İş Dünyası

Kadın Girişimcilerden Halı Dokuması Çalışması

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, bu kapsamda Ayvacık Yukarıköy ile Çamkalabak köylerinde halı ve kilim dokumacılığı yapan kadınları ziyaret ederek çeşitli anket ve çalışmalar gerçekleştirdiler.

Çanakkale’nin unutulmaya yüz tutmuş mesleklerine yönelik çalışmalar sürdüren Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu üyeleri, bu kapsamda Ayvacık Yukarıköy ile Çamkalabak köylerinde halı ve kilim dokumacılığı yapan kadınları ziyaret ederek çeşitli anket ve çalışmalar gerçekleştirdiler.

 Ayvacık ilçesine bağlı Çamkalabak köyünde Yörük kadınları, üretimi çok zahmetli olan ve kök boya kullanıldığı için renkleri solmayan Osmanlı'dan kalma yaklaşık 500 yıllık el dokuması halıcılığı yaşatmaya çalışıyor. Ayvacık ilçesine bağlı Çamkalabak köyünde yaşayan Yörük kadınları, unutulmaya yüz tutmuş olan el dokuması halıları yaşatmak için mücadele veriyor. Yünü, koyunların sırtından çıkan yapağıdan elde eden Yörük kadınları, bin bir zahmetle yaptıkları el dokuması halılara, eskisi kadar talep olmamasından yakınıyor. Çanakkale’nin en önemli simgelerinden biri olan halıcılığı 500 yıl sonrasına taşıyan Yörükleri ziyaret eden Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek ve beraberindekiler bölgedeki halı dokumacılığı ile ilgili Yörüklerden bilgi aldılar.
 
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Birce Bilici Şimşek, Başkan Yardımcısı Emel Torun, Kurul Üyeleri Ebru İlter, Duygu Aktürk, Gülçin Semizoğlu, İnci Bayram ve Muradiye Özel Ödül Ayvacık Yukarıköy ile Çamkalabak köylerinde halı ve kilim dokumacılığı yapan kadınları ziyaret ettiler. Üreten kadınları ekonomik, sosyal ve kültürel yönden güçlü kılmak, geleneksel el emeği  olan halı ve kilim dokumacılığının devamını sağlamak amacı ile  yerinde değerlendirmelerde bulunmak amacı ile gerçekleştirilen ziyarette halı dokuyan Yörük kadınlarla bir bir görüştüler.  Yöre kadınları ile görüşen TOBB Çanakkale İl Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri sorunların ve beklentilerin belirlenmesine yönelik anket çalışması gerçekleştirdiler. Yapılan çalışma ile ilgili yapılan açıklamada “Üreten kadınları ekonomik, sosyal ve kültürel yönden güçlü kılmak, geleneksel el emeği  olan halı ve kilim dokumacılığının devamını sağlamak amacı ile sorunların ve beklentilerin belirlenmesine yönelik anket çalışması yapıldı. İcra Komitesi olarak, kadınlarımızı ekonomiye kazandırmak, girişimcilerimize rol model olmak için  çalışmalarımız devam edecek” ifadelerine yer verildi.

Cuma Deren