Gündem

Cumhuriyet Bayramı Coşku İle Kutlandı

Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de Cumhuriyetin kuruluşunun 98. Yıldönümü törenle kutlandı.

Tüm ülkede olduğu gibi Çanakkale’de de Cumhuriyetin kuruluşunun 98. Yıldönümü törenle kutlandı. Geçtiğimiz yıl koronavirüs nedeni ile sönük geçen kutlamaların aksine bu yıl, gerçekleştirilen Coşkulu kutlamada
vatandaşlar Cumhuriyet Meydanını doldurdu.

Türkiye Büyük Millet Meclisinin 29 Ekim 1923'te Cumhuriyet yönetimi ilan etmesi anısına her yıl 29 Ekim günü Türkiye'de ve Kuzey Kıbrıs'ta coşku ile kutlanıyor. Ulu Önder  Mustafa Kemal Atatürk, 29 Ekim 1933 tarihinde verdiği 10. Yıl Nutku'nda, bu günü en büyük bayram olarak belirtmişti.  Atanın izinde Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşu olan 29 Ekim 98 yıldır coşku ile kutlanıyor. Geçtiğimiz yıl dünya çapında etkili olan Koronavirüs salgını nedeni ile  vatandaşlar meydanlarda Cumhuriyet coşkusunu yaşayamamıştı.  Kısıtlı sayıda katılım ile gerçekleştirilen Bayramı vatandaşlar kapandıkları evlerinde gerçekleştirmişti. Ancak bu yıl Cumhuriyet coşkusu yeniden meydanlara taştı.
 
Vatandaşlar Cumhuriyet Meydanını Doldurdu
Geçtiğimiz yıl sönük geçen Cumhuriyet Bayramı, bu yıl coşku ile kutlanması için Çanakkale Valiliği bir haftaya yayılan etkinlik programı paylaştı. İki gün sürecek coşkulu kutlama dün Cumhuriyet Meydanında gerçekleştirilen çelenk sunma programı ile başladı. Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde düzenlenen törene Çanakkale Valisi İlhami Aktaş, Boğaz ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Mustafa Turhan Ecevit, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, daire müdürleri, siyasi parti temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı. Anıta çelenklerin bırakılmasıyla başlayan tören, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla sona ererken, geçtiğimiz yılın aksine bu yıl Cumhuriyet Meydanını dolduran vatandaşlar Bayramı coşku ile kutladı.

Cumhuriyeti Demokratik Devlet Yapısı İle Geleceğe Taşımak Hepimizin Görevi
Öte yandan Cumhuriyetin kuruluşunun 98’inci yıldönümü dolayısı ile Vali İlhami aktaş da bir mesaj yayınladı.  Mesajında, birlik ve beraberliğin teminatı Cumhuriyetin geleceğe taşınması için hepimizin vazifesi olduğunu belirten Vali İlhami Aktaş “29 Ekim 1923 ruhu bağımsızlıkla yoğrulmuş, vatan ve bayrak sevdalısı Aziz Türk Milletinin hakimiyetini tüm dünyaya ilan ettiği günün adıdır.  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde vatanseverlerin canlarını ortaya koyarak yürüttüğü bağımsızlık mücadelesi Cumhuriyet ile taçlanmıştır. Türkiye Cumhuriyeti Devleti zalimin işgaline dur diyen, topraklarını canından aziz bilen kahraman Aziz Türk Milletinin emanetidir.  Geçmişten bugüne Türk Milletinin tüm saldırılara ve baskılara rağmen yürüdüğü bu kutlu yolun asla unutulmaması lazımdır. ‘Özgürlük ve bağımsızlık benim karakterimdir’ şiarıyla kat ettiğimiz merhaleler ülkemizi dünyanın saygın ülkeleri arasına taşımıştır. Birlik ve beraberliğimizin teminatı olan Cumhuriyetin, güçlü ve demokratik bir devlet yapısıyla geleceğe taşınması hepimizin vazifesidir. Tarihte eşine az rastlanır bir mücadelenin sonunda ilan edilen Cumhuriyetimizin 98. kuruluş yıl dönümünü en içten duygularla kutluyor; başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere istiklal mücadelemizin tüm kahramanları ile eşsiz fedakarlıklarıyla tarihimizin ve milletimizin gönlünden hiç silinmeyecek izler bırakan aziz şehit ve kahraman gazilerimizi rahmetle yad ediyorum” dedi.
 
Bağımsızlığını kazanmak, prangalarından kurtulup başı dik bir şekilde doğrultmak adına verdiği mücadelede gösterdiği cesaretle tarihe geçen bir ulusun Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'le birlikte kazandığı en büyük değer “Cumhuriyet'in”, kuruluşunun 98. yılını kutluyoruz.

Dünümüze Işık, Yarınlarımıza Umut, Geleceğimize Güven
Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise yayınladığı mesajında “Kadını, erkeği, yaşlısı, genciyle dönemin türlü imkânsızlıklarına rağmen inançla, inatla verilen zorlu mücadelelerin ardından tanıştığımız Cumhuriyet ve onun değerleri; bizleri özgürlüklerle, adaletle, demokrasiyle bütünleştiren bir köprü, çağdaş dünyaya açılan aydınlık bir kapı olmuştur.  98 yıldan bu yana Cumhuriyetin sunduğu çağdaş ilkelerle yönetilen ülkemizde kazanımlarımızı korumak, bizi biz yapan ve sarsılmaz bağlarla bağlayan değerlerimizi korumak, kollamak ve onun evrensel değerlerine sahip çıkarak yaşatmak gelecek nesillere bırakabileceğimiz en büyük mirastır.  Laik, demokratik, çağdaş Türkiye'nin güvencesi Cumhuriyet'in oluşturduğu özgürlük ortamını her geçen gün daha fazla koruma ve onun evrensel değerlerine daha sıkı sarılma gerekliliğinin bilinciyle, tarihimizin dönüm noktası Cumhuriyetimizin 98. yaşına ulaşmasının gururunu, kıvancını tüm Türkiye, dünyanın çeşitli yerlerinde yaşamlarını sürdürüp kalpleri vatanlarında atan herkes ve Çanakkaleli hemşerilerimle paylaşıyorum. Dünümüze ışık, yarınlarımıza umut, geleceğimize güven, bağımsız karakterimiz ve adalet rehberimiz olan, Cumhuriyetimizin 98. yıldönümünü kutluyor; bizlere bu değerli mirası bırakan Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk başta olmak üzere, Cumhuriyet'in tesisi ve ilerlemesinde emeği olan herkese sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Nice 98 yıllara, yüz yıllara, bin yıllara…Yaşasın Cumhuriyet!” ifadelerine yer verdi.

Cuma Deren