Üniversite

Geleceğin Müzik Dahileri Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezinde Keşfedilecek

2020-2021 Eğitim Öğretim yılında ilk öğrencilerini alan ve kısa sürede adından söz ettiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, yetenekleri keşfetmek için de Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜMUAM) kurdu.

2020-2021 Eğitim Öğretim yılında ilk öğrencilerini alan ve kısa sürede adından söz ettiren Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, yetenekleri keşfetmek için de Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜMUAM) kurdu. Kentteki müzik dâhilerini keşfedecek olan ÇOMÜMUAM, aynı zamanda müzik dünyasında da önemli katkıda bulunacak.

2009 yılında kurulan ancak geçtiğimiz yıl öğrenci almaya başlayan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı, özellikle Pandemi döneminde online yapılan konserlerle vatandaşların evine konuk oldu. Yapılan etkinliklerle zor dönemde vatandaşa moral olan ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı, Eğitim alanında da  kısa sürede önemli başarılara imza atarak, öğrencilerin en çok tercih ettiği bölüm oldu. Afyon Kocatepe Üniversitesi’nden, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi’ne gelen Müzik Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen’in müziğe olan  tutkusu ve üstün çabaları ile ÇOMÜDK, güçlü akademik kadrosu ile kısa sürede  adından söz ettirdi.   2020-2021 eğitim öğretim yılı itibariyle ilk öğrencilerini alan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı(ÇOMÜDK)  bu yıl da keman, viyola, viyolonsel, piyano, flüt, klarnet, trompet, trombon, korno ve tuba çalgılarından 2’si engelli toplam 20 öğrenci alacak.  20 kişilik kontenjana girmek için 31-03 Eylül tarihlerinde  Özel Yetenek Sınavı yapılacak ve bu sınavda belirlenen öğrenciler ÇOMÜ Devlet Konservatuvarında okumaya hak kazanacak. 

ÇOMÜDK, yeni eğitim öğretim döneminde ve sonrasında sadece akademik eğitim veren bir kurum olmaktan öte, Çanakkale ve Çanakkaleliler ile de müzik paydasında buluşarak, yeni projeler üretmeyi hedefliyor.  Bunun en önemli adımı olarak açılacak olan ÇOMÜ Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi  (ÇOMÜMUAM) açılış için gün sayıyor. Doç. Dr. Bahadır Çokamay ve Öğr. Gör. Barış Karabulut hem Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı için başvuru tarih ve koşullarını açıkladı hem de ÇOMÜDK’nin projeleri hakkında bilgilendirme yaptı.

Özel Yetenek Sınavı İçin Başvurular 09-20 Ağustos Tarihleri Arasında Yapılacak
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuarı (ÇOMÜDK), Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alımı için, 09-20 Ağustos tarihleri arasında yapılacak başvuruların ardından 31-03 Eylül tarihlerinde sınavlar yapılacak.  20 öğrencinin alınacağı Müzik Bölümü Çalgı Anasanat Dalı lisans programına Özel Yetenek Sınavında öğrenciler, müzikal algı ve çalgı performansı gibi iki alt başlıktan oluşan tek aşamalı değerlendirmeye alınacak. 2021 YKS sınavından en az 150 TYT puanı alınarak girmeye hak kazanılan sınava engelli adaylar da en az 100 TYT puanı ile girebileceklerdir. 20 öğrencilik kontenjanın olduğu programda, başarılı olunması halinde 2 engelli öğrenci de alınacak.  İki profesör, iki doçent, iki doktor öğretim üyesi, dört öğretim görevlisi ve iki öğretim elemanı bulunan ve bilimsel- sanatsal anlamda alanının güçlü isimlerini bulunduran ÇOMÜDK, bu yıl keman, viyola, viyolonsel, piyano, flüt, klarnet, trompet, trombon, korno ve tuba çalgılarından öğrenci alıyor.

İmkanı Olmayan Öğrenciler İçin Konservatuvarda Hazırlık Kursları Verilecek
Doç. Dr. Bahadır Çokamay,  Şehirdeki yeteneklerin keşfedilmesi ve imkanı olmaya örencileri sınavlara hazırlamak amacı ile Özel Yetenek Programı ile ilgili yoğun bir talep olduğunu ve bu talepten dolayı çok memnun olduklarını ifade ederek, “Kısa zamanda çok hızlı bir şekilde gelişim ve dönüşüm yakaladık. Bunda en büyük pay Rektör Hocamız Prof. Dr. Sedat Murat ve Prof. Dr. Uğur Türkmen hocamızındır. Şu anda yoğun bir talep var. 23-27 Ağustos arasında bir de hazırlık kursu açıyoruz. Müzik sınavlarına nasıl hazırlanacağını bilemeyen ya da maddi imkânları kısıtlı olan öğrenciler için, makul bir ücret karşılığında, konservatuar bünyesinde kurs vereceğiz” dedi.

Veliler ve Öğrencilere Konservatuvar Ortamında Bulunma Fırsatı Olacak
 2021-2022 Akademik yılı kapsamında öğrencilerin keşfedilmesine yönelik  yapılacak çalışmalara da değinen Doç. Dr. Bahadır Çokamay, yapılacak kurs çalışmaları ile hem velilerin hem de öğrencilerin Konservatuvar ortamında bulunabileceğini söyleyerek “2021-2022 akademik yılında, bu programda orta bir (5.sınıf) devresine 12, orta iki (6.sınıf) devresine 12 öğrenci alınacak. Programda esas amacın geleceğin sanatçılarını erken yaşta eğitmek. Sürekli Eğitim Merkezi ile ortaklaşa düzenliyoruz. Ortaokul ve lise dönemindeki yetenekli öğrencilerin devam ettiği bir program. Konservatuarımız bünyesinde müzik eğitimini sürdürecek bu öğrenciler ile organik bir bağ ve aidiyet duygusu oluşturmayı hedefliyoruz.  Biz bu programı Çanakkaleli öğrencilere katkı sağlayacak olması açısından çok önemsiyoruz fakat bu dönem şehir dışından da Çanakkale’ye yerleşmek isteyen ailelerin çocuklarından da başvurular alıyoruz. Çanakkale şehrindeki yaşayan halka da hizmet amacı ile bu program çok önemli. 2 saat solfej 1 saat öğrenciye uygun çalgı eğitimi verilecek. Şu anda 2 sınıf ile eğitim vereceğiz. 2021-2022 akademik yılında orta bir (5.6.7.sınıf) devresine 12, orta iki (6,7.8.sınıf) devresine 12 öğrenci alınacak. Tüm bilgiler internet sayfamızda var. Ancak veliler ve öğrenciler bizlere de ulaşabilirler.  Veliler ve öğrenciler akademik anlamda yetkin isimlerle, konservatuar ortamında bulunabilecekler” dedi.

Konservatuvara Bir Öğrenci Havuzu Oluşturacağız
Düzenlenecek kurslarda öğrencilerin hem 12 yıl kesintisiz eğitim alabşleceğini hem de bu kurslarla Konservatuvar için bir öğrenci havuzu oluşturmuş olacaklarını belirten Doç. Dr. Bahadır Çokamay “Bu öğrenciler bizim geleceğimiz, gelecekte sanatçı adaylarımız. Dolayısı ile bu öğrenciler, yetenekleri dâhilinde 12 yıl kesintisiz eğitim alabilecek. Biz kurs programı biten öğrenciler ile vedalaşmayacağız. Bizim formasyonumuzdan geçen öğrencilerin de başarısız olacağını düşünmüyorum. Bizler öğrencinin kaliteli zaman geçirmesinden ziyade, konservatuarımız için bir öğrenci havuzu oluşturmayı hedefliyoruz. Müzik eğitim küçük yaşta başlamalıdır. Çanakkale’de de bunu hedefliyoruz” dedi.
 
Geleceğin müzisyenleri ve  müzik dâhilerini yetiştirecek olan Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarına yapılacak yarı zamanlı sertifika programı  başvuru tarihleri de belirlendi.  Özel yeteneklerin keşfedileceği Devlet Konservatuvarı Müzik Bölümü Yarı Zamanlı Sertifika Programına ön kayıtlar, 13-17 Eylül 2021 tarihleri arasında, hafta içi mesai saatleri içinde Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binasında yapılacak. Özel yetenek sınavları 20-22 Eylül 2021 tarihleri arasında Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Devlet Konservatuvarı binasında gerçekleştirilecek. Kontenjan ise 24 olarak belirlendi.

 Geçtiğimiz yıllarda kapılarını açan ve kısa sürede akademik kadrosunu güçlendiren ÇOMÜ Devlet Konservatuvarı, Müzik Tezli Yüksek Lisans Programını da başlattı. Çok güçlü bir akademik kadro ile Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde, Müzik Tezli Yüksek Lisans Programı’nın da açıldığını ifade eden Dr. Çokamay ilk hedeflerinin nitelikli Müzik  uzmanlarının yetişmesi olduğunu dile getirdi.

Kısa Zamanda Adından Söz Ettirdi
Geçtiğimiz yıl hayata geçmesine rağmen kısa sürede bir çok etkinliğe imza atarak adından söz ettiren ÇOMÜ Devlet Konservatuvarında yapılan çalışmalara değinen Öğr. Gör. Barış Karabulut  ise  “Coğrafi, tarihi ve turistik dokusuyla cazibe merkezi olan Çanakkale’ye bilimsel ve sanatsal etkinlikleri ile katkı sunmaya çalışan ÇOMÜDK, aynı zamanda bölgede kurulması planlanan kültür sanat kurumlarının da alt yapısını oluşturmayı  hedefliyor.  Yeni kurulan bir konservatuar olmasına karşın, kısa zamanda düzenlenen konserler ve bilimsel etkinliklerle adından söz ettiren ÇOMÜDK yönetimi, önümüzdeki yıl da yüz elliden fazla etkinlik yapmayı planlıyor” dedi.

Amacımız Müziğe Kaliteli Hizmet Vermek
Çanakkale Merkezinde kurulan Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜMUAM)   hakkında da bilgi vere ve bu merkezin kuruluş amacı  ile ilgili  yapılacak çalışmalara değinen Öğr. Gör. Karabulut “Çanakkale kentin paydaşları ile bir araya gelebileceğimiz ve projeler üretebileceğimiz çok iyi bir merkez kazandı. Müzik Uygulama ve Araştırma Merkezi (ÇOMÜMUAM)  açıldı. Bu merkez için Çarşı içinde bir yerin tahsis süreci devam ediyor. Bu çok uzun ve yorucu bir süreç. Ancak Müzik Anasanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Uğur Türkmen hocamızın da üstün çabaları ile merkezimiz açılmış oldu. Merkezin amacı; müzik biliminin bütün tür ve dalları ile çalışma alanlarını kapsayacak şekilde araştırma, geliştirme, uygulama çalışmaları gerçekleştirmek. Bu alanda Üniversitede mevcut bilgi ve deneyimlerle ülkenin bilimsel, sanatsal ve teknolojik alt yapısının güçlendirilmesine katkı sağlamak; ulusal ve uluslararası iş birliğine yönelik bilgi ve hizmet üretmek, müzik bilimine ve müzik eğitim-öğretimine katkıda bulunmak” dedi.

Çanakkale’nin Tarihi Dokusunu Ortaya Koyacak Etkinliklere Destek Vereceğiz
Karabulut “Bu tip merkezler Avrupa’da çok yaygın. Burada öğrenciler konforlu ve serbest bir ortamda çalışmalarını sürdürebilecek. Ulusal ve uluslararası düzeyde etkinler düzenlemek,  başarılı araştırmacılara ve öğrencilere burs vermek, merkezin amacına yönelik görsel-işitsel yayınlar yapmak, süreli-süresiz yayımlar yapılmasına destek olmak, merkez bünyesinde kurulacak olan ulusal ve uluslararası müzik toplukları ile düzenli konser etkinlikleri düzenlemek ve en önemlisi Çanakkale’nin tarihi önemini ortaya koyacak etkinlikleri desteklemek ve müziğin, engelli bireyler üzerindeki etkilerine yönelik bilimsel araştırmalar yapmak, sonuçlarını ilgililerle paylaşmak ve bu konuda projeler üretmek bu merkezin faaliyet alanlarından” dedi.

Cuma Deren