Günlerdir vatandaşların aklında dolaşan bu soruya cevap niteliğinde yanıt Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy’dan geldi. 1 Mart itibari ile başlayan normalleşmenin ardından vaka sayıları hızla tırmanışa geçti. Çanakkale’nin de vahim tablosunu değerlendiren Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy, tabloda en kötü dönemini yaşadığımız Kasım ayına benzer tabloya hızla yaklaşıldığını belirterek, devletin de artık Koronavirüs ile mücadeleyi bıraktığını düşündüklerini söyledi. Erensoy “Uzun süreli kapanma olmazsa tablo daha da ağırlaşacak. Artık Devletin izlediği politikayı ölen ölür, kalan kalır mantığında olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’nin Koronavirüs vakaları açısından genel durumu çok kötü” dedi.
2020 Mart ayında ülkemizde görülen Koronavirüs vakalarının hızla artması ile uygulanan tedbirler 1 Haziran 2020’de kaldırılmıştı ve yazın vatandaşlar belli kurallar dahilinde normal yaşamını sürdürüyordu. Ancak tablo Ekim ayından itibaren kötüleşmeye başlayınca sokağa çıkma kısıtlamaları yeniden getirildi. Alınan tedbirler sonucunda vaka sayıları düşünde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Kararı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ise kabine sonrasında alınan kararla 1 Mart’ta normalleşme süreci yeniden başladı. Yerinde Karar döneminde vaka sayılarının 100 binde 100’ü geçmesinin ardından o illerde gerekli tedbirlerin alınacağı bildirilmişti. Ancak vakaların her geçen gün artmasına rağmen henüz alınan bir karar yo. Üstelik maske, mesafe, hijyen kurallarının yanı sıra yapılan denetimlerin de işe yaramaması vakaları eski sayısına geri döndürdü. Özellikle yapılan kongreler ve toplantılara adeta insanlar yığılırken tüm kurallar da unutuluyor. Tüm Türkiye’de olduğu gibi Çanakkale’de de tablo her geçen gün ağırlaşıyor.
1 Mart’ta başlayan yeni normalleşme sürecinde orta riskli gruptan başlayan Çanakkale’de risk her geçen gün artmaya başladı. Özellikle ilçelerde durum vahim olurken, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın haftalık olarak yayınladığı vaka haritasında 100 binde 200’ü geçen vakalara karışın yerinde karar dönemi kapsamında hala alınan bir tedbir yok. Sadece haber verilerek yapılan denetimler vatandaşların aklını kurcalıyor. Artık sahada Koronavirüs ile mücadelenin görülmediği gibi özellikle yapılan kongrelerde Maske, mesafe ve hijyen kuralları da unutuldu. Bu durum vatandaşların aklına ‘Devler Koronavirüs ile mücadeleyi bırakıyor mu?’ sorusunu getirdi. Bu soruya yanıt ve her geçengün Çanakkale’de de ağırlaşan Koronavirüs Tablosu ile ilgili açıklama Çanakkale Tabip Odası Başkanı Güleda Erensoy’dan geldi. Erensoy, yaptığı açıklamada “Uzun süreli kapanma olmazsa tablo daha da ağırlaşacak. Artık Devletin izlediği politikayı ölen ölür, kalan kalır mantığında olduğunu düşünüyorum. Çanakkale’nin Koronavirüs vakaları açısından genel durumu çok kötü. Hatırlarsanız Kasım 2020 Çanakkale vaka sayılarında en kötü dönemi yaşamıştı. O duruma geldik. Gerçekten vaka artışı konusunda çok kötü durumdayız. Türkiye geneline de baktığımda ben artık devletin tamamen Koronavirüs ile mücadeleyi bıraktığını düşünüyorum. Söyle bıraktığını düşünüyorum. Öğle bir duruma gelindi ki ölen ölecek kalan kalacak. Tabi maalesef insanlarımızda bu büyük tehlikenin farkında değil. “ ifadelerine yer verdi.
Yoğun Bakım Doluluğunda Sınıra Ulaşıldı
Yoğun bakım hasta sayısı bakımında da sınırda olduklarını, ancak biri vefat ederse yerine başka birinin yatırılabileceğini belirten Güleda Erensoy “ Şuan Yoğun bakımlarda doluyor, ölen oluyor onun yeri boşalıyor tekrar hasta yatıyor. Bu ölümler olunca yatak açılıyor, yoksa yatak konusunda sınırdayız. Bu arada sadece yoğun bakım servislerinde değil, hastanelerin Kronavirüs servislerinde de durum aynı. Yani servislerde de yatak konusunda sınırdayız. Birde bir bilgi daha vereyim zaten hafif ayakta Koronavirüs hastalarını zaten servislere yada yoğun bakımlara yatırmıyoruz. Bizim hem Kovit servislerinde yatan hastalar yada yoğun bakımda yattan hastalar ciddi solunum güçlüğü çeken hastalar. Yani hafif hastaların hiçbiri yatırılmıyor ve durumumuz sınırda. Unutulmasın tekrar ediyorum ciddi nefes darlığı çeken satalar yatırılıyor. Buna rağmen Koronavirüs servisi yataklarında yada yoğun bakım yataklarında sınırdayız. Zaten aktif hasta olanlar dışarda. Ve bu aktif hastaların sayısı çok.” dedi.
Böyle Bir Dönemde Yapılacak İş Mi Bunlar?
Özellikle İktidar partisinin düzenlediği kongreler başta olmak üzere sosyal mesafe, maske ve hijyen kurallarının unutulduğu toplantılara da değinen Güleda Erensoy “Ne evdeki karantinaya alınan insanlara dair sosyal bir destek var, nede kapatılan esnaflara sosyal bir destek var. Biz doktorlar olarak kapatın demeye de artık rahatsız oluyoruz. Kapatsınlar da insanlar nasıl geçinecek. Kapatsınlar diyeceğiz ama bir yandan da Türkiye’ yi ilgilendiren kararlar patır patır alınıyor. Kongreler patır patır yapılıyor. Bütün bu olaylar olurken insanları eve kapatın mı diyeceğiz? Böyle bir dönemde yapılacak işler mi bunlar ? hem Türkiye genelinin hem de Çanakkale genelinin vaka artışı çok kötü. Durum bu mevcut durumdan daha da kötüye gidecek ve tam kapanma uçurumdan önceki son çıkış gibi olacak. Ama tabi insanlar neyi tercih edecek Koronavirüsten ölmeyi mi ? yoksa açlıktan ölmeyi mi ? tercih edecekler ne yapacaklar? Böyle bir durum ile karşı karşıyayız. Sosyal destek olmadan 3 hafta yada 1 ay kapanmayı nasıl sağlayacaksınız. Tıbbi açıdan bu vaka sayıların ulaşılması tam kapanma mutlaka gerekiyor. Bu duruma rağmen kapanma olmasa bu dönemden sonra artık Covit-19 nedeni ile ölecek olan insanlar ölümü göze alınmış demektir. Eğer dediğim gibi bu durumda kapanma gerçekleşmiyorsa bu insanlar ölsün dediğimiz için ölecekler” dedi.
Cuma Deren