Gündem

Bu Kez Aile Hekimleri Grevde

Uygulamalar, çalışma düzenleri, ücret hakları adaletsizliğine şiddet de eklenince Sağlık Çalışanları  güvenli ortamda çalışamaz duruma geldiler.

Artık sisteme daha fazla dayanamayan hekimler Yurt dışına çıkmayı tercih ederken, kalan sağlık çalışanları da haklarını elde etmek için greve gidiyor. Sendikalara bağlı hekimler geçtiğimiz hagtalarda iş bırakıp greve giderek haklarını talep etmişlerdi. Dün de Aile Hekimleri  greve gitti. İki günlük grevin başlangıcında bir basın açıklaması yapan Çanakkale AHEF Başkan Yardımcısı Engin Korkutan Şiddette, net çözüm, hak edişlerinde de iyileştirme ve haklarının verilmesini talep etti.

Pandemi koşullarına, şiddet ve bir türlü gelemeyen hekim düzenlemeleri  eklenirken, sağlık çalışanlarının yükü de her geçen gün ağırlaşmaktadır.  Geçtiğimiz haftalarda  bir günlük greve giden hekimler haklarını talep ederken dün de Aile Hekimleri greve gitti. Aile Hekimleri Derneği öncülüğünde Çanakkale Halk Sağlığı Binası önünde bir basın açıklaması gerçekleştiren Aile Hekimleri haklarını talep ettiler. Hekimler maruz kaldıkları şiddet olaylarında net çözüm, artan iş yüklerine karşı hak edişlerinin artmasını isteyen hekimler adına Basın açıklamasını  Çanakkale AHEF Başkan Yardımcısı Engin Korkutan okudu. Korkutan “30 Haziran tarihli sözleşme ve ödeme yönetmeliği ile  sayısız anti demokratik hükümler içeren  yönetmeliğin, sendikal hakların da içinde bulunduğu bir çok  faaliyetlere izin vermemekte olduğu  Aile Hekimleri ve Aile Hekimleri sağlığı çalışanlarının  iş güvencesini ortadan kaldırdığı bir gerçektir.  Pandemi döneminde tüm dünya hekimlere yeni haklar tanırken  bizler bu ceza yönetmeliği ile  baş başa kalmış durumdayız. Bu yönetmeliğin  iptali talebimizdir.  Aile Sağlığı merkezlerinin cari giderlerinin  çok düşük derecede kalmış olması, elektriğe %220, Doğalgaza  %48, Akaryakıta %120, SGK’lı çalışanlarımıza %50 artarken, uzun dönem  cari giderlerin  %31’de kalması bu sistemin devam etmesinin  mümkün olmayacağını kılmaktadır.  Cari açıklarının ilgili kalemler dikkate alınarak  en az %50 oranında arttırılması talebimizdir. 

İşimiz 6 Kat Arttı Düzenleme Yok
Pandemi döneminde iyileştirmelerin yapılmadığına da dikkat çeken Çanakkale AHEF Başkan Yardımcısı Engin Korkutan “Tüm Dünyada pandemi döneminde ülkemiz sağlık çalışanlarının  Satın alma gücünün azaldığı tek ülkedir.  Bütün ülkeler iş yükünün arttığı bu dönemde, sağlık çalışanlarına ek haklar tanımış,  ek iyileştirme yapmışken,  biz de diğer ülkelere göre 6 katı iş yapmakla birlikte  6’da bir  oranında  hak edişler elde etmekteyiz. Sağlıkta şiddetin önlenmesi için  gerekli yasal düzenlemelerin bir an önce  yapılması talebimizdir.  Bu yasal düzenlemeler yapılırken, gerçek anlamda yasal düzenlenmelerin yapılması  ve gerçekten sağlıkta şiddetin bitireceği önlemlerin alınması  talebimizdir. Sağlıkta şiddete zemin hazırlayan,  içeriği belli olmayan raporlar,  hizmetteki gecikmeler ve çeşitli nedenlerle sağlık çalışanları şiddete maruz kalmaktadır.  Bu konulara ivedilikle  çözüm bulunması talebimizdir.  Demokratik ve mali hakların geriye gittiğini gören  hekimlerimiz ülkemizi terk etmektedir.  Bu gidişatın durdurulması, şartları düzeltilmesi talebimizdir.  Yılda ortalama 3 bin ile 4 bin civarında  hekimimiz şartları daha iyi olan ülkelere çalışmaya gitmektedir. Bu konudan en büyük zarar yine halkımız görecektir.  Bizler gelecek kaygısı yaşamadan,  hak ettiğimiz ekonomik şartlarda mesleğimizi icra edip  halkımıza hizmet sunmak istemekteyiz.  Ve aynı zamanda hak ettiğimi emeklilik  hayatını yaşamak istiyoruz.  Bunun için   Hizmetlendirme yönetmeliğinin de düzenlenmesi talebimizdir. Bu konuda Bakanlıkla yaptığımız tüm diyaloglar yanıtsız kalmıştır.  Son çare olarak sesimizi bu şekilde duyurmanın üzüntüsünü yaşamaktayız” dedi.
Cuma Deren