Siyaset

Öz; "Türk çiftçisinin Afgan üreticiden neyi eksik?"

CHP Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale ekonomisi için büyük önemi olan Şeftali, Nektarin ve Kiraz üreticilerinin yaşadıkları sorunları araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Bülent Öz, Çanakkale ekonomisi için büyük önemi olan Şeftali, Nektarin ve Kiraz üreticilerinin yaşadıkları sorunları araştırma önergesi ile TBMM gündemine taşıdı.

Öz, Şeftali, Nektarin ve Kiraz üreticilerinin sorunlarına değindiği önergesinde; Çanakkale’nin ve ülkemizin geleceği Tarım ve Hayvancılık ile Sanayinin uyum içinde gelişmesine, yani tarıma dayalı sanayinin tarım ekonomisinde lokomotif olmasına bağlı olduğunu belirtti. Tarım ürünlerinde Srilanka, Afganistan’dan tutunda AB üyesi, ülkelere kadar birçok ülkeden ithalat gerçekleştirildiğini söyleyen Öz, “Türkiye bugün yaklaşık 126 ülkeden 133 değişik meyve ve sebze türünü ithal eden bir ülke konumuna gelmiştir. İthalat meyve ve sebze ile sınırlı kalmamış samandan, hububata her tür tarım ürünü ithal edilir hale gelmiştir. Meyveli yoğurttan, bitki çaylarına kadar uzanan ülkemizde üretilebilecek birçok ürünü ithal ediyoruz” dedi. 

Tarım alanlarının ekonomik olarak kıymetlendirilmediğini ve yabancı ülke çiftçileri açısından tarım ürünleri ihraç edilen karlı bir pazara dönüştürüldüğünü ifade eden Milletvekili Öz, “Ülkemizde yetiştirilebilen meyve ve sebzelerin ithalatına son verilmeli ve yabancı ülke üreticileri yerine Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi milletin efendisi olan Türk Köylüsü, Türk Çiftçisi desteklenmelidir. Tüm bu sorunların etkili çözümü üretici birliklerinde yatmaktadır. Bu birlikler; tüm girdileri ve beraberinde depolama, sınıflama, paketleme, pazara sunma gibi süreçlerde tek merkezden hareket edeceği için en ucuz maliyetle girdileri temin edecek, üretim maliyetleri düşecek, üretim kayıpları en aza inebilecektir” açıklamasında bulundu. 

Öz, ülkemiz toplam şeftali ve nektarin üretiminin %17’si Çanakkale’mizde gerçekleştirilmektedir diyerek sürdürdüğü açıklamasında, Lapseki ilçemiz ilimiz üretiminin %62,5’ini ülke üretiminin ise %10,6’sını gerçekleştirmektedir. Çanakkale 17.475 ton kiraz ile de ülke üretiminin %3,3’ünü karşılamaktadır. Üretim verileri böyle iken üretici hasatta maliyetlerini dahi karşılayamamaktadır. 

Açıklamasına devam eden Çanakkale Milletvekili Bülent Öz, Türkiye’de tarım ürünleri pazarlama ağında ki sorunlar nedeniyle üretici ve tüketicilerin mağdur olduğunu, çiftçinin ürünü market raflarına gelene kadar birçok el değiştirdiğini de dile getirdi. Öz, “Üreticiden alındığı birim fiyatın 5 – 6 katına tezgâhlarda satılmaktadır. Çiftçi bütün bir sezon çalışıp ürettiği ürünle geçimini sağlayamaz ve borçlarını ödeyemezken, aracılar kazanmaktadır. Ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, tarladan tezgaha direk gelmesi için gerekli düzenlemelerin yapılması üreticinin zarar etmesini engelleyecektir” dedi.