Sağlık

Aktardan Alınan Şifalı Otlar Rastgele Kullanılmamalı

Birçok hastalığa iyi gelen şifalı otların, rastgele kullanılmasının yanlış olduğunu belirten aktarlar özellikle kronik rahatsızlığı olan hastalarının doktor kontrolünde şifalı otları kullanması gerektiğini ifade etti.

Birçok hastalığa iyi gelen şifalı otların, rastgele kullanılmasının yanlış olduğunu belirten aktarlar özellikle kronik rahatsızlığı olan hastalarının doktor kontrolünde şifalı otları kullanması gerektiğini ifade etti.

Çanakkaleli aktar Adem Gürbüz, mevsim geçişlerinde özellikle grip, nezle olmamaya dikkat etmek gerektiğini söylerken aktarlarda solunum yolu hastalıklarından korunmak için çok fazla şifalı bitki bulunduğunu söyledi. Aktar Gürbüz, aktarlarda satılan ürünlerin sadece ek ürünler olduğunu, hiçbir aktar ürününün tamamen hastalıktan korumadığını da sözlerine ekledi. Gürbüz aynı zamanda, bu yıl aktarlara rağbetin geçen yıla göre yüzde 50 daha fazla olduğunu ifade etti.

“Pandemi döneminde grip olmamaya dikkat edin”
Adem Gürbüz, kış mevsiminin bittiği ve soğuk havaların yerini yavaş yavaş sıcak havalara bıraktığı şu günlerde ıhlamur, papatya, hatmi çiçeği, kuşburnu, adaçayı ve tarçın çaylarının tüketilmesi gerektiğini, bu çayların soğuk algınlığı, grip ve nezle gibi üst solunum hastalıklarına karşı koruyucu olduğunu ifade etti. Gürbüz, “Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi solunum hastalıkları için genelde ıhlamur, papatya,  hatmi çiçeği, kuşburnu ve tarçın çayları gibi bitki çaylarını öneriyoruz. Pandemi döneminde halk kendine daha çok dikkat etsin. Mümkün olduğu kadar bağışıklık sistemini kuvvetlendiren ürünler kullansınlar. Böyle mevsim geçişlerinde çok kolay bir şekilde grip, nezle olabiliyoruz. Hastalıklardan korunmak için ekstra çaba göstermemiz gereken bir dönemden geçiyoruz. Basit bir grip olduktan sonra korona oldum zannedip kendimizi yiyip bitirebiliriz. O sebeple böyle mevsim geçişlerinde, havanın bir soğuk bir sıcak olduğu dönemde takviye gıdalarla, çaylarla kendimizi hastalıktan koruyalım. Böyle dönemlerde bize gelen müşterilerimize önerdiğimiz çaylardan ilki, ıhlamur. Ihlamurun birçok faydası var, çayı demledikten sonra çıkan buharı burun tıkanıklıklarını açmaya çayı ise boğaz ağrısını, öksürüğü azaltmaya yardımcı olur. Yine çok sattığımız ekinezya çayı ise tek başına bile bağışıklık sistemini kuvvetlendiren bir çaydır, düzenli kullanımda grip, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korur. Papatya çayı ise gribe karşı korumasının yanında mükemmel bir sakinleştiricidir. Tabi bu çayları da hastalıklardan koruyor diye düşünerek fazla tüketmeyin, her şeyin fazlası zarar, hepsinin bir ölçüsü var” ifadelerini aktardı.

Şifalı bitkilerin bilinçsiz kullanıldığında insan vücuduna zararı var
Şifalı bitkilerin bilinçsiz kullanıldığında insan vücuduna zararı olduğunu söyleyen Adem Gürbüz, “Şifalı bitkilerin bazı yan etkileri vardır, bu yan etkiler kişilere göre değişir. Kişilerin hastalıklarına göre uyumsuz bitkiler vardır. Bitkileri kullanırken sizin için yararlı olup olmadığını doktora danışarak belirleyin. Ya da deneme yanılma yöntemiyle azar azar kullanarak öğrenin. Yoksa böbreklere ve karaciğere zarar verebilirsiniz. Bağışıklık sistemi için güçlendirmek için öncelikle zerdeçal, zencefil, keçiboynuzu pekmezi, ekinezya, kuşburnu ve arı ürünlerini kullanmalıyız.  Pandemi döneminde en çok zerdeçal, zencefil, zahter, kekik, hibiskus, çam kozalak pekmezi ve arı ürünlerine talep oldu. Bunlar, alt ve üst solunum virüslerini temizlemek için kullanılıyor. Bitkisel ilaçlar, doktor kontrolünde kullanılmalıdır. Örneğin vatandaş tansiyon hastasıdır. Geliyor herhangi bir ot istiyor ama rahatsızlığını söylemiyor. Kullanılan ot tansiyonu ya yükseltir ya da düşürür. Onun için vatandaşlarımız aktarlardan bir bitki istedikleri zaman hastalıklarını söylerlerse daha iyi olur, aktar arkadaşlarda ona göre yardımcı olurlar. Unutmamak gerekiyor ki insanlar hasta olduklarında önce aktarlara gelip alternatif tıpa değil de doktorlara gitmelidir. Önce hastalığın ne olduğunu öğrenmek ve eczanelerden buna göre ilaç almak gerekiyor, aktarlarda satılan ürünler sadece ek ürünlerdir tamamen hastalıktan korumaz ya da var olan hastalığı tamamen geçirmez” dedi.

“Pandemi döneminde satışlar yüzde 50 arttı”
Aktar Gürbüz, pandemi döneminde satışların daha önceki yıllara göre yarı yarıya arttığını ifade etti. Gürbüz, “Pandemi dönemi ve kış hastalıkları vatandaşı aktarlara yönlendirdi. Geçtiğimiz senelere göre bu sene satışlarımız neredeyse yarı yarıya yükseldi. Hastalıklardan korunmak ve alternatif tıbbın nimetlerinden yararlanmak isteyen vatandaşlarımız, aktarlara rağbet etti. Şimdi de yavaş yavaş yaza giriyoruz. Yaza formda girmek isteyen, metabolizmasını hızlandırmak isteyen vatandaşlar yine bunun için aktar ürünlerine yöneldi. Doğal olsun, ucuz olsun, gerçekten işe yarasın diyenler gelip bizden ürün satın alıyorlar. Böyle dönemlerde kiraz sapı çayını çok fazla satıyoruz. Hem ucuz hem de etkili bir çay, özellikle hanımların favorisi” diyerek sözlerini noktaladı.

İsmail Şen