Ekonomi

Balık fiyatları cep yakıyor

Balık sezonunun sonuna yaklaşırken Çanakkale’de balık tezgahlarında fiyatlar da arttı.

Balık sezonunun sonuna yaklaşırken Çanakkale’de balık tezgahlarında fiyatlar da arttı. Balıkçı esnaflarından Kemal Dinçer, tezgahlarda şu an balıkların bol olduğunu ama fiyatların hem alıcının hem de satıcının yüzünü güldürmediğini söyledi.

Çanakkale’de yıllardır balıkçılık yapan Kemal Dinçer, balık fiyatlarındaki yükselişi denizlerde yaşanan fırtına ve olumsuz hava koşullarına bağladı. Dinçer, balık satışlarının pandemi dönemine göre iyi olduğunu ama fiyatların bu dönemde çok yüksek seyrettiğini söyledi. Balıkçı Dinçer, balıkta bulunan omega3 ve diğer vitaminlerin bağışıklığı güçlendirdiğini söyleyerek Çanakkaleli vatandaşların pandemi döneminde çok fazla balık tükettiğini ifade etti.

Dinçer, “2020 ve 2021 balık sezonunu değerlendirecek olursak, bu sezon balık satışları beklediğimizden de iyi geçti diyebilirim. Koronavirüs salgınında birçok esnaf arkadaşımız kepenk kapatırken biz çok şükür böyle bir şey yaşamadık. Aksine Çanakkaleli vatandaşlar pandemi döneminde çok fazla balık tüketti. Balık zaten pandemi olsun olmasın sürekli tüketilmesi, sofralardan eksik edilmemesi gereken bir besin. İçindeki omega3 ve diğer yararlı vitaminler bağışıklığı güçlendiriyor, hastalıktan koruyor, sağlığa çok iyi geliyor. Doktorların da tavsiyesiyle birlikte insanlar ucuz, pahalı demeden balık yedi, vatandaş bu mucizevi besinden bu dönemde çok fazla yararlandı” dedi.

“Çanakkale av yasağından etkilenmez”
Balıkçı Dinçer, 15 Nisan’da son bulacak balık av sezonundan Çanakkaleli balıkçıların ve vatandaşların etkilenmeyeceğini söyleyerek Çanakkale’de avlanmanın bu tarihten sonra küçük kayıklarla devam edeceğini ifade etti. Dinçer,  “1 Eylül’de başlayan balık av sezonu 15 Nisan’da sona eriyor. Bu tarihten itibaren Marmara ve Karadeniz’de profesyonel tekneler ile balık avlanamayacak. Ama Çanakkale bu av yasağından çok fazla etkilenmez çünkü bizim ufak kayıklarımız çalışmaya devam edecek. Bu av yasağı daha çok büyük şehirleri etkileyecek bir şey ya da işte başka şehirlerden ithal ettiğimiz balıkları etkileyecek bir şey. Vatandaşın içinde 15 Nisan’dan sonra balık yiyemem diye bir korku olmasın, biz çalışmaya ve Çanakkaleli vatandaşımıza taze balık yedirmeye devam edeceğiz. Yine de av yasağı resmi olarak başladığında balık fiyatları biraz daha artar. Şu an vatandaşın talebi daha çok levrek ve çipura, hamsi de bu sezon çok fazla tüketildi öyle ki şu an tezgahlarda hamsi bulmak çok zor” ifadelerini aktardı.

“Olumsuz hava koşulları balık tezgahlarını etkiledi”
Balıkçı Kemal Dinçer, balık tezgahlarında fiyatların yüksek gitmesinin sebebini olumsuz hava koşullarına bağladı. Dinçer, “Denizlerdeki fırtına ve hava sıcaklıklarının Mart ayına göre olumsuz gitmesi balık fiyatlarını arttırdı. Hem denizde fırtınalar çok oldu hem de kar yağışı, yağmur yağışı balıkçı teknelerini olumsuz etkiledi. Olumsuz giden hava şartlarının ardından hem denizlerde hem de tezgahlarda balık sayısı ve çeşitliliği azaldı. Hal böyle olunca balık fiyatları da arttı, birkaç hafta öncesine göre balık fiyatlarını görenler şaşırıyor. Havalar ısınınca bu fiyatlar normale dönecektir diye düşünüyorum” dedi.

Havalar ısınırsa hem balıkçının hem vatandaşın yüzü güler…
Dinçer, Çanakkale’deki balık fiyatlarını değerlendirerek, fiyatların kötünün iyisi olduğunu söyledi. Kemal Dinçer, “Somon fiyatları mevsime ve hava şartlarına göre normal kilosunu biz 90 TL’ye satıyoruz. Çipura 50 TL, Levrek 70 TL, Karides 50 TL, Mezgit 35 TL, Tekir 70 TL, Hamsi 40 TL; Kofana, Kalamar ve Çinekop’un kilosu ise 120 TL’den satılıyor. Fiyatlar uzaktan bakınca yüksek duruyor ama aslında bu fiyatlar kötünün iyisi. Biliyorum balık fiyatları cep yakıyor. Bu fiyatlardan hem balıkçı memnun değil hem de alıcı memnun değil. Biz de üstüne çok fazla kar koymadan satış yapıyoruz. Hava sıcaklıkları bir an önce istenilen sıcaklığa gelsin de hem balıkçıların hem vatandaşın yüzü gülsün” ifadelerini kullandı. 

ŞERİFE ERDEM