Gündem

MAVİ VATAN ELDEN GİTTİ, TIK ÇIKMADI, ORMANLAR KÖKLENDİ GIK YOK...

YAŞANILANLARA, KAMUOYUNDAN YORUM GECİKMEDİ; 'ÇANAKKALE'NİN ÇEVRECİ İLE İMTİHANI..!'

Gençleştirme, RES Projeleri ve benzer nedenler ile, kökleri dahi topraktan arındırılan Ormanlar birbir yok edildi. Maden karşıtlığı ile isim yapan STK' lar tüm bunlara sessiz kaldı.
İki yıl önce, Kanada'lı şirketin Maden işletme sahasındaki çalışmaları kapsamında kesimi gerçekleşen ağçalar için fırtına kopartan Çevreciler, Marmara ve Türk boğazlarını istila eden Müsilaj karşısında, ne çözüm önerisi sundu, ne de suçlu aradı.

Çevcre felaketlerine gösterilen sessizliği Boğaz şehri Çanakkaleliler isimlendirdi;
"BİR GARİP ÇEVRECİLİK...!"
TMSF' ye bağlı Maden Şirketi' nin, dün gerçekleştirdiği 'ÇED Hlakın Katılım Toplantısı' nda, bir gurup Çevreci'nin sergilediği performans için, birçok köylünün dediği bir oldu;
"HALKIN BİLGİLENMESİNİ,
SLOGANLARLA ÖNLEDİLER..!"

--------------------------------------
ÇEVRE FELAKETLERİNE SUS PUS,
MADENE GELİNCE KAPLAN KESİLDİLER...
--------------------------------------

Çevreci STK' ların, Maden karşıtlığında sergiledikleri performansı, Çevre felaketleri karşısında göstermemelerine, Çanakkaleliler tepki gösterdi.
Birçok Çanakkale'nin ifadesi aynı tondan ve haylli carpıcı ifadeler ile oldu;
" 'Mavi Vatan'ı bitiren Müsilaj'da sesleri çıkmadı..',  'Ormanlara şim-şir traş' ta tık yok..', 'RES' ler, JES' ler için gık yok...'," diyerek çarpıcı edğerlendirmede bulunan Boğaz kenti Çanakkale insanı:
"Müsilaj, boğazı istila etti. kıyılarımızda istenmelyeng sörüntüler halen içimizi yakıyor iken, tek bir Maden karşıtı sözde çevrecinin tepki vermeyişi, insanı hayrete düşürüyor" diyerek durum tespiti yaptı.    

MADEN KARŞITLIĞINDA, DAKİKALARCA SLOGAN...
Gençleştirme, RES Projeleri ve benzer nedenler ile, kökleri dahi topraktan arındırılan Ormanları birbir yok edilenr Çanakkale ve çevresinde,  Maden karşıtlığı ile isim yapan STK' ların sezsizliği gözden kaçmamıştı.
İki yıl önce, Kanada'lı şirketin Maden işletme sahasındaki çalışmaları kapsamında kesimi gerçekleşen ağçalar için, fırtına kopartan Çevrecilerin, Marmara ve Türk boğazlarını istila eden Müsilaj karşısında, ne çözüm önerisi sunması, ne de suçlu tespitinde bulunmaması dikkat çekmişti. 

Çevre felaketlerine gösterilen sessizliği Boğaz şehri Çanakkaleliler isimlendirdi;
"BİR GARİP ÇEVRECİLİK...!"

TMSF' ye bağlı Maden Şirketi' nin, dün gerçekleştirdiği 'ÇED Halkın Katılım Toplantısı' nda, bir gurup Çevreci'nin sergilediği performans için, birçok köylünün yorumu bir ağızdan  ve büyük harfler ile geldi; "HALKIN BİLGİLENMESİNİ, SLOGANLARLA ÖNLEDİLER..!"
SERÇELER’DE NE OLDU…?
TMSF’ ye bağlı, Koza Maden Şirketi’nin, sürdürdüğü projesi kapsamında yaptığı ÇED Halkın Bilgilendirmesi Toplantısı’nda, madene karşıtlığı ile bilinen STK’ lar, dakikalarca slogan atıp, halkın bilgilendirilmesini önlemeye çalıştı.
Koza Altın İşletmeleri  A.Ş. Tarafından mevcut maden işletmesinin kapasitesini arttırmak için Serçeler Köyünde,  Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü gözetiminde düzenlediği, tam adı;
“ Serçeler köyü Altın – Gümüş Madeni  Kapasite Artışı Projesi Çevresel Etki Değerlendirmesi Halkın Katılımı Toplantısı “nda, atılan sloganlar, köylünün bilgilenmesinin önüne geçti.
Toplantının düzenlendiği Serçeler köyü açık hava düğün alanında ve bölgeye girişte,  Jandarma  geniş güvenlik önlemleri aldı.
ÇED toplantısının yapılacağı alanda Coronavirüs tedbirleri nedeni ile Köy sakinleri ve toplantıya katılmak isteyenlerin oturma düzeni,  maske mesafe kuralarına bağlı şekilde oluşturuldu.
Katılımcıların HES kodu kontrolü yapıldı. ÇED toplantısına uzun bir süre kala Serçeler köy halkı, toplantının bulunduğu alandaki sandalyelerde yerini alıp, bilglienmeyi bekledi.
ÇED toplantısını takip etmek  için CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, CHP İl Başkanı Metin Ümit Ural, CHP Merkez İlçe Başkanı Ali Uyanık, Çanakkale Belediyesi Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, CHP İl Genel Meclisi Grup Başkanı Av. Güneş Pehlivan, Zıraat Mühendisleri Odası Başkanı Hicri Nalbant, İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Algül, ÇED toplantısında yerini aldı.
CHP Milletvekili Özgür Ceylan, Coronavirüs kurallarına uygun olarak Toplantı alanına halkın katılımı için 100 kişilik daha sandalye konulmasını, yetkililerden istedi.

İda Kazdağları Derneği üyeleri de pankartlar ve dövizler ile toplantının yapılacağı alanda bariyerlerin önüne gelerek ÇED toplantısını yapacak olan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü yetkililerini beklediler. Bu bekleyiş sırasında “Atikhisar Barajı suyuna sahip çık, geleceğini kurtar”  “Altıncı Koza Atikhisar Barajından Defol “,  “ İnsanlık onuru para ile satılmaz”,  “Siyanür Öldürür yaşamak için Direneceğiz “ sloganları, toplantı süresince atıldı.

Toplantıda Koza Altın İşletmeleri A.Ş. yetkilisi Altın – Gümüş Madeni   Kapasite Artışı Projesi ile ilgili bilgiler verdi. ancak toplantıya gelen İda Kaz Dağları Derneği üyeleri ve çevreciler tarafından ÇED bilgilendirme toplantısındaki sunumun duyulmaması için megafon ile sık sık sloganlar atılmkaszı, güne damga vurdu.

“!KÖYLÜYE İŞ VAR MI…!” SORUSUNA, ÇEVRECİ TEPKİSİ
Çed toplantısında, Köy muhtarının  sorusu Çevrecileri kızdırdı.
Serceler muhtarı Mehmet Ali Uzun “işletmenize bizim köyümüzden de işçi alacak mısınız? sorusu üzerine çevrece grubun tepkisi arttırdı.
Ardından CHP Çanakkale Milletvekili Özgür Ceylan, İda Dayanışma Derneği Başkanı Ekrem Algül ve Çanakkale Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay  Serçiler köyü sakinlerine gerekçelerini anlatarak bu kapasite artışına izin verilmemesini istedi.

Erdem Sürek