Kültür ve Sanat

Kent Müzesine Bir Yolculuk

Çanakkale’nin en işlek caddelerinde birinde bulunan Kent Müzesi, geçmişten günümüze; efsaneleri, Antik dönem ve Osmanlı Dönemi panolarıyla, ışık tutuyor.

Çanakkale’nin en işlek caddelerinde birinde bulunan Kent Müzesi, geçmişten günümüze; efsaneleri, Antik dönem ve Osmanlı Dönemi panolarıyla, ışık tutuyor. Pek çok ziyaretçinin Tarihi binasıyla da dikkatlerini üzerine çeken kent müzesi,  farklı atmosferiyle adeta yolculuğa çıkarıyor.

Konumu itibariyle ziyaretçilerin kolaylıkla bulabileceği aynı zaman da Aynalı Çarşı ve Yalı Hamamına da yakınlığıyla Kent Müzesi ziyaretçilere farklı olanaklar sağlıyor. Üç katlı müzenin ilk katı sergi salonu olarak kullanılıyor, İkinci katında ise Çanakkale’nin yerlilerinin ve de yabancıların bağışladığı eserler sergileniyor. Ziyaretçiler pazartesi günü dışında belirli saatlerde ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorlar.

Müzenin İkinci katında Tarih Kitabı ve Anılar ve Kent konseptli 2 adet sabit sergi bulunmaktadır. İlk bölümde Çanakkale bölge mitolojisine ait öyküler, “Efsaneler” başlığı altında anlatılmaktadır. Antik Dönem ve Osmanlı Dönemi panolarında arkeoloji ve tarih bilimlerinin verileri üzerinden anlatım yapılmaktadır. 1915 Çanakkale Savaşları panosunda ise savaş süresince kentte yaşananlar, dönemin tanıklarının hatıralarından yararlanılarak -harp terminolojisi kullanılmadan- aktarılmaktadır. 

İkinci bölümde ise geçmişten günümüze kent ve kentte yaşam ile ilgili bilgi panoları, yerli ve yabancı pek çok seyyahın seyahatnamelerinden alıntılar ve akademisyenlerin kent üzerine yaptığı çalışmalar yer almaktadır. Kentlilerin anıları ile birlikte bağışladığı objeler öyküleri ile ziyaretçilere sunulmaktadır. Müzede 330'un üstünde envanter sergilenmektedir.

Müzenin üçüncü katında Toplantı Salonu ve Çalışma Atölyeleri ile İdari Bürolar yer almaktadır. Toplantı Salonu'nda, birinci kattaki süreli serginin konusuna bağlı olarak sohbetler, konferanslar, müzik dinletileri, belgesel gösterimleri ve şiir dinletilerinin yanı sıra gündeme dair konular ve konuklara da yer verilmektedir.

Müzenin binasının yapım yılı tam olarak bilinmese de ilk iki katı, işlev ve mimari detayları ile 1800'lerin Çanakkale'sinin özgün sivil mimari örneklerinden biridir.
 
Şerife Erdem