Yıllardır başarısı ile Bayramiç’te üretilen ürünleri hem yurt içi hem de yurt dışında büyük bir özveri ile satan ve Çanakkale’nin markalaşmasına önemli katkıda bulunan Tatlan Gırda Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Yurt, çalışmaları ve başarı hikayesini anlattı. Özellikle İhracat alanında yapılan çalışmalarla dünyaya Türk helvasını sevdiren marka Tatlan Gıda oldu.
Çanakkale’nin yükselen markalardan biri olan, ürettiği ürünlerle hem ülkemize hem de yurt dışında vatandaşları helva ile buluşturan Tatlan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Yurt, Boğaz Medya Sosyal Medya hesapları üzerinden gerçekleştirilen canlı yayına katılarak firmasının başarı hikayesini ve üretilen ürünler hakkında bilgiler verdi. Gazeteci Hasan Sami Er’in sorularını yanıtlayan Bahar Yurt, firmanın yurt dışı başarıları, ürün üretme politikası ve Coğrafi işaret çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Bayramiç İlçesinden dünyaya açılan Tatlan’ın hikayesini anlatan Bahar Yırt “Dedelerimizden buyana 146 yıldan beri süre gelen bir geçmişimiz var. Ben beşinci kuşak olarak bayrağı taşıyorum. Şu anda sevgili annem Nevin Koçar, eşim Ozan Yurt ve ben şahsım aile şirketi olarak bu mesleği sürdürüyoruz. Kaliteden ödün vermeden bu işi icra ediyoruz. Çok yakın bir zamanda da Coğrafi İşaretle de tüm ilçe yöneticileri adına bunu tescilledik. Bunun gururunu yaşıyorum. Bunu da tüm müşterilerimizle iç dış olarak paylaşmaya çalışıyoruz” dedi.
Ürünlerimizi İlham Alarak Yapmaya Çalışıyoruz
Tatlan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Yurt, Ürünlerin yapılışı hakkında da bilgiler vererek, ürünü alan kişinin 10 yıl sonra da tattığında aynı lezzeti alabileceğini, ürünleri geçmişten ilham alarak yaptıklarını bu yüzden geçmişle bağ kurduklarını belirterek “Benim göreve geldiğimde tatlan Bayramiç İlçesinde Çan yolu üzerindeki sanayiciler sitesinde küçük bir imalathane şeklinde idi. Daha sonra 2012 yılında Bayramiç’in girişinde halin yan tarafındaki üretim tesisimize taşındık. İlçeye mal olmuş bir ürünün imalatını ve sürdürülebilirliğini yapmış olduğumuzdan dolayı oldukça mutluyuz. Helva adına konuştuğunuzda tabi ki bir sektör lideriniz var. Tahin helvası çok geleneksel ve yöresel bir üründür. Biz yola çıkarken kaliteden ödün vermeden ilk tattığı lezzetler üzerinden 10-15 sene geçse de tattığı o ilk lezzetle aynı olacak. Tatlan kaliteli ve farklı ürünler vermek istedik. Bunda da başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Çünkü biz biraz daha örnek alarak ve ilham alarak yapmaya çalışıyoruz. Biraz kimya bilgisi birazda 3 seneden beri ciddi eğitimler alıyorum. Eczacılıktan gelen bir bilgim vardı ama öğrenmem lazım dedim ve daha fazla öğrendi” dedi.
Helva Severlerin En Çok Tercih Ettiği ‘Çanakkale Bombası’
Tatlan markasının en çok tercih edilen ürünü ‘Çanakkale Bombası’ ürünü hakkında da bilgiler veren ve özellikle online olarak siparişlerin patlama yaptığını belirten Bahar Yurt “Şu anda otuz beşin üzerinde ürünümüz var. Tahin helvası çocuk, genç ve sporcu beslenmesinde çok gerekli olan bir besin. Ayrıca diyabetik hastalarımız için de sterialı ürünlerimiz mevcut. Ulusal marketler aracılığı ile ülkenin % 70’inde ürünlerimiz yer alıyor. Çanakkale bombası da aslında iki seneden beri aldığım eğitimlerle çok büyük şeyler kattı. Dedik ya hep markalaşma diye farlı bir şey yapmak istedik. Biz 7 seneden beri çikolata şelalesi diye bir ürün üretiyoruz. 1-1,5 sene önce ürünü biraz daha ailenin bir öğünde tüketebileceği 250 gram boyutlarına getirdik. Bunu da bir kutunun içine yerleştirdik. İzmir bombasından ilham alaraktan adını Çanakkale bombası koyduk. Ürünün online platformlarında çok şükür satışı patladı. Yani kısacası dışı helva kaplı içi soslarla kaplı bir ürün” dedi.
Bu Gurur Hepimizin
Türkiye’nin en iyi kalite ve gıda ödülünü alan Tatlan’ın bu başarısına ilişkin de açıklamalarda bulunan Bahar Yurt, ödülü aldığında çok heyecanlandığını ve Tatlan ailesi olarak herkesin başarısı olduğunu belirterek “ Türkiye En İyi Kalite Ve Gıda Ödülü Tatlan Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Bahar Yurt deyip çağırdıklarında sesimin kısıldığını hissettim. Tatlan ailesi olarak onlar adına aldım. Çünkü biz Tatlan Pazarlama olarak büyük bir aileyiz. Gerçekten çok gurur duydum, mutlu oldum. Ama sürdürülebilir bir şekilde kaliteden ödün vermeden inşallah daha nice 146 yıllar diyorum” dedi.
Coğrafi İşaret, Helva’nın Markalaşması İçin Önemli
Geçtiğimiz aylarda alınan Coğrafi işaret sürecine de değinen Bahar Yurt, Mehmet Akif Ersoy’un anılarında Bayramiç helvasından bahsetmesi kendileri için kıymetli olduğunu ve bundan yola çıkarak coğrafi işaret tescillenmesine uzanan yol hakkında bilgiler de vererek “Helva Üretimi yıllar önce başlamış bir üretimdir. Bizler beş kuşak önce dedelerimiz başlamış aynı zamanda bu işi yapan çok değerli diğer helva üreten aileler var. Özellikle Mehmet Akif’te ‘ilk tahin helvasını Bayramiç’te yedim ve sevdim’ diyor. Bu çok kıymetli bizim için. Ziraat Odası Başkanı Sayın İsmail Pehlivan’ın önderliğinde tüm üreticiler Borsa Başkanımız ve Kaymakamlığımızın katkılarıyla girişimleriyle müracaatımızı yaptık. Ağustos ayı itibariyle de ürünümüz tescillendi Coğrafi Mahreç İşaretli olarak tescillendi. Geçen ayı itibari ile belgemizi de törenle aldık. Özel bir üretim şekli var. Kullanıldığı tahinin şekere yedirilmesiyle değişik bir üretim şekli var. Özel bir sistem o yüzden mahreç işaretli” dedi.
İhracat sürecine de değinen Bahar Yurt “İhracata İlham Veren Kadınlar Birliği’nin ihracata ilham veren kadınlar projesi var. Bölgemizden üç bayan olarak katıldık. Buda benim için çok kıymetliydi. Ben ihracat yapmaya İzmir İhracatçılar Birliğinde başladım. Bize olan katkıları, öğretileri vermiş değerler bizlere çok şeyler kattı. Bölgemden Tellioğlu un Sayın Buse Tellioğlu, Şerife Hatun, Gülsüm Üstün arkadaşlarımı da projenin içine dahil ederek katıldık. Yeni markalarımızla beraber ilk ihracatımı bu proje kapsamında gerçekleştirdim. İçinde bulunduğumuz durumdan mütevellit ihracatımızı arttırmamız lazım” dedi.
130’a Yakın Gurme Ürün Çeşidi Var
Bahar Yurt “İda Organik Sitesi altında Troida, İda Gurme ve Naturida üç tane markayı alıp konumlandırıp buradan satışını yapmaktı maksadımız. Adaçayı olsun, dağ kekiğimiz olsun, Kazdağılarındaki kantaron otu olsun, bunlardaki etken madde uçucu yağında. Baharatçılar mantığında bakarsak bunları ufalayıp sonrada ambalajlıyoruz. En kaliteli ambalajda da olsa bunların uçucu yağı üç ay içerinde uçup gidiyor. Sonuçta geriye posası kalıyor. Ben bunları demet şeklinde paketledim. Bir gurme mantığında yaptım. İlk önce dış ticaret yaptığım kişilere hediye paketi olarak gönderdim. Yüz otuza yakın ürün çeşidi var” dedi.
Şerife Erdem