Emlak

İpekböcekçiliğinde ilk adım!

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Çanakkale de ipekböcekçiliğini yaygınlaştırmak amacı ile Gelibolu İlçesine bağlı Demirtepe köyünde Covit-19 tedbirleri kapsamında gerekli önlemler alınarak 'İpekböcekçiliğinin Önemi' konulu eğitim toplantısı düzenlendi.


Toplantıya Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Çanakkale İşkur İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz, Koza Birlik Marmara Bölge Temsilcisi Ramazan Akyüz, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga ve Gelibolu İlçe Tarım ve Orman Müdürü Özgür Zeybek, Teknik Personel ve birçoğu bayan olmak üzere çok sayıda üretici katıldı.
 
Toplantının açılış konuşmasını yapan Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, “Dünyada ipek böceği kozası 30'a yakın ülkede üretilmekte. Çok az sayıdaki ülkede üretilen bu ürün dünyada büyük rağbet görmekte. Dokuma, giyim ve kozmetik sanayinde kullanılan doğal elyaf ipek ipliği; insan dokusuna uyum sağlaması ve zarafeti nedeniyle tercih edilmektedir. İpek önemli bir tekstil hammaddesi olup, lüks tüketim mallarında kullanılmaktadır. İpeğin toplam tekstil ürünleri içerisinde payının düşük olmasına rağmen ipek ürünleri milyarlarca dolarlık bir ticaret hacmine sahip olup ipek, pamuktan yaklaşık 20 kat daha değerli bir üründür. İpekböcekçiliği ekonomik ve sosyal boyutu ile birlikte göz önüne alındığında, aile içindeki tüm bireylerin emeğinin değerlendirilebileceği, alternatif bir iş koludur. Bakanlığımız kırsal alanlarda istihdamın geliştirilmesi, alternatif gelir kaynaklarının oluşturulması, üretim ve kalitenin yükseltilmesi için arıcılık, ipekböcekçiliği ile kaz ve hindi yetiştiriciliği alanlarında yeni teknolojilerin kullanımının yaygınlaştırılarak modern işletmelerin kurulması ve makine, alet, ekipman alımına yönelik yatırımları destekleme kapsamına almıştır. İpek böceği yetiştiriciliği projesi kapsamında besleme evi inşaatı, makine, alet, ekipman alımı ve dut bahçesi tesisi yatırımları desteklenecektir. İlimiz; bu doğrultuda destekleme kapsamına alınan 21 il içindedir” dedi.
 
Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Mehmet Uğur Yavuz yaptığı konuşmasında, ipekböcekçiliği konusunda değişik eğitim modüllerinin bulunduğu ve İŞKUR olarak şartları uyan kursiyerlere günlük 35 ? ücret verildiğini belirti. Ardından Koza Birlik Marmara Bölge Temsilcisi Ramazan Akyüz tarafından katılımcılara ‘İpekböcekçiliğinin Önemi, Yetiştiricilikte Dikkat Edilecek Hususlar’ ve Koza Birlik tarafından bu konuda üreticilere verilen desteklemelerin anlatıldığı sunum yapıldı. Toplantı üreticilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
 
Haber Merkezi