Cennetten bir köşe, Biga ve Karabiga sahillerinde, tatil hayali kuranlar Termik santral engeli ile karşılaşıyor.
KARABİGA’DA KARA KABUS…!
Kurulduğu alanda, tarihi kaleyi perdeleyip ziyaretçilere engel teşkil eden Yatırım için dile gelen tanım, dilden dile dolaşıp, kulaktan kulağa yayılmaya başladı.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, bilimsel veriler ışığında İnsan ve Çevre sağlığına zararlarına ilişkin dikkat çektiği, Karabiga’ da kurulu CENAL şirketine ati Termik Santralin, tarihi dokuyu ve kalıntıları gölgelediği gibi, cennetten köşe sahil şeridine girişleri de engellediği yönündeki görüşü savunup, attığı başlık hayli çarpıcı oldu:
“TARİHE DE ENGEL, SAHİLE DE…”
Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, günlerdir dikkat çektiği Santraller için dün de sesini yükseltti.
Tonka; “İÇDAŞ ’a ait olan iki termik santralin cüruf dökme alanı tehlike arzetmeye devam ediyor. Karabiga’ da faaliyet gösteren CENAL şirketine ait cüruf döküm alanı da ortada..” vurgusu yaptı.
-----------------------------
TEK CÜMLE DE, TERMİK GERÇEĞİ
“CÜRUFLARI TOPRAK ANAYI, KURULDUKLARI ALAN TARİHİ VE DOĞAYI BİTİRİYOR…”
----------------------------
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, düşündüren ve endişe ettirecek bir anlatıma imza attı. Tek cümle de, Çevreci tartışmanın adı Termik santral geçeğinden söz etti. Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, büyük harflerle vurguladı; “CÜRUFLARI TOPRAK ANAYI, KURULDUKLARI ALAN TARİHİ VE DOĞAYI BİTİRİYOR…”
Tonka, tarihi kalenin dibinde tamamlanan Termik santral projenin; “KARABİGA’ NIN, KARA KABUSU” ismi ile anılmaya başladığını söyledi.
Kurulduğu alanda, tarihi kaleyi perdeleyip ziyaretçilere engel teşkil eden Yatırım için dile gelen tanımların, dilden dile dolaşıp, kulaktan kulağa yayılmaya başladığına dikkat çekti.
Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyonu Başkanlığı, bilimsel veriler ışığında İnsan ve Çevre sağlığına zararlarına ilişkin dikkat çektiği, Biga ve Karabiga’ da kurulu İÇDAŞ ile CENAL şirketine ait Termik Santrallerin, tarihi dokuyu ve kalıntıları gölgelediği gibi, cennetten köşe sahil şeridine girişleri de engelledikleri yönündeki görüşü savunup, çok çarpıcı bir başlık attı.
“TARİHE DE ENGEL, SAHİLE DE…”
Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, günlerdir dikkat çektiği Santraller için, dün de sesini yükseltti.
Tonka, İÇDAŞ ’a ait olan iki termik santralin cüruf dökme alanı tehlike arzetmeye devam ettiğini hatırlatır iken, yine Karabiga’ da faaliyet gösteren CENAL şirketine ait cüruf döküm alanının da toprak anaya geri dönüşü olmayan zararlar verdiğinden söz etti.
Yaz sezonunda, yurdun dört bir köşesinden Karabiga sahillerine akın eden tatilcilerin, Deniz ürünleri ile meşhur Tatil beldesi Karabiga’ yı ziyaret ettiklerinde, bölgenin tarihi dokusunu da görmezden gelmediklerinden söz eden Tonka; “Ne yazık ki artık böyle olmuyor.. Tarihi kalenin dibinde kurulan termik santral, sahil şeridine girişlere de engel. Sahil bandının zorunlu kapanmasının nedeni. Cennetten bir köşe Karabiga sahillerinde, tatili hayali kuranlar Termik santral engeli ile karşılaşıyor. Bu konuda aldığımız şikayetler saymakla bitmez.” Şeklinde konuştu.
Önceki gün, Termik santrallerin cüruf döküm alanlarına ilişkin dikkat çeken Tonka, Karabiga Kalesi gibi tarihi bir yapıyı neredeyse yıkacak kadar yakın bir alana tesisin kurulmasını ‘korkunç bir hata...’ diyerek yorumlamıştı.
Termik santrallerin hava ve su ortamlarında yarattığı etkilerin, toprak içinde geçerli olduğunu tekrarlayan Tonka; “Hem toprak ana hem kültür mirası alanlar, üzerindeki tarihi doku, geri dönüşü olmaz zararlar görüyor. “ görüşünü savundu.
Santralde kullanılan suların toprağa deşarjı, asit yağmurları, uçucu küllerin toprak üzerinde birikmesi gibi birçok kavram beraberinde toprak kirliliğine ve dolaylı olarak verimin de yok olmasına sebep olduğunu vurgulayan Tonka,”Ürün kalitesinin bozulması bir yanda, bir yanda da tarımın bitmesi.
Santrallerden çıkan baca gazları bitki örtüsünün gelişimini yavaşlatır. Ürün kalitesi ve ürün veriminin düşmesine de nedendir. Toprağın çoraklaşması, ormanlarımızın da azalmasına sebep olabilir ki, asıl tehlike de budur.. Çünkü Ormanlar Akciğerlerimizdir.” diye konuştu.
Cuma Deren