Üniversite

“Üniversiteler bir toplumun gelişmesi bakımından ana motordur”

Yükseköğretimde Kalite Güvencesi Sistemi Öğrenci Katılımı Programı Troia Kültür Merkezinde gerçekleşti.

Programa; Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Prof. Dr. Pelin Kanten, YÖKAK Uzmanı Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkan Yardımcısı Sena Çatal, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Moderatörlüğü ÇOMÜ Kalite Güvence ve Kurumsal Akreditasyon Sorumlusu Öğr. Gör. Ergül Söylemezoğlu tarafından yapılan program, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat’ın açılış konuşmasıyla başladı.  Türkiye’de son yıllarda bütün üniversitelerin ve sanayinin kalite anlayışının önemli bir ivme kazandığını belirten ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ilk olarak Japonya’da başlayan ve sonra tüm dünyada yayılan kalite anlayışı ile ilgili önemli standartlar getirildi. Bu bağlamda üniversiteler bir toplumun gelişmesi bakımından ana motordur. Bilim olmadan hiçbir şey olmaz. Her alan, mutlaka bilimsel çalışmalardan beslenmektedir. Bugün dünyada gelişmiş ülkeler bütün gelişmelerini bilimsel çalışmalara borçludur. Tabii sanayi devriminde bilimin etkisi yok gibiydi ama yapılan çalışmalar kurumsallaşmasa bile bir bilimdi. Ahilik kültürü bu anlamda çok önemli ve bilinmesi gereken bir kültürdür.”
 
ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat, dünyada bilimin ve sanayinin dakikalar içinde ilerlediğinin altını çizerek dünyanın büyük bir yarış içerisinde olduğunu ifade etti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “Dünyadaki bu hızlı gelişmelere ayak uydurmamız bunun için de çok çalışmamız gerekiyor. Teknoloji üretmek mecburiyetindeyiz. Dünyada öyle bir rekabet var ki bu hızlı gelişmelere ayak uydurmak ve bilim, sanayi üretmek dışında bunları kaliteli bir şekilde yapmak gerekiyor. Bunun için de kalite güvencesi sistemleri geliştirildi. Yaptığımız çalışmaların, ürettiğimiz teknolojinin de bir kalitesi olması gerekiyor. Üniversiteler bilimin, sanayinin üretilmesi, gelişmesinin ana merkezi halindedir. Öğrencisiz de üniversite olmaz. Bizim olmazsa olmazlarımızın başında baş tacımız öğrencilerimiz gelir. Öğrencilerimizin en güzel şekilde yetişmesinde akademisyenlerimize çok görev düşüyor. Bu bağlamda hocalarımıza sürekli tavsiyeler verirken onların da gelişimini devam ettirmeleri için motive ediyoruz. Araştırma üniversitesi olma yolundaki çalışmalarımız büyük bir hızla devam ediyor. Bu anlamda danışman hocaları yaptıkları projeler ile TÜBİTAK’tan destek alan çok sayıda öğrencimiz var. Hocalarımızdan isteğim araştırma projelerini öğrencilerinizle birlikte yapın. Öğrencilerimiz daha öğrenciyken araştırma yapmanın, proje üretmenin deneyimini yaşamaya başlasın.”
 
Açılış konuşmasının ardından YÖKAK Uzmanı Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ, YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkan Yardımcısı Sena Çatal yaptıkları sunumlarda Yükseköğretim Kalite Kurulu’nu (YÖKAK) tanıtarak, nasıl çalıştığını, yaptıkları çalışmaları, bu çalışmalar da öğrencilerin konumunun ne olduğunu paylaştılar. Program soru cevapların ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak’ın YÖKAK Uzmanı Öğrenci Komisyonu Akademik Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Gonca Uludağ’a ve YÖKAK Öğrenci Komisyonu Başkan Yardımcısı Sena Çatal’a teşekkür belgelerinin takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
 
Haber Merkezi