Sağlık

Prof. Dr. Doğan Perinçek;  Müsilaj Konusunda Sosyal Medyadan Kendi Görüşlerini Yazarak Sorunların Nedenlerini vurguladı

Prof. Dr. Doğan Perinçek, Çanakkale ve Marmara sahillerini aylardır süren müsilaj sıkıntısı ile karşı karşıya iken bu konu hakkında değerlendirmede bulundu.

Çanakkale ve Marmara sahillerini aylardır süren müsilaj sıkıntısı ile karşı karşıya iken bu konu hakkında değerlendirme yapan Prof. Dr. Doğan Perinçek; ‘’Geçici çözümlerden biri Müsilaj artıklarını deniz yüzeyinden toplamak olabilir. Kalıcı çözüm ise Marmara'ya boşaltılan kanalizasyon sularının arıtılıp derin sulara pompalanması ile sağlanabilir’’ dedi.
 
Çanakkale ve Marmara sahillerini istilâ eden Müsilaj bir süredir Marmara denizinde bir çok kesimi olumsuz etkiliyor. Başta Balıklar, Balıkçıklar, turizmciler ve bölgede yaşayan vatandaşlar olmak üzere herkes bu doğal olaydan muzdarip olarak yaşıyor. Prof. Dr. Doğan Perinçek de müsilaj konusunda sosyal medyadan kendi görüşlerini yazarak sorunların nedenlerini vurguladı.
 Doğan Perinçek; ‘’Kendi gözlemlerime dayanarak yazıyorum. Müsilaj (deniz salyası) olayı kanalizasyon ve dere sularının denize ya da boğaza (Çanakkale Boğazı) boşaldığı yerlerde yoğunlaşıyor. Müsilaj oluşturan planktonlar genellikle durgun suyu, sakin koyları ve tatlı suyu seviyor. Ani sıcaklık değişimlerini seviyor. Soğuk hava birdenbire ısınınca çoğalıyor. Oksijeni seviyor. Geçici çözümlerden biri Müsilaj artıklarını deniz yüzeyinden toplamak olabilir. Kalıcı çözüm ise Marmara'ya boşaltılan kanalizasyon sularının arıtılıp derin sulara pompalanması ile sağlanabilir. Pompalama öncesi arıyılan tatlı suyun tuzlu deniz suyu ile karıştırılmasını öneririm. Aksi halde yoğunluğu az olan arıtılmış kanalizasyon suyu; deniz yüzeyine çıkmaya çalışır ve müsilaj (plankton) yaşam koşullarını sağlamaya devam eder emeklerimiz boşa gider. Istanbul dolayının arıtılan kanalizasyon suları İstanbul Boğazının daha tuzlu olan ve Karadeniz yönünde akan alt akıntısına verilmelidir. Çanakkale Boğazında ise Ege Denizi yönünde akan üst akıntı kullanılmalıdır. Aksi halde Marmara Denizini kurtarmak mümkün olmayacaktır. Tekrarlıyorum bu işlemi yapmadan önce Marmara'ya kıyısı olan tüm yerleşimler kanalizasyon sularını önce arıtmalıdır. Sonra bu sular derin şarj ile yukarıda arz ettiğim prensip çerçevesinde denize verilmelidir. İkinci fotoda sahilde yelpaze gibi görünen Müsilaj görüntüsünün tam ortasında Erenköy kanalizasyonu boğaz sularına açıktan akarak kavuşuyor. Karamenderes Deresi ve kanalizasyonun suları boğazın tuzlu suyuna göre daha hafif olduğu için, bu su boğazda ters akıntı yapıyor ve boğazdaki olması gereken üst akıntının tersi yönünde Karanlık liman dolayındaki yerleşim alanları kıyılarına doğru yönleniyor. Özetle kanalizasyon suyu bu kıyılarda bulunan plajlarda kirlenme yapıyor. Boğaz sularına varmadan önce bir süre açıktan akan Erenköy kanalizasyon atıklarının kapalı borulara alınması ve Boğazın derin sularına ulaşması için en kısa zamanda tedbir alınması akıllıca bir tedbir ve halkın sağlı açısından yararlı olacaktır. Son fotoğrafı Sarıçay kıyısından ve denize uzak bir noktadan çektim. Sarıçay tatlı su ve buraya boşalan kirli sular planktonların çoğalması için uygun ortam sağlıyor.’’

CUMHURBAŞKANI MÜSİLAJ KONUSUNDA KONUŞTU
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, da TRT özel yayınında, Marmara Denizi'ndeki müsilaj (deniz salyası) sorununa ilişkin açıklamalarda bulundu. Marmara'ya kıyı belediyelerin bu konuda yapması gereken çok önemli işlerinin olduğunu dile getiren Başkan Erdoğan, "Bu konuda bizim de yapmamız gereken işler var. Burada paslaşarak yapacağımız işler olabilir. Sadece burası da değil Ergene. Ergene'nin hep kıyısında CHP'li belediyeler olduğu için oradaki fabrikaların atıklarını engellemiyorlar." Dedi. Erdoğan, "Müsilaj olayı farklı bir olay. Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız da üniversitelerle ortak çalışmaya girdi. Bunu çözeceğiz. Bunu İBB'nin eline bırakamayız" dedi.

Öte yandan, Marmara Denizi'nde deniz salyası sorununa Çevre ve Şehircilik Bakanlığı el atıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Marmara'daki deniz salyası sorunuyla ilgili 4 Haziran'da çalıştay düzenleyecek. 4 Haziran'da konuyla ilgili çalıştay düzenlenecek. Denizin kabusu, bütün yönleriyle bilimsel veriler ışığında ele alınacak. Marmara'nın temizlenmesi için belirlenen tarih 6 Haziran. Bakan Kurum, Marmara'ya komşu illerin belediye başkanları ile görüşecek. Çalışmalara bu toplantıda alınacak kararlar yön verecek. Toplantı sonunda Marmara Denizi Koruma Eylem Planı açıklanacak.
 
İsmail ŞEN