İş Dünyası

Güven Usta Vardiya Öyküleri İle Madencilere İş Güvenliği Eğitimi Verildi

Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) kapsamında Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri faaliyeti altında gerçekleştirilen MİSGEP İnteraktif Tiyatro Çanakkale Turnesi gerçekleştirildi.

Madencilik Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliğinin Geliştirilmesi Projesi (MİSGEP) kapsamında Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri faaliyeti altında gerçekleştirilen MİSGEP İnteraktif Tiyatro Çanakkale Turnesi gerçekleştirildi. Güven Usta’nın vardiya Öyküleri ile anlattığı İş Güvenliği Çanakkale’de TÜMAD madencilerine aktarılarak, iş güvenliği hakkında bilgiler verildi.

Güven Usta İle Vardiya Öyküleri İnteraktif Tiyatrosu TÜMAD Madencilik’te gerçekleştirildi.  Türkiye’nin bir çok İlinde gerçekleştirilen tiyatro ile Madencilere İş güvenliği aktarılırken Çanakkale’de de TÜMAD Madencilikte gerçekleştirilen İnteraktif Tiyatroya Madenciler de yoğun ilgi gösterdi.  Tiyatro öncesinde İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Sakine Ovacıllı, İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü (İSGGM) yetkilileri, Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Vekili Mehmet Uğur Yavuz, Çanakkale İŞKUR İşveren Grup Sorumlusu Hayrettin Karacan MİSGEP projesi kapsamında TÜMAD Madencilik, kamu kurum ve kuruluşları ziyaretleri gerçekleştirildi.  Ziyaretler kapsamında TÜMAD Madencilik’in tesisni de ziyaret eden heyet, çalışmalar hakkında yetkililerden bilgi alırken maden şirketinin yöre halkına yönelik düzenlediği kurslarda İŞKUR işbirliği fırsatları görüşüldü. Ayrıca Lapseki Kaymakamı Dr. Fatih Çelikkaya ve Lapseki İlçe Milli Eğitim Müdürü Aydın Şafak Kılıçaslan da makamlarında ziyaret edilerek etkinliğe davet edildi.

Mücadelenizi En Az Zararla Atlatmanız İçin Çalışıyoruz
“Güven Usta İle Vardiya Öyküleri” interaktif tiyatrosu perdelerini TÜMAD Madencilik’in maden sahasında açtı. Yoğun ilgi gören etkinlikte katılımcıların görüşleri ve katkıları alındı. Etkinlikte Çanakkale İŞKUR İl Müdürü Vekili Mehmet Uğur Yavuz da bir konuşma yaptı. Uğur yaptığı konuşmasında “Uğur yaptığı açıklamada “Ben Madencileri, toprak ananın bizden sakladığı güzellikleri çıkartıp tekrar bize ikram eden şövalyelere benzetiyorum.  Sizler her kazma vuruşunuzda tarihin farklı evrelerine tanıklık eden ve her bir çalışmada  tarihin bambaşka alanlarını oradan çekerek alıp  bize getiren ve olmazsa olmazları bize sunan birer kahramansınız.  İş güvenliği konusunu da ben şövalyelerin zırhına benzetiyorum. Biz gerek Bakanlık olarak, gerek kurumumuz olarak, gerekse İş Sağlığı Genel Müdürlüğümüz olarak  sizlerin mücadelesinde en az zararla, mümkünse zararsız olarak evinize dönmeniz için çalışacağız. Dolayısı ile sizin mücadeleniz hepimizin mücadelesi. Bizim mücadelemiz, şövalyelerin zırhunu bir kat daha güçlendirmek olacak” dedi.

Sadece Anlatmak İçin Değil Sizi Dinlemek İçin de Buradayız
İş Sağlığı ve Güvenliği Araştırma ve Geliştirme Enstitüsü Başkanı Sakine Ovacıllı ise yaptığı açıklamada  Madenciler ile sahada beraber olmanın önemine değinerek “Sizlerle beraber şehitler diyarı güzel ilimiz Çanakkale’de aynı zamanda  Barışın kenti Çanakkale’de beraber olmaktan büyük mutluluk ve onur duyuyorum. Madenciler elbette bizim için çok kıymetli. Sizler çalışıp üretiyorsunuz.  Sizlerin sayesinde bu ülkede bir çok zenginlik var oluyor.  Saklı olan güzelliklere sizlerin sayesinde ulaşıyoruz. Onun için sizin güvenliği bizim için çok önemli.  Çalışma Sosyal bakanlığı olarak, sizleri koruyabilmek, evlerinize güvenle geri dönmek, işe geldiğinizde ‘acaba bir şey olur mu?’ endişesi yaşamadan esenlik içinde çalışmanızı sağlamak ve  esenlikle  evinize ulaşmasını sağlamak  görevimiz. Bu anlamda yaptığımız projelerden biri Madenlerde İş Sağlığı ve Güvenliği projesi, bizim en çok keyif aldığımız sahada size daha yakın olduğumuz,  sahada sizlerin yanında olduğumuz etkinlik olan Güven Usta ile Vardiya Öyküleri.  Bu vesile ile siz neredeyseniz biz oradayız diyoruz. İnteraktif bölümü ile sadece anlatmak için değil sizleri dinlemek için de buradayız” dedi.

10 Bin Maden Çalışanına Ulaşılacak
İnsan davranışlarını, iletişim temelli konuları ve soyut kavramları anlamada en etkili yöntemlerden biri olan drama tekniği ile geliştirilen Drama Yoluyla İnteraktif Eğitim Seminerleri kapsamında hazırlanan MİSGEP Turne Sahnesi ile 30’un üzerinde ildeki maden çalışanlarının emek verdiği ocaklara gidilerek 60’a yakın seminer düzenlenecek ve 10 bin  maden çalışanına ulaşılacak. MİSGEP Turne Sahnesi Çanakkale ile birlikte Eylül ayında maden çalışanları ile buluşmak üzere Edirne, Mersin, Niğde, Gaziantep, Adıyaman, Siirt, Hakkari ve Kastamonu illerini ziyaret edecek.

Şerife Erdem