Tarım ve Sanayi

? Yulaf çeşitleri çiftçilere tarla günüyle tanıtıldı

‘Yulaf Tüket Sağlık Bul’ projesi kapsamında Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Alçıtepe köyünde Enstitüsü tarafından geliştirilen insan beslenmesine de uygun yerli yeni yulaf çeşitlerin ve yulaf unundan yapılan ürünlerin tanıtıldığı tarla günü yapıldı.

Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan, Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı tarafından ‘Yenilik Yayım Projeleri’ kapsamında desteklenerek finanse edilen ve Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından ortaklaşa yürütülen ‘Yulaf Tüket Sağlık Bul’ projesi kapsamında Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Alçıtepe köyünde Enstitüsü tarafından geliştirilen insan beslenmesine de uygun yerli yeni yulaf çeşitlerin ve yulaf unundan yapılan ürünlerin tanıtıldığı tarla günü yapıldı.
 
Tarla gününe Eceabat Kaymakamı Mustafa Çiftçiler, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Aydın İmamoğlu, Ziraat Mühendisi Dr. Ünal Karik, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Halil İbrahim Büyükgaga, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Ramazan Eren, Eceabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Yücel Tokgöz, Eceabat İlçesindeki kurum amirleri, köy muhtarları, teknik personel ve çok sayıda üretici katıldı.
 
Tarla gününü açılışında konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ; "İl Müdürlüğümüzce binlerce projeye imza attık atmaya devam edeceğiz. Bu projeler sayesinde çiftçilerimizin farkındalıklarını arttırmaya katkı sağladık. ‘Yulaf Tüket Sağlık Bul’ projesi bunlardan bir tanesi. Geçen yıl Bakanlığımız Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığına başvurusunu yaptığımız proje onay aldı ve bu sene hayata geçirdik. Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsünün yapmış olduğu araştırmalar sonucunda elde edilen yulaf çeşitlerini çiftçilerimize tanıtmamız gerekiyor. Bunun için demonstrasyonlar kurup, tarla günleri yapmamız gerekiyor. Çiftçilerimiz, geliştirilen yeni çeşit tanımadan çok az deniyorlar. İl Müdürlüğümüzce Enstitülerimiz tarafında yeni geliştirilen çeşitleri kurduğumuz demonstrasyonlarla üreticilerimize tanıtıp, kıyaslamalarını, ürünleri görüp karar vermelerine yardımcı oluyoruz. Biz bu yola ‘Yulaf Tüket Sağlık Bul’ sloganı ile çıktık. Göz ardı ettiğimiz besinlerin ve besin kaynaklarının insan sağlığına, hayvan sağlığına ve çevreye faydaları olduğunu gördük. Yulaf insanlarda besin kaynağı, hayvanlarda yem bitkisi olarak kullanılmaktadır. Ülkemizde 4.5 milyon dekarlık alanda yulaf ekilişi yapılmaktadır. İlimizde 46 bin dekarlık alanda dane, 207 bin dekarlık alanda yeşil ot olarak yulaf ekilişi yapılmaktadır. Biz bu projeyi çok önemsiyoruz insan sağlığına katkısı olduğunu düşündüğümüz Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen ‘Sarı-Manas-Kayı-Avar’ yulaf çeşitlerinin kullanım alanlarını genişletmeyi düşünüyoruz. Burada üretilen yulafları evde oturan kadınların kendi bütçelerine katkı sağlayacağı yulaf ürünleri yapıp insanların beğenisine sunacağız. Tarla gününün hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür ederim” dedi.
 
Ardından Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Aydın İmamoğlu tarafından demonstrasyon alanındaki çeşitler hakkında, Ziraat Mühendisi Özgül Uçar tarafından proje ve yulaf ile yulaf unundan insan gıdası olarak yapılan ürünler hakkında katılımcılara ayrıntılı bilgiler verildi. Tarla gününde Alçıtepe köy Muhtarı Sinan Tokgöz katılımcılara tarla gününe yoğun katılımlarından dolayı ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğünün üreticilere desteklerinden ve katkılarından dolayı teşekkür konuşması yaptı. Tarla günü hasadın yapılması ve yulaf unundan yapılan lokmanın katılımcılara ikram edilmesinin ardından sona erdi. Hasat sonucunda dane yulaf olarak dekara Avar çeşidinde 670 kg, Manas 600 kg, Sarı 600 kg, Kayı çeşidinden 540 kg ürün alındı.