İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Alper Şener Pandemi sürecinde Mikrobiyom Terapileri Kongresine katılarak, kongre hakkında değerlendirmelerde bulundu.
Pandemi sürecinde yapılan kongre ile ilgili konuşan Şener, ‘’Yüz yüze kongreye biraz da güvenli turizm açısından baktım. Bir kaç turist ile konuştuk. Türkiye’yi güvenli, ucuz hizmet kalitesini yüksek buldukları için gelmişler. Benim de gözlemim güvenli olduğu yönünde, herkes çok dikkatli ve özenli, kapalı alanda maske denetimi ve HES kodu sorgulaması var, açık büfenin olmaması, masa ve şezlong mesafesi gibi bir sürü ayrıntıya titizlikle uyulmuş. Gurur duydum’’ şeklinde konuştu.
Alper Şener, “İlk yüz yüze kongreden izlenimler, Mikrobiyom Terapileri Kongresi, Mikrobiyota, GALT, MALT. Bağışıklık sisteminin tam merkezinde, Mikrobiyota analizi ile bir çok sebebi açıklanamayan klinik tablonun kökenini bulmak mümkün, aslında çoğunda sebep basitçe yararlı bakteri azalması, olgu sunumları çok güzeldi kronik yaradan, sebebi bilinmeyen döküntü, insülin direnci, kilo ya kadar her konuda deneyim ve uygulama paylaşımı izledik, Bu alandaki çalışmaların ivedilikle artması lazım çünkü sadece sağlık alanını değil- gıda üzerinde veteriner mikrobiyoloji ve ziraatı de direkt ilgilendiriyor. Sağlık alanında biraz ötelendiğini biliyoruz ama konuya yakından bakınca özellikle Türkiye’nin Anadolu’nun bu konuda inanılmaz potansiyeli olduğu aşikar, çok basit bir örnek anlattılar. Nar Türkiye’den gidip, işlenip tüm Avrupa’ya Almanya üzerinden içerdiği antioksidan maddeler ayrıştırıp pazarlanıyormuş’’ dedi.
SÜT İÇMEK KORONAYA KARŞI ANTİKOR SAĞLIYOR MU?
Alper Şener ‘’Covid 19 ve Süt’’ başlığıyla da çok ilginç bir konu diyerek değerlendirmeler yaptı. Şener sözlerinde, ‘’Covid 19 ve süt, Çok ilginç bir konu, ama alanım olmadığı için veteriner mikrobiyoloji ve Mikrobiyom çalışmalarına hakim olanların yorumu lazım. İddia şu, İnsan korona virüs ile ineklerde görülen korona virüs filogenetik olarak çok yakın M protein ve S2 aynı, BcoV (Sığır korona ) aşılanmış hayvanların sütünde bolca antikor var. Süt içimi ile bu antikorlar- insan da GALT ( Gut Associated Lymphoid Tissue ) ve MALT ( Mucosa Associated Lymphoid Tissue) ile insan hem mukozal ( bulaş) korunma hem de aşı benzeri etki ile korunma sağlayabilir’’ dedi.
VARYANTLAR YENİ ADLANDIRMA KULLANILMAYA BAŞLANDI
“Hindistan Varyantı ikinci bir İngiltere Varyantı vakası olabilir” diyen Alper Şener, ‘’Artık varyantlarda yeni adlandırma kullanılmaya başlandı. Alfa.B1.1.7. İngiltere Beta.B1.351.Güney Afrika Gamma iki grup. P1Japon ( eski Brezilya) ve E484K mutasyonu olan B1.1.7 –Delta. B1.617.2 Hindistan. Gerisi tabloda var. Buraya kadarlar VOC (variants of concern) yani bulaş, ağır hastalık yapma potansiyeli, yeniden enfeksiyon ve aşıdan kaçma potansiyeli olanlar. VUI ( variants of underinvestigation) hala izlenen ve araştırılanlar. İngiltere Sağlık Bakanlığı VOC bulaşlarına bakmış- okullar için oran bayağı yüksek görünüyor. Diğerlerinde de bulaş öyküsü çoğunlukla bildiklerimiz alışveriş, eğlence mekanları, kapalı çalışma alanları. Son grafikte ise VOC- Hindistan varyantı artışı dikkat çekici, Türkiye için önlemlere uyun ve aşılarınız hemen olun Bir cisim yaklaşıyor olabilir. Çünkü İngiltere varyantı da böyle bir rehavetten sonra yayılmıştı’’ dedi.
Cuma DEREN