Gündem

YASAK DİNLEMEZ BAHANE; 'MARKETE GİDİYORUM…!'

Kısıt gününde yine aynı manzara. İnsanlar sokakta, insanlar kuyrukta..

Kısıtlama günlerinin alışa gelmiş bahanesi, 23 Nisan’a da damga vurdu.
Market ve Alış-veriş merkezlerinin önlerinde oluşan uzun kuyruklar soru çıkardı;
“Nerede Kısıtlama, Nerede Kaldı Yasak..?
Vaka artışında Türkiye rekoru kıran Çanakkale’ nin bu Ürküten Tablosunun başlıca nedenini, yüz gülümseten ancak bir o kadar da düşündüren ifadeler ile Prof. Dr. Şener özetledi;
“Türkçede çok güzel bir deyim var; ‘her şeye burnunu sokmak diye’...
Şu meşhur burun maske içinde kalabilse idi, Pandemi şimdiye çoktan bitmiş idi…”

VATANDAŞIN ALIŞ-VERİŞ BAHANESİ,
UZAYAN KUYRUKLARIN NEDENİ…!
Hafta sonu kısıtlamalarında sıkça rastlanılan görüntüler, 23 Nisan Resmi Tatilinin de birleştirilip, üç gün planlanan Kısıtlamanın ilk gününde yine oluştu.
Vatandaşın alış-veriş bahanesi ile sokaktaki varlığı gün boyu hissedildi. Pandemi’ nin olmazsa olmazı, yakın temas, kuyruklarda bir ölçüye kavuşsa da,  Market ve AVM’ lerin içinde dip dibelik,  mesafe sonunu getirmeye yetti.

--------------------------------------   
KISITLAMA GÜNÜNDE, ÜRKÜTEN  KUYRUK…!
-------------------------------------

Önlemler, tedbirler dizi dizi, Kısıt delen bahaneler ise her dilin İncisi. Hafta sonu kısıtlamasını, 23 Nisan resmi tatili ile üç güne çıkarma planı, ilk gününde adeta çöktü. Vatandaşın alı-veriş bahanesi ile oluşturduğu uzun kuyruklara günün her saatinde rastlandı. 

MASKE DE VAR, MESAFE DE
OLSA DA, TEK OLMAYAN SOKAK KISITLAMASI…
Covid-19 bulaşını engellemek için alınan tüm tedbirlere, dizelenen tüm önlemlere karşın, aynı bahaneler ile sokak kısıtlamaları delinmeye devam ediyor.
Vaka artış hızında, Türkiye birinciliğini alan Çanakkale’de, üç günlük kısıtlamanın ilk gününde, yine değişmeyen üretilen bahanelerin oluşturduğu kuyruklar ve sakaktaki insan varlığı oldu.
Pandemi sürecinin başarılı şekilde atlatılamamasına birçok neden gösterile dursun, en gülümseten ve en düşündüren ifadeler bir uzmandan geldi.
Ölümcül Virüs Salgının başladığı günlerden buyana, Pandemi ile mücadelede en yetkin ve ismi ezber edilen, ÇOMÜ‘ nün eski Profesörlerinden Alper Şener, sosyal medya hesabından ses verdi.
 Prof. Dr. Şener; “Türkçede çok güzel bir deyim var; ‘her şeye burnunu sokmak diye’...
Şu meşhur burun maske içinde kalabilse idi, Pandemi şimdiye çoktan bitmiş idi…” vurgusu yaptı.
İzmir’ de Özel bir Üniversite’de görev almak üzere Çanakkale’ den ayrılan Prof. Dr. Şener, salgına ilişkin çarpıcı uyarı ve öneri paylaşımlarını sürdürüyor.
Geçtiğimiz gün, sosyal medya hesabından yüz gülümseten bir o kadar da düşündüren ifadeler ile salgında gelinen son duruma esprili dille eleştiri getiren Prof. Dr. Şener,
Türkçenin güzel değiminde bahsedilen; “‘her şeye burnunu sokmak’  Şu meşhur burun maske içinde kalabilse idi, Pandemi şimdiye çoktan bitmiş idi…” çıkışı sonrasında şunları söyledi;
“Ne tezat değil mi . Ama yok gerçek anlamda da; mecazi anlamda da hep dışarda…
Türkiye’de ne yazık ki kapanma ve yasaklar tam sonuç vermiyor... Çünkü çoğunluğun dışarıda olmak için mutlaka bir SEBEP/ MAZERET/GÖREVİ var... Bu nedenle vaz geçmek düşünülebilir... Enerji kaybı... BİREYSEL KORUNMA ON...”
Sözü; ‘Türkiye’de tam kapanma sonuç vermez, çünkü çoğunluk mazeretle dışarıda' demeye getiren Prof. Dr. Şener, yeni görev yeri İzmir Katip Çelebi Üniversitesi‘nden durum değerlendirmesi yaptı.
Üniversite’nin Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı olarak göreve başlayan Prof. Dr. Alper Şener salgında artışın devam ettiğine dikkat çekip, tam kapanma konusu ile ilgili çarpıcı sözler etti.
“Salgındaki durum, hala artış devam ediyor. Tam kapanma kesin çözüm mü? sorusuna şunu diyebiliriz.
‘Yapabilen üç ülke oldu. Çin, Tayvan, Kore.  Süre çok önemli, 60 gün çok zor. Aşılama hızımızı arttırmalıyız’” ifadesini kullandı, 
Sıkça sorulan ve gelişmeler üzerine dile gelen soruya da yanıt veren Prof. Dr. Şener; “Türkiye varyantı olabilir mi? Hindistan'a kadar farklı varyantlar, varyantın varyantı oldu ise bizim içinde olası.
Bu durumda,  önlemler yetersiz mi?  Önlemler standart, uyum kötü artış sebeplerinden biri bu, dezenformasyona izin vermemek lazım.
Aşı randevularının her şeye rağmen, ramazandan sonra artacağını düşünüyorum” diyerek şöyle devam etti;
 “Aşı tereddütü nedeniyle aşılama hızımız yavaşladı. İkna yolunun çok etkili olmayacağını düşünüyorum, yola devam etmek lazım derken, Aşılama virüsün dolaşımdaki hızını kesecek, mutasyon azalacak, Üç büyük şehir temelli özel aşılama ve özel önlem şart, çünkü bu aralarda toplu taşımada bunu engellemek mümkün görünmüyor.’’

Cuma Deren