektör ile ilgili görüşme gerçekleştirerek, Çanakkale’mizi bir adım daha ileriye götürecek her türlü çalışmada yer almaya hazır olduğumuzu belirttik. Kendilerine gösterdikleri ilgi ve alaka için teşekkür ediyoruz” dedi.
 
 Cuma Deren