EMLAK

'Ev kiraları arttı'

Çanakkale’de satılık ve kiralık konutlarda yaşanan ev fiyatlarında bir süredir devam eden artışı değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Alptuğ Akkoca, bu durumun birkaç sebebi olduğunu söyledi.

Akkoca, “Pandemi dolayısıyla yeni ev üretilemedi ama şu anda yeni evlenecekler ev aramaya başladı. Tayinler de aynı zamana denk geldiği için şu anda 17 dakikada ev kiralıyoruz. Bu yüzden şu anda çekirdek ailelerin yaşayabilecekleri evlerde kiralar çok arttı. Çanakkale'de bir süredir satılık ve kiralık evlerde fiyatlar yukarı yönde hareket ediyor. Özellikle Pandemi ardından yaşanan artışa bir de düğün sezonundaki hareketlilik de eklenince fiyatlar yukarı yönde bir hareket gözle görülür bir etki yaşadı. Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Alptuğ Akkoca  fiyatların artmasından en temel sebep olarak Pandemi sebebiyle inşaat üretimlerinin yarı yarıya azalmış olması olduğunu söyledi.

Çanakkale’de satılık ve kiralık konutlarda yaşanan ev fiyatlarında bir süredir devam eden artışı değerlendiren Gayrimenkul Danışmanı Mustafa Alptuğ Akkoca, bu durumun birkaç sebebi olduğunu söyleyerek, özellikle önceki yıllarda yapılamayan düğünlerin bu sezon yapılmaya başlamasının etkili olduğunu söyledi. Piyasada bir çok ev arayan olduğunu belirten Akkoca buna karşılık pandemi sürecinde yeterli miktarda konut üretimi olmadığına dikkat çekti.   

DÜĞÜNLER HAREKETLİLİK YARATTI
Kiralık ev fiyatlarındaki artışın bir çok vatandaş tarafından şaşkınlıkla karşılandığını doğrulayarak Akkoca, düğün sezonunun başlaması ve önceki yıllarda yapılamayan düğünlerin bu sene yapılması ile büyük bir yoğunluğun olduğunu söyleyerek, kiralık ev arayan çiftlere önerilerde de bulundu. Akkoca; “Haziran ayı 2021 dönemine baktığımızda Çanakkale’de satılan konut sayısı il genelinde 1.147 oldu. Mayıs ayında bu 437’ydi. Bu bize şunu gösteriyor; pandemi yasaklarının yavaş yavaş kalkmasıyla birlikte insanlar ev bakmaya başladılar ve piyasada hareketlilik olmaya başladı. Diğer bir sebep ise, bu zamana kadar üretimin durma noktasına gelmesiydi. O dönemde yapılan konutlar, ikinci el satışlarla beraber canlılık yarattı” dedi.  Akkoca, konut kredi faiz oranlarını düşmesinin çok olası olmadığını söyleyerek, konut kredi faiz oranları düşmesi gibi bir durum olursa konut satışları biraz daha artacağını söyledi.  

Kiralarının yüksekliğine değinen Akkoca, “En önemli sebeplerden bir tanesi pandemi sebebiyle inşaat üretimlerinin yarı yarıya azalmış olması. Taleple arzın birbirini dengelememesi diyebiliriz. Şu anda talep fazla çünkü pandemi nedeniyle birçok düğün ertelenmek durumunda kalmıştı. Evlilikler olmadığı için kiralık evler boş kaldı. Bu sebeple kira artış oranı bu dönemde arttı. Pandemi dolayısıyla yeni ev üretilemedi ama şu anda yeni evlenecekler ev aramaya başladı. Tayinler de aynı zamana denk geldiği için şu anda 17 dakikada ev kiralıyoruz. Bu yüzden şu anda çekirdek ailelerin yaşayabilecekleri evlerde kiralar çok arttı” diye anlattı. 
Akkoca, piyasada ev arayanların fazla olduğundan dolayı ev sahiplerinin de kiraları yükselttiklerini söyledi. Akkoca, “Çanakkale piyasasında 2+1 evlerin ortalama fiyatı 1.500-1.600 lira. Önceden ev tutanlar çok detaya bakarlardı, sıfır ev olsun, kapalı mutfak olsun, önü açık olsun gibi talepleri oluyordu ama şu an eldeki seçenekler maalesef öyle değil. Şu anda planlarını ertelemek durumunda kalmak istemiyorlarsa, buldukları evin şartları yarı yarıya bile kurtarıyorsa tutmalarını tavsiye ediyorum” dedi.
 
Akkoca, kira fiyatlarının artmasında ayrıca konut üretim ilişkisine de değinerek,“Üretim zaten yavaştı, şirketler ise şu anda daha kârlı olabilecek yerleri yapıyorlar. Kentsel dönüşüm büyükşehirlerde hızla devam ediyor. Çanakkale’de de başladı. Kentsel dönüşüme girdiğinde bu binalarda oturan kişiler de yeni ev arayışına geçiyorlar. Ayrıca bu zamana kadar 1+1 ev satışlarında ve kiralamalarında yavaşlayan bir süreç geçirmiştik. Ağustos-Eylül aylarında üniversitelerin açılması ile beraber bu sefer 1+1 dairelerde boş kalma durumları olmayacak. Çanakkale’nin genelinde 1+1 yatırımı yapan çok kişi oldu ama son bir yıldır zor zamanlar geçiriyorlar. Öğrenciler gelmediği için kiraya verilemiyordu. Üniversitelerin açılması ile beraber öğrenciler şehre gelecek ve evleri boş kalmayacak, tekrar şehir canlanacak. Bu durumda tekrar kira fiyatlarında artış olacak” dedi.

Şerife ERDEM