Troia Kültür Merkezinde gerçekleşen törene Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bünyamin Bacak, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmail Tarhan, Dekan Yardımcısı Prof.Dr. Murat Tosunoğlu, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Gülgün Erişen Yazıcı, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı. Saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Milli Marşının okunmasıyla başlayan tören Prof. Dr. Mehmet İsmail’in biyografisinin okunması ve video gösterimi ile devam etti.
Törende konuşan Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Başkan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Levent Yener “Bölümümüzün Aksakalı, Turan’ın dünya dillerinde gürleyen sesi, Oğuz Dili’nin dil emektarı Prof. Dr. Mehmet İsmail’e ÇOMÜ’ye yıllardır emek verdiği için görevinin son gününde bir kez daha şükranlarımızı ve minnetlerimizi sunmak için toplandık” diyerek hayat yolculuğunun devamında Prof. Dr. Mehmet İsmail’e şiir, bilim, sağlık, başarı ve mutluluk diledi.
Prof. Dr. Bünyamin Bacak konuşmasında “Değerli bir çınarın hayatından kesitler izledik. Allah bize de böyle eserler vermeyi, böyle öğrenciler yetiştirmeyi böyle büyük başarılarla böyle güzel bir şekilde emekli olmayı nasip etsin” diyerek sözlerini şöyle sürdürdü; “Ben hocaların emekli olduğunu düşünen biri değilim. Çünkü üretmenin yazmanın bir yaşı yok. Biliyorum ki Prof. Dr. Mehmet İsmail Hocamız hayatının bundan sonraki kısmında da çok güzel çalışmalara imza atacak. Azerbaycan’da kök salmış, ama meyvelerini Türkiye’de, Çanakkale’de, ÇOMÜ’de vermiş Prof. Dr. Mehmet İsmail’e Üniversitemize vermiş olduğu katkılardan dolayı çok teşekkür ederim.” Dedi.
Doç. Dr. Bilgin Güngör ise konuşmasında Prof. Dr. Mehmet İsmail’in sanatı üzerine değerlendirmelerde bulunarak şunları aktardı; “Prof. Dr. Mehmet İsmail’in şiir estetiği duygusal bir yoğunluk üzerine kuruludur. Bireysel ve toplumsal yaşanmışlıklar bu duygusal yoğunluk üzerinden bir şiir evreni oluşturur. Prof. Dr. Mehmet İsmail hem bireyci yönüyle hem de toplumcu, vatani duyarlılıklarıyla kelimenin tam anlamıyla romantik bir şairdir. Prof. Dr. Mehmet İsmail’in şiir estetiği zıtların birliği olan kapsayıcı bir estetiktir. İçerisinde birey de var toplumda var. Geleneksel hece vezni de var, modern serbest vezin de var.” Doç. Dr. Bilgin Güngör konuşmasının sonunda Prof. Dr. Mehmet İsmail’in şiirlerinden örnekler verdi.
Açılış konuşmalarının ardından öğrencilerinin sesinden Mehmet İsmail’in şiirleri okundu. Tören sonunda Prof. Dr. Mehmet İsmail teşekkür konuşması yaptı. Yapılan tören için çok duygulandığını aktaran ve emeği geçen herkese teşekkür eden Prof. Dr. Mehmet İsmail “Dünya da en uzun çay da, ırmak da, nehir de, bir yerde başlıyor, bir yerde bitiyor. İnsan hayatı da görevleri de böyledir. Benim için de görevlerin bitme zamanı geldi. Böyle bir törenle veda etmek beni çok mutlu etti.” Dedi.
Daha Türkiye’ye gelmeden önce yazdığı bir şiirinde Çanakkale Boğazına yer veren Prof. Dr. Mehmet İsmail, Çanakkale’ye geldikten sonra Çanakkale’nin ve ÇOMÜ’nün, kaderinin şehri ve üniversitesi olduğuna inandığını ifade etti. “Türk dünyası dallı budaklı bir ağaca benzer. Bu ağacın kökleri Altay Dağlarında, gövdesi Orta Asya bozkırlarında, dalları Kafkaslarda, çiçek açan filizleriyse Türkiye’dedir. Yani filizler dalsız, dallar gövdesiz, gövdeler köksüz yaşayamaz. Biz birbirimize bir ağaç misali bağlıyız” diyerek öğrencilerine ve akademisyenlere Çanakkale ruhunu devam ettirmeyi ve bu ruhu şahlandırmayı tembihledi. Çanakkale ruhuna saygı için bir şiirini okuyarak konuşmasını tamamladı. Tören plaket ve hediye takdimi ile son buldu. Tören’in ardından Troia Kültür Merkezi içerisinde Mehmet İsmail’in fotoğraflarından oluşan sergi gezildi ve Prof. Dr. Mehmet İsmail okuyucular için kitaplarını imzaladı.